Για να σου ‘μαι ειλικρινής, το Γκάζι δεν το προτιμώ ιδιαίτερα για βραδινή έξοδο. Ξέρεις τώρα, καγκουροκλαμπάκια σε κάθε γωνιά, πολυκοσμία και μια γενικότερη βαβούρα στους δρόμους. Πφφ, ήδη κουράστηκα. Μέχρι που η μοίρα -αλλά και ο αδελφός μου (από άλλη μάνα και άλλο πατέρα) Μανιάτης που έγραψε τα κείμενα της παράστασης- με έφεραν στην πρεμιέρα της ταξιδιάρικης Ταράτσας του Φοίβου. Και για λίγες ώρες έφυγε η ρετσινιά που είχα γι’ αυτήν την περιοχή.

Με το που ανέβηκα, λοιπόν, στον 5ο (που ήταν και η ταράτσα), ένιωσα ότι βρίσκομαι στην Αθήνα του ’30, του ’40 και του ’50, αφού αυτό που μας είχε ετοιμάσει ο Δεληβοριάς ήταν αρκετά πρωτόγνωρο… για την Αθήνα του 2017! Παρένθεση: Μια φορά στη ζωή σου αξίζει να επισκεφτείς την ταράτσα του ΑΚΡΟ με θέα την Ακρόπολη. Αξίζει και μετράει. Όκει;

Οι καρέκλες και τα τραπεζάκια θύμιζαν θερινό σινεμά (ή αναψυκτήριο για τους μεγαλύτερους), ενώ η σκηνή είχε μια τζούρα απ’ την θρυλική Μάνδρα του Αττίκ (όπως μας την είχαν εξιστορήσει οι παππούδες μας). Με τα φανταχτερά κοστούμια, τις μιούζικαλ χορογραφίες και την ιδιαίτερη νοσταλγική μουσική.

Ο Φοίβος βγήκε αγκαζέ με τα τρία κορίτσια του, το μουσικοντοέρτο ‘Στενός Κορσές‘, αλλά και τον συνοδοιπόρο του και χαρισματικό Σπύρο Γραμμένο. Άρχισαν, που λες, να τραγουδούν και να χορεύουν, ένα ποτ πουρί που μέσα είχε κομμάτια από Κηλαηδόνη και Ημισκούμπρια… μέχρι Σαββόπουλο. Τι νόμιζες δηλαδή;;; Ότι ο Δεληβοριάς δεν θα μπέρδευε μουσικές και δεκαετίες σ’ αυτήν την παράσταση;;; Και ράπαρε κιόλας!

Κι ενώ άρχισε να ρίχνει μπόρα, στην σκηνή βγήκε ο Φισφής κι έπειτα ο Αλευράς και ξαφνικά ξεχάστηκαν όλα. Ε, ναι, καθώς κάτι η φλυαρία και οι μονόλογοι του Λάμπρου και λίγο η κίνηση και οι κορυφαίες μιμήσεις του Θανάση μας έκαναν να ξεφύγουμε απ’ τη ζόρικη καθημερινότητα (ντάξει, θα σου ‘κανα σπόιλερ για το πώς βγήκε ντυμένος ο Αλευράς, αλλά δεν θέλω να σου χαλάσω τη σημερινή παράσταση!).

Ωστόσο, πάνω στην σκηνή ανέβηκε και ο μάγος, Κώστας Φαντάστικο, που μας έκαψε για μερικά λεπτά το μυαλό με τα τραπουλόχαρτά και τα μπουκάλια του. Και όχι μόνο…

Κάτι που δεν φανταζόμασταν όμως (αν και το είχαμε δει στην αφίσα), ήταν ότι οι Πρώτοι Αγώνες τραγουδιού, με τον διαγωνισμό δύο ταλαντούχων μουσικοσυνθετών, που ο ίδιος είχε επιλέξει μέσα από οντισιόν. Τα δυο παιδιά ερμήνευσαν δικά τους, ΟΛΟΔΙΚΑ ΤΟΥΣ, τραγούδια κι εμείς την είδαμε για λίγο κριτές και ψηφίσαμε. Και η βρόχα έπεφτε στην ταράτσα.

Έλα που η βρόχα δεν σταμάτησε την Νατάσσα Μποφίλιου από το να βγει στην σκηνή (χάζεψα, ερωτεύτηκα, φέρτε ένα προσκλητήριο ρε παιδιά) και να ερμηνεύσει όχι μόνο δικά της τραγούδια αλλά κι άλλων ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ συνθετών. Μέσα σ’ αυτούς και ο Δεληβοριάς φυσικά. Κι αν πας και στη σημερινή παράσταση σου ‘χει και μια εκπληξούλα με τον Φοίβο.

 

Εγώ ωστόσο για τον @spirosgrammenos_ ήρθα

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Δημοσιοκάφρος (@nickraptis__) στις

Όσο κλισέ κι αν ακουστεί, αυτή η Ταράτσα ήρθε για να μείνει! Φάνηκε και απ’ τα μάτια του κόσμου, αλλά και απ’ τη χαρά στα πρόσωπα των καλλιτεχνών. Ήταν η παράσταση του καλοκαιριού, γιατί δεν ήξερες τι σε περιμένει. Τι λες τώρα; Ψήθηκες;

Να πάτε να απολαύσετε και τα κείμενα του Μανιάτη! (θα κοκκινίσει και θα θέλει να με δείρει όταν το διαβάσει, αλλά εσείς μη μασάτε. Να πείτε ότι δεν σας έστειλα εγώ!)

Για περισσότερα για την ταράτσα και τις επόμενες παραστάσεις τσέκαρε εδώ!