Δεν είμαι και κανένας γέρος, αλλά νομίζω είμαι στην ηλικία που υπάρχει αρκετός κόσμος που μπορώ να του απευθύνω τον λόγο με ένα “εγώ στην ηλικία σου”. Ε, φαντάσου ότι όλο αυτό το κείμενο θα είναι ένα μεγάλο “εγώ στην ηλικία σου”.

Απευθύνομαι σε εσένα πιτσιρίκο και πιτσιρίκα. Σε σένα που σήμερα ξενέρωσες τη ζωή σου που σηκώθηκες για να πας στον αγιασμό, σε σένα που στις 7.30 η μάνα σου άρχιζε να ουρλιάζει ότι η ώρα είναι 8.10 (ναι, δεν το κάνει μόνο η δική σου μάνα, όλες το κάνουν), σε εσένα που παρακαλούσες να μην πάρεις βιβλία από σήμερα για να γλιτώσεις έστω και μία ημέρα διαβάσματος.

Ιδιαίτερα τα πρωτάκια κάθε βαθμίδας που είναι αναγκασμένα να αντιμετωπίσουν νέες συνθήκες, οφείλουν να είναι ενημερωμένα για το τι πρόκειται να βρουν μπροστά τους. Και επειδή οι γονείς είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι και το ξέρουμε όλοι αυτό, θα αναλάβω εγώ αυτό το φορτίο. Μάθε μπαλίτσα…

ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι είσαι μπόμπιρας, έχω υπάρξει κι εγώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις το ακαταλόγιστο. Μπορεί όταν εμείς ήμασταν στο σχολείο να μην υπήρχαν social media, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι θα μετανιώσεις αμέτρητες φορές για όλα όσα πιστεύεις αυτή τη στιγμή. Αν ακούς Πάνο Κιάμο και σεληνιάζεσαι, δεν είναι ανάγκη να ανεβάσεις όλο τον καινούργιο του δίσκο, γιατί παίζει πολύ σοβαρά στα στα 25 σου να ακούς Θανάση Παπακωνσταντίνου και Αλκίνοο Ιωαννίδη και όλοι σου οι φίλοι να σε κοροϊδεύουν. Ή μπορεί να μπαίνουν και να βρίσκουν τις φωτογραφίες σου πριν από 8-9 χρόνια από κάποιο σκυλομάγαζο που είσαι λιώμα και να στην κοτσάρουν μαζί με τα “χρόνια πολλά” τους. Δεν έχει πλάκα. Μιλώ εκ πείρας.

ΚΑΝΕ ΦΙΛΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ

Όσες παπαριές και να ακούσεις για το σχολείο σου, αυτή που θα διαβάσεις τώρα είναι η ισχυρότερη σχολική αλήθεια. Από όλες τις φιλίες που θα κάνεις, η πιο χρήσιμη θα είναι εκείνη με τον κυλικειάρχη (αυτός είναι ένας όρος που μόλις εφηύρα). Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο γιατί ο τύπος θα συναναστρέφεται εκατοντάδες άτομα, αλλά βρες έναν τρόπο. Αν είσαι τυχερός (ή ικανός, πάρτο όπως θες) θα σε καβατζώνει συχνά. Θα κρατάει για σένα τη φρέσκια μπαγκέτα, θα σου έχει τον καφέ έτοιμο και αν είναι και γαμώ τα παιδιά, θα σου δίνει στο σχόλασμα και ό,τι περίσσεψε. Όπως κατάλαβες ο μόνος φίλος που κράτησα από το λύκειο είναι αυτός που είχε το κυλικείο…

ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ

Ελπίζω να μην χρειάζεσαι εμένα για να το κάνεις αυτό, αλλά οφείλω να στα πω. Κάνε ό,τι γουστάρεις. Είναι μάλλον οι τελευταίες στιγμές στη ζωή σου που έχεις την επιλογή να κάνεις ό,τι γουστάρεις. Ντάξει και στον στρατό αν είσαι αγοράκι. Μην δώσεις αυτή τη χαρά στους δικούς σου, κάνε την καύλα σου. Εσύ κάνεις κουμάντο στη ζωή σου. Βασικά μην πας στη σχολή που θέλουν οι δικοί σου γιατί θα σου τα πρήζουν μια ζωή. 

ΔΕΝ ΔΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΦΑΓΗΤΟ

Λοιπόν μούλικο Αγαπητό μου παιδί, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τσιμπάς από το φαγητό του φίλου σου. Πρώτον γιατί έτσι δείχνεις ένας αγενής μαλάκας και ακόμη κι αν είσαι, δεν πρέπει να το δείχνεις, και δεύτερον γιατί ΦΑΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΒΕΙΣ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ! Φυσικά το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τους υπόλοιπους, οπότε δεν πρέπει να κάνεις τη χάρη σε κανένα μόμολο που θα θελήσει να τσιμπήσει από την τυρόπιτά σου ενώ έχει δικό του φαγητό μαζί. Σταμάτα να το κάνεις κυρίως γιατί δεν ξέρεις πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι ο μπαμπάς του παιδιού που του έφαγες το μισό σάντουιτς. Υπάρχει η πιθανότητα να είναι αρκετά βλάκας για να έρθει να σου ζητήσει τον λόγο. Δεν μπλέκεις.

ΔΕΝ ΚΑΘΕΣΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΡΑΝΙΟ

Μπόμπιρα, είσαι στο 2017. Το τελευταίο θρανίο είναι μια μεγάλη μούφα! Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι οι καθηγητές έχουν δει χιλιάδες τζιμάνια σαν εσένα και αυτό τους καθιστά απείρως εξυπνότερους από εσένα. Οπότε… Αν επιλέξεις τελευταίο θρανίο, σχηματίζουν εξ αρχής άσχημη εικόνα και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση. Αν επιλέξεις πρώτο θρανίο πιστεύουν ότι είσαι καλός μαθητής και έτσι έχουν απαιτήσεις, οπότε ούτε αυτό το θέλουμε. Διαλέγεις θρανίο μέση και προς τα πίσω. Και δεν στοχοποιείσαι και κρύβεσαι καλά από όλες τις πλευρές και σε αντιμετωπίζουν σαν άλλον έναν μαθητή και όχι σαν κάποιον που χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης. 

ΤΑ ΕΞΗΓΩ ΩΡΑΙΑ;