Ζέστη, ζέστη, ζέστη και τα πολλά λόγια χαλάνε τσάμπα σάλιο (χαζοί είναι οι Μεξικάνοι που μιλάνε μια στο τόσο;). Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα παγωμένο κοκτέιλ μέσα στην κάψα της μέρας (ή της νύχτας). Και τι κοκτέιλ, ε; Τα 10 καλύτερα που είδαμε ποτέ σε ταινία, κλασικά ή παράξενα, έρχονται να φέρουν λίγη σοφιστικέ παραλία στο μπαλκόνι σου. Άντε, στην υγειά μας!

Υ.Γ. Πάτα πάνω στο κοκτέιλ και δες πώς φτιάχνεται.

Υ.Γ.2 Κέρνα μια κοπέλα βρε, μην τα πίνεις μόνος σου. Αλκοολικέ! Μπάκουρε!

10. French 75 | Casablanca
Η Υβόν σκάει μύτη στο μπαρ αγκαλιά μ’ έναν ναζί, για να ζηλέψει ο Ρικ. Ο Ρικ είναι ΠΑΣΟΚ και αδιαφορεί για την (ξεκάθαρα) πιο ωραία γυναίκα την ταινίας. Η Υβόν είναι τόσο θεούλα που αγκαλιά με τον ναζί της, παραγγέλνει “Γαλλικό 75”. Το ποτό που πήρε τ’ όνομά του απ’ το όπλο των Γάλλων στον 1ο Παγκόσμιο, είναι μια επική ποτάρα (και πάει πακέτο με μια επική γυναικάρα, αλλά ο Μπόγκαρτ…).

 

9. Gin Tonic | Scott Pilgrim vs The World
Ναι, κι εμένα μου ακούγεται αδιάφορο. Όμως, όταν ΑΥΤΟΣ ο φλώρος, ρίχνει ΑΥΤΗ την τύπισσα (τι μαλλί που ‘χεις ρε μανάρι μου!), δέρνει όλους τους πρώην της, και τη μοναδική φορά που χρειάζεται αλκοόλ παραγγέλνει Tζιν Tόνικ, τότε το Tζιν Tόνικ μάλλον αξίζει μια ευκαιρία. Σωστά;

 

8. Red Eye | Cocktail
Συμφωνούμε (ελπίζω) πως ο Τομ Κρουζ είναι μια κοντή μετριότητα. Κι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, το καλύτερο κοκτέιλ μιας ταινίας που λέγεται ‘Κοκτέιλ’ δεν το φτιάχνει ο κοντός ο πρωταγωνιστής, αλλά αυτή η απίθανη τυπάρα ο Μπράιαν Μπράουν. “Κόκκινο Μάτι”, μπύρα – βότκα – αυγό. Φτιάξ’ το, πιες το, εκτίμησέ το, και ίσως (ποιος ξέρει;) να κερδίζεις και τέτοια στοιχήματα μετά απ’ αυτό.

 

7. Red Rum | (Δυστυχώς όχι στο) The Shining
Όχι, δυστυχώς το Red Rum δεν εμφανίστηκε ποτέ στη ‘Λάμψη’. Και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι κι ο ίδιος ο Κιούμπρικ (κάπου στο υπερπέραν πια) έχει μετανιώσει γι’ αυτό. Επικό όνομα, επικό πιοτί, ξεκάθαρα ό,τι πρέπει για καλοκαίρι, ξεκάθαρα ό,τι δεν πρέπει για χειμώνα (χιόνια, ξενοδοχεία, όχι, όχι…).

6. Singapore Sling | Fear and Loathing in Las Vegas
Αν ο Χάντερ Σ. Τόμπσον προτείνει Σίνγκαπουρ Σλινγκ, εμείς οι υπόλοιποι “γραφιάδες” αυτού του κόσμου το βουλώνουμε και παραγγέλνουμε. Εν προκειμένω, τσουγκρίζουν Σλινγκ κι ο Τέρι Γκίλιαμ με τον Τζόνι Ντεπ, οπότε… (Σλινγκ μέχρι να γίνεις τόσο “ζάντα”, που να αντέχεις το ‘Singapore Sling’ του Νίκου Νικολαΐδη).

 

5. Mojito | Miami Vice
Παλιό, καλό, κλασικό. Ο Μάικλ Μαν (που δεν είναι κάνα γατάκι), βάζει τον Κόλιν Φάρελ να ζητάει κάθε τρεις και λίγο το αγαπημένο κοκτέιλ του Μαϊάμι, της Καραϊβικής, του Χέμινγουεϊ και γενικότερα το καλύτερο κοκτέιλ που φτιάχτηκε ποτέ. Στην υγειά σου Μάικλ, οι (όχι και τόσο) “Σκληροί του Προβοκατέρ” σε χαιρετούν!

 

4. 5$ Shake | Pulp Fiction
Το λοιπόν, παράξενε τύπε που θέλεις ποτά χωρίς οινόπνευμα, δεν σε κατανοώ καθόλου αλλά σε σέβομαι. Γι’ αυτό, να: κοστίζει 5 δολάρια, είναι μιλκ σέικ αλλά όχι οποιοδήποτε μιλκ σέικ. Ένα μιλκ σέικ που το παραγγέλνει η Ούμα, το παραδέχεται ο Τραβόλτα κι ύστερα χορεύουν τον επικότερο χορό στην ιστορία των ταινιών. Shake it, Ούμα!


3. Moloko Plus | A Clockwork Orange
Δεν υπήρξε ποτέ ποτό που να ταιριάζει καλύτερα σε ταινία. Ο Άλεξ κι οι λοιποί σουρεάλ σαδιστές του Κιούμπρικ, στην πρώτη κιόλας σκηνή την πίνουν Moloko Plus. Τι είναι το Moloko Plus; Γάλα και ο,τι ναρκωτικό μπορεί να κατεβάσει η κούτρα σου. Οι κλασικές συνταγές λένε: αψέντι, ή βαρβιτουρικά, ή όπιο αλλά ό,τι και να βάλεις μέσα θα ‘σαι. Δεν το προτείνω (drugs are bad!) αλλά έχει στιλ, όσο να πεις…

  

2. White Russian | The Big Lebowski
Δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο Λεμπόφσκαρος σ’ όλο το φιλμ γυρνάει την πόλη με σαγιονάρα, γυαλί, ειρωνία κι έναν λευκό Ρώσο στο χέρι. Αν γουστάρεις Λεμπόφσκαρο, πίνε White Russian. Αν δεν γουστάρεις Λεμπόφσκαρο… ξέρω ‘γω, τι κάνεις εδώ;

1. Vodka Martini (Shaken, Not Stirred) | James Bond
Αυτό κι αν δεν χρειάζεται συστάσεις. Το πιο εύκολο, το πιο κρύο, το πιο απλό και στρέιτ κοκτέιλ του κόσμου, είναι η μόνιμη προτίμηση ενός τύπου που τ’ όνομά του είναι Μποντ (ποιος σε χέζει εσένα, ρε Κλούνεϊ;). Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι είναι… χτυπημένο, ΟΧΙ ανακατεμένο!

Plus: Pan – Galactic Gargle Blaster | The Hitch-Hicker’s Guide to the Galaxy
Κανείς δεν ξέρει τι είναι, κανείς (στη γη) δεν ξέρει αν το φτιάξει, αλλά δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να το αφήσει απ’ έξω. Τελικά, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα βρεθείς στο Γαλαξία με οτοστόπ και θα θες λίγο λεμονοσπάσιμο στο κεφάλι σου…