Είτε σου αρέσει είτε όχι, γνωρίζεις πολύ καλά ότι ζεις στην εποχή της εικόνας. Εκείνη την εποχή του Instagram, των likes και όλων αυτών που εστιάζουν πολύ περισσότερο στο φαίνεσθαι παρά στο είναι ενός ανθρώπου. Επίσης ζεις στην εποχή των άκυρων και βαρύγδουπων προλόγων σε κείμενα (όπως αυτό), αλλά αυτό αν θέλεις θα το συζητήσουμε κάποια άλλη φορά μάλλον.

Τώρα λοιπόν που τα είπαμε και συμφωνήσαμε πως κι εμείς κι εσύ είμαστε άκρως επιφανειακοί τύποι ακολουθώντας τις επιταγές του καιρού που μας έλαχε, ήρθε η ώρα να σε βοηθήσουμε να να παίξεις μπαλίτσα. 

Ας πούμε στην παραλία πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να κουβαλάς μαζί σου κάποιο βιβλίο γιατι σε μερικές περιοχές δεν μπορείς καν να πάρεις ξαπλώστρα αν δεν έχεις βιβλίο. Έτσι, αν αναρωτιέσαι τι βιβλίο πρέπει να έχεις μαζί σου, εμείς σου έχουμε όλες τις απαντήσεις. 

Αυτά είναι τα πιο βασικά κριτήρια:

ΜΕΓΕΘΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Παίρνουμε ως δεδομένο ότι δεν παίρνεις το βιβλίο για να το διαβάσεις στα αλήθεια. Οπότε, φρόντισε να επιλέξεις ένα που θα είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Πρώτα για να σου κάνει καλή σκιά στο κεφάλι όταν θα σε πάρει ο ύπνος και μετά για να καλύπτει την μεγάλη σου κοιλιά όσο θα υποκρίνεσαι ότι το διαβάζεις, μήπως και καταφέρεις να ψήσεις κανένα κομενάκι. Ντάξει ας μην είναι και σαν το ΦΩΣ που πρέπει να βάλεις και πόδια για να αλλάξεις σελίδα, αλλά πρέπει σίγουρα να είναι μεγαλύτερο από το μέσο βιβλίο της Λένας Μαντά.

ΒΑΡΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Είπαμε ότι πρέπει να είναι μεγάλο, αλλά οφείλουμε να τονίσουμε ότι το βιβλίο σου πρέπει να είναι και ελαφρύ. Για ευνόητους λόγους. Ο βασικότερος από αυτούς είναι ότι κερδίζεις γραμμάρια μπύρας. Πιο ελαφρύ βιβλίο = περισσότερες μπύρες στην τσάντα. Πρόσεξε όμως να μην το παρακάνεις και το βιβλίο σου δεν είναι αρκετά βαρύ για να αποτελέσει ένα ισχυρό φονικό όπλο εναντίον κάθε λογής ερπετού ή εντόμου. 

ΣΩΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Απλή λογική. Αν βρίσκεσαι σε χλιδάτη παραλία της Μυκόνου όπου κλείνεις ξαπλώστρα έναν μήνα πριν, Ε ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ ΜΑΝΑ ΜΟΥ. Από την άλλη, αν αράζεις σε Κουφονήσια ή Δονούσα, δεν μπορείς να διαβάζεις Άνταμ Σμιθ. Μεγάλη σημασία επίσης έχει και το τι πίνεις. Δεν κολλάει ο Μπακούνιν με το Άπερολ όπως δεν κολλάει η μπύρα από τα Lidl (αυτή η μικρή η γαμάτη) με πιο κυριλέ αναγνώσματα. Είπαμε. Απλή λογική, τίποτα παραπάνω. 

ΣΩΣΤΟ ΧΡΩΜΑ

Ποτέ μα ποτέ δεν ψωνίζεις πρώτα τα βιβλία σου και μετά το μαγιό. Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να διαβάσεις, οπότε πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς για να φτιάξεις το στυλ σου. Γι’ αυτό πηγαίνεις για να ταιριάξεις μαγιό και βιβλίο. Βγαίνεις από το σπιτάκι σου και κάνεις την τσάρκα σου για συνδυάσεις χρώμα εξωφύλλου και χρώμα μαγιό. Τώρα αν περιμένεις από μένα να σου κάνω σχετική πρόταση, μάλλον ατύχησες γιατί η φύση μου στέρησε αυτό το δικαίωμα (σιγοκλαίει). 

ΚΑΛΟΣ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παπατζιλικίου που θα πουλήσεις στην παραλία, είναι ο καλός σελιδοδείκτης. Δεν σε ενδιαφέρει να κάνει τη δουλειά του σελιδοδείκτη, σε νοιάζει μόνο να είναι όμορφος. Τι σημαίνει “όμορφος σελιδοδείκτης”; Είναι αυτός που δείχνει το κοινωνικό σου πρόσωπο, είναι αυτός που δείχνει ότι είσαι ένα ευαίσθητος βιβλιόφιλος, άσχετα αν δεν έχεις διαβάσει ούτε την πινακίδα της παραλίας που βρίσκεσαι. Θέλεις λοιπόν έναν από αυτούς με τα κοινωνικά μηνύματα, έναν με quotes διάσημων συγγραφέων όπως ο Πάολο Κοέλιο και ο Ουμπέρτο Έκο ή έναν φανταχτερό με κάποιο βιβλιοφιλικό ποιηματάκι. Και κάπως έτσι πουλάς και μούρη.

ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Χέστηκες. Τι λέμε τόση ώρα; Αν τηρήσεις όλα τα παραπάνω, απλά δεν σε νοιάζει ακόμη κι αν όλες οι σελίδες πλην εξωφύλλου και οπισθόφυλλου είναι ολόλευκες.

Στα εξηγώ ωραία;