Είναι γεγονός και να μην τα ξαναλέμε: οι σειρές ανεβαίνουν, συνεχώς ανεβαίνουν! Το σινεμά απ’ την άλλη δεν μπορεί να πει κανείς πως περνάει και τη χρυσή του εποχή. Η ψαλίδα λοιπόν κλείνει επικίνδυνα, κι αν συνεχιστεί αυτή η ιστορία δεν θ’ αργήσει η μέρα που θα δούμε σειρές να στέκονται απέναντι στις καλύτερες ταινίες κάθε είδους. 

Βασικά, μήπως έχει έρθει ήδη αυτή η μέρα; Δεν θα πάρω το ρίσκο να πω ναι ή όχι. Όμως, μιας που πλησιάζει η τελετή των μεγάλων βραβείων της τηλεόρασης (λέγε μας Emmy και δες μας αποκλειστικά στο κανάλι FOX life στη Νova στις 17/9), πάμε να δούμε 5 υποψήφιες (και βραβευμένες!) σειρές που απειλούν ευθέως τον κινηματογράφο του σήμερα. Τουλάχιστον στο είδος τους!

Westworld

Σε sci-fi τι σου βρίσκεται τελευταία, σινεμά μου; Πάλι ‘Άλιεν’, ‘Φάντασμα στο Κέλυφος’ ορφανό από φάντασμα, ‘Arrival’ ψιλοχαμένο στον κόσμο του κι ένα ‘Passengers’ χλιαρό σαν γάμος 40 χρόνια. Η μικρή οθόνη από την άλλη; Λοιπόν εκείνη έχει sci-fi western, με λίγο από Inseption, κάτι από Truman Show, μια ιδέα Magnificent Seven και τον Σερ Άντονι Χόπκινς να παίζει μπάλα με την άνεση της τεράστιας υπογραφής του. Α, και δίπλα του Εντ Χάρις και Έβαν Ρέιτσελ Γουντς. 15 υποψηφιότητες για Emmy, σινεμά μου! Βάλε μέσα σε παρακαλώ τους Cowboys Vs Aliens, δεν τρομάζουν κανέναν.

 
Legion

Στον καιρό των superhero movies, μια superhero σειρά πάει κόντρα (ή πάει παρέα;) τους Χ-ΜΕΝ, κλείνοντας παράλληλα το μάτι στον ποιοτικό κινηματογράφο που συνήθως στέκεται απέναντι στον κόσμο των υπερηρώων. Η σκηνοθεσία ακουμπάει με θαυμασμό πάνω στο μύθο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ και την παράνοια του Ντέιβιντ Λιντς και η ατμόσφαιρα απέχει παρασάγγας απ’ το φτηνό περιπετειώδες “τρέξιμο”. Έτσι κι αλλιώς για το Legion τα ‘χουμε πει αναλυτικά εδώ μέσα, γι’ αυτό και δεν χρειάζονται πολλά ακόμη λόγια. Εκεί στη FOX όταν έχετε όρεξη…


The Leftovers

Η κεντρική ιδέα ισορροπεί ανάμεσα στο παραφυσικό θρίλερ και το κοινωνικό δράμα, οδηγώντας τελικά σε μια μελέτη των ανθρώπινων συμπεριφορών. Το γύρισμα χωρίς να παραδίνεται σε σοβαροφάνειες και απύθμενα βάθη, κρατάει γερά τις ισορροπίες ανάμεσα στις παραδοσιακές αξίες του θρίλερ, την κοινωνική μελέτη του ρατσισμού, κι έναν υπόγειο σαρκασμό απέναντι σε μια κοινωνία που φοβάται. Κι έπειτα: Τζάστιν Θερού, Λιβ Τάιλερ, Κρις Έκλεστον, Κάρι Κουν, Έιμι Μπρένεμαν (Heat) και η υποψήφια για Emmy φέτος Ανν Ντάουντ, είναι η κατάλληλη ομάδα για μια άκρως κατάλληλη σειρά.

 

Silicon Valley

Πέρα απ’ την πλάκα, πόσο καιρό έχεις να δεις μια πραγματικά καλή, έξυπνη (όχι σάχλα), αμερικάνικη κωμωδία; Όχι όχι, μην κλέβεις, του Γούντι Άλεν είναι κωμεντί κι ο Σάιμον Πεγκ είναι Άγγλος. Οπότε… βράσ’ τα! Σειρές όμως έχεις δει. Και το Silicon Valley στέκεται στην κορυφή τους με 8 υποψηφιότητες στα φετινά Emmy. Την εποχή που το geek χιούμορ κλέβει την παράσταση, το Silicon είναι τέρμα geek αλλά στιλάτα geek. Φλώροι μεν, αλλά μετράνε, τους πας (στο τέλος τέλος, κι ο Τζομπς φλώρος ήταν). Να το πω αλλιώς; Αν το Big Bang Theory είναι ο φλώρος Σούπερμαν, και το How I Met Your Mother ο φλώρος Κάπτεν Αμέρικα, το Silicon είναι ο φλώρος Spiderman. Δηλαδής, πετάει και ατάκα, κάνει και κάνα παρτάκι – όχι όλο επιτραπέζια!

 

Black Sails (Season 3+)

Προς τι η παρένθεση; Λοιπόν, να σου πω. Γιατί απ’ την τρίτη σεζόν κι έπειτα, η πειρατική σειρά της Starz ακολουθεί την αντίθετη πορεία των πειρατικών ταινιών της Καραϊβικής. Δηλαδή… εκτοξεύεται! Την ώρα που η 5η ταινία των πειρατών ήταν συμπαθητική κι αυτό μας έκανε να χαμογελάμε (αλλά να σκεφτόμαστε με νοσταλγία το μακρινό πια πρώτο αριστούργημα), η τρίτη πειρατική σαιζόν του Black Sails είναι ο,τι καλύτερο θα μπορούσε κανείς να περιμένει (η 4η συνεχίζει το ίδιο ενθουσιαστική). Σαν να λέμε, ρεσάλτο απ’ το πανί στο γυαλί, όσο προλαβαίνεις! Όρμα!

Westworld, The Leftovers, Silicon Valley, Black Sails και άλλες σειρές που ξεχωρίζουν στα βραβεία παίζουν στο Nova On Demand όλο τον Σεπτέμβριο. Μην τα χάσεις!