Κάποτε, η λογική των μεγάλων ηθοποιών ήταν η εξής: οι καλοί στο πανί, οι μέτριοι στο γυαλί. Με άλλα λόγια, κινηματογράφος και τηλεόραση ήταν δύο κλειστά κλαμπ που σπάνια αντάλλασσαν ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους κτλ. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο…

Ε, κάτι που ο κόσμος δεν πάει πια τόσο «φανατικά» στο σινεμά (γιατί όμως, ρε σεις;), κάτι που η τηλεόραση απέκτησε βαρβάτο πορτοφόλι, φαίνεται πως οι ισορροπίες μάλλον έχουν αλλάξει. Και για να το κάνω λιανά:

  • Γεγονός 1: Η τηλεόραση πια έχει ποιότητα.
  • Γεγονός 2: Η τηλεόραση πια έχει βαριά «ονόματα».

Ή μήπως όλο αυτό δεν ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια;

The X-Files

Κι όμως, η πρώτη σειρά που μπούκαρε στη μικρή οθόνη με μεγάλες κινηματογραφικές βλέψεις, έκανε την εμφάνισή της το μακρινό 1993 (!). Άλμα ποιότητας για την εποχή, κι ένα όνομα – μύθος στο σήμερα. Άρχοντας Ντουκόβνι (Californication!), τόσο μπροστά απ’ την εποχή τους X-Files. Τα έχω αδικήσει σε παλιότερο άρθρο, ζητώ συγγνώμη κι ελπίζω να με συγχωρέσουν.

The Sopranos

H πρώτη “σύγχρονη” πιστολιά, ήρθε χρόνια πριν αρχίσει η τηλεόραση να μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι. Ήταν τότε που ο “ρολίστας” Τζέιμς Γκαντολφίνι έβρισκε στη μικρή οθόνη το ρόλο που δεν του έδινε η μεγάλη. Αποτέλεσμα; Ένας τηλεοπτικός ‘Νονός’ που άργησε μια δεκαετία να αναγνωριστεί. Αλλά αναγνωρίστηκε! 

Game of Thrones

Ο σέντερ φορ των σειρών, αυτή που ξεκίνησε το μεγάλο νταβαντούρι των ημερών μας. Έκανε την τηλεόραση ταυτόχρονα μια απολαυστικά ποιοτική αλλά και κινηματογραφικά σοβαρή υπόθεση, με τον ‘Άρχοντα των Δαχτυλιδιών’ στο φόντο και τρομερό πάντρεμα μεσαιωνικής ίντριγκας και φαντασίας. Συν τοις άλλοις, κράχτης της 1ης σεζόν ο Σον Μπιν που δυστυχώς (μοιραία, όπως και σ’ όλη τη φιλμογραφία του) δεν έζησε όσο θα θέλαμε. 

Α, και μην ξεχνάς: ίντριγκα μέσα στον καύσωνα, αφού και οι προηγούμενοι 6 κύκλοι που έχουν γυριστεί ως τώρα υπάρχουν αποκλειστικά στο Νova Οn Demand και στο Nova GO. Και φυσικά, φρέσκα κουλούρια: η 7η σεζόν έρχεται και θα προβληθεί ταυτόχρονα με την Αμερική με το πρώτο επεισόδιο στις 16/7.  Άντε, και καλές δολοπλοκίες να ‘χουμε οι ελεύθεροι. 

Westworld

Το γουέστερν επιστημονικής φαντασίας του Τζόναθαν Νόλαν και του Τζ. Τζ. Έιμπραμς παίζει τρομερή μπάλα με έχοντας πολύ μεγάλη ομάδα. Κλάσικ Νόλαν σενάριο, ατμόσφαιρα αποστειρωμένης σκόνης και… άκου δω ρόστερ: Εντ Χάρις, Έβαν Ρέιτσελ Γουντς, Τζέιμς Μάντσεν, Tζέφρι Ράιτ και μεταγραφή αεροδρομίου τον ΤΕΡΑΣΤΙΟ, σερ Άντονι Χόπκινς!

  

True Detective

O Μάθιου ΜακΚόναχι αμέσως μετά το Όσκαρ του και ο πάντα αξιόπιστος Γούντι Χάρελσον παρουσίασαν στον κόσμο της μικρής οθόνης ένα σοκαριστικά υπέροχο, σύγχρονο νουάρ. Βρόμικη, άγρια και άκρως “φιντσερική” (Seven) η 1η σεζόν, χλιαρή αλλά όρθια η 2η με Κόλιν Φάρελ και Βινς Βον. Φυσικά, συνεχίζεται και το περιμένουμε πώς και πώς…

   

How to Get Away With Murder

H παραγωγός Σόντα Ράιμς (Grace Anatomy) δεν ενέπνεε καμία σιγουριά, όμως εδώ υπήρξε και δεύτερη υπογραφή. Κι αυτή η υπογραφή ήταν βαριά. Η ΚΥΡΙΑ Βαϊόλα Ντέιβις πρωταγωνιστεί σε μια σειρά που (και) εξαιτίας της, ξεφεύγει χιλιόμετρα απ’ οτιδήποτε άλλο, χλιαρό και κουτσομπολίστικο έχει υπογράψει η Ράιμς ως τώρα. Κυρία μου, υποκλίνομαι. 

 

Master of Sex

Ο δρ. Άλφρεντ Κίνσεϋ, (ένας απ’ τους καλύτερους ρόλους του Λίαμ Νίσον) πεθαίνει το 1956. Ο δρ. Γουίλιαμ Μάστερς αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο του. Το σεξ γίνεται επιστήμη, η σεμνοτυφία και το κουτσομπολιό ντύνονται “ιερά εξέταση” και μια απ’ τις πιο ιντριγκαδόρικες σειρές παίρνει τα όστα του Μάικλ Σιν (Damned United) και τη σάρκα της Λίζι Κάπλαν ( 127 Ώρες). Σέξυ, ω ναι! 

Ναι, υπάρχουν κι άλλες. Ναι, αφήσαμε απ’ έξω τα φαβορί. Ναι, θα κάνουμε και δεύτερο μέρος. Ναι, βαράτε ελεύθερα στα σχόλια (έχω κράση, αντέχω)!