Οι μέρες περνούν, ο καιρός μας κάνει τη χάρη σιγά σιγά και φτάνουμε αισίως σε μια καλοκαιρινή κανονικότητα. Όπου “καλοκαιρινή κανονικότητα” βάλε με το μυαλό σου κανονικές ζέστες, μπανάκια, γεμάτες πλατείες από πιτσιρίκια και γάμους σε ξωκλήσια, γάμους σε μοναστήρια και κτήματα. Και σε όλους αυτούς τους γάμους εσύ να είσαι καλεσμένος και φυσικά να μη θέλεις να περάσεις ούτε απ’έξω. 

Για σένα είμαστε εδώ. Για σένα που δεν την παλεύεις ούτε στην ιδέα του να μαντρωθείς σε μια εκκλησιά γεμάτη με οικογένειες, συγκίνηση, κολώνια ΜΥΡΤΩ και αναθυμιάσεις από λιβάνια. Για σένα που δεν θέλεις να πας στον γάμο που είσαι καλεσμένος αλλά δυστυχώς θα πρέπει να βγάλεις τον σκασμό και να παραστείς στη χαρά του ζευγαριού γιατί απλά δεν έχεις επιλογές. 

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να κάνουν λίγο πιο υποφερτή την παράνοια στην οποία θα κληθείς να συμμετάσχεις.

ΜΗΝ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ

Το ξέρω και το ξέρω καλά. Θα το σκεφτείς αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της τελετής πως ίσως να είναι καλή ιδέα να δολοφονήσεις εκείνη τη θειά με το μουστάκι που άφησε λίγο από το DNA της στο μάγουλό σου. Είναι λογικό και ανθρώπινο να σκέφτεσαι έτσι τη στιγμή που θα είσαι γραβατωμένος με 48 βαθμούς υπό σκιάν και το κορμί σου στάζει ποτάμια ιδρώτα που απεικονίζονται με εξαιρετική ακρίβεια κάτω από τις μασχάλες σου. Όχι όμως. Πρέπει να λογικευτείς. Είναι μόνο μερικές ώρες στις οποίες θα πρέπει απλά να υπομείνεις και να κάνεις το χατήρι εκείνου που σε τράβηξε με το ζόρι στην εκκλησία. Κάνε λίγη υπομονή, μην σκοτώσεις κανέναν όσο καλή ιδέα κι αν σου φαινέται και την επόμενη ημέρα θα τα έχεις ξεχάσει όλα. 

ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Βλέπεις τη φίλη σου από το λύκειο να είναι ντυμένη νυφούλα έτοιμη να παντρευτεί τον καημένο που επέλεξε και εσένα σε έχει πιάσει η μαλακία σου να πας να χωθείς και να κάνεις καραγκιοζιλίκια. Σκέφτεσαι πως θα ήταν τρελή φασάρα να μπεις τρέχοντας στην εκκλησία και να παίξεις τον θιγμένο πρώην γκόμενο φωνάζοντας “ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ, ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ;” και να βάλεις τα κλάμματα ζητώντας από το κορίτσι να τα κάνει όλα πόπα και να φύγετε μαζί από την εκκλησία. Όχι. Μπορεί οι κάγκουρες οι φίλοι σου να γελάσουν αλλά οι περισσότεροι μάλλον δεν θα εκτιμήσουν και πολύ το χιουμοράκι σου. Κωλοχώρα, δεν κατανοεί τους καλλιτέχνες.

ΦΑΕ ΚΑΙ ΠΙΕΣ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΡΙΟ

Σε κάθε κατάσταση κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Το μόνο που έχεις να κερδίσεις σε έναν γάμο, (εκτός από τα καλοντυμένα κομενάκια που θα χαζεύεις σαν πεινασμένος) είναι το φαγητό και το αλκοόλ. Αυτή είναι η ευκαρία σου αδερφέ τσαμπατζή. Το φαγητό συνήθως είναι πολύ καλό, το κρασί συνήθως είναι πολύ μέτριο, αλλά χέστηκες και για τα δύο. ΕΙΝΑΙ ΤΣΑΜΠΑ! Τρώγε και πίνε και μην κοιτάξεις πίσω. Βάλε φαγητό και στις τσέπες αν χρειαστεί. Πρέπει κάτι να πάρεις από ένα χαμένο βράδυ. Ας είναι φαγητό.

ΚΑΤΣΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

Πολύ καλά όσα περιγράψαμε παραπάνω, αλλά είναι δεδομένο ότι θα θελήσεις να αποφύγεις τους πάντες. Δεν πολυσυμπαθείς τους ανθρώπους και καλό θα ήταν να τους αποφύγεις. Στην εκκλησία παίζουν δύο σενάρια. Είτε αράζεις πίσω πίσω κοντά στην πόρτα και κάνεις υπομονή είτε βγαίνεις απ’εξω να κάνεις τα τσιγαράκια σου και να καυλαντίζεις στο Instagram. Όταν δεις ότι παίζει χαιρετούρα μπαίνεις μέσα κύριος και περιμένεις στην ουρά. Μετά πας για τη μάσα αλλα και εκεί θα πρέπει να αράξεις όσο πιο μακριά μπορείς για να γλιτώσεις όλο το συγγενολόι που θα έρθει με διάθεση να μάθει από το τι κάνει η μανούλα σου μέχρι το αν σου πέρασε εκείνο το διάστρεμμα που είχες στην τετάρτη δημοτικού. 

Κουράγιο αδερφέ.