Η ιστορία της μεσαιωνικής Αγγλίας είναι γεμάτη από ξεκοιλιάσματα και σπλατεριές.

Σ’ αυτό το νησί που δεν ηρέμησε ποτέ απ’ τις επιδρομές των Ρωμαίων, των Βίκινγκ, των Σαξόνων (ναι, ήταν γερμανικό φύλο αυτό) το ατσάλι έδινε πάντα τη λύση.

Και προτού ενωθεί σε αυτό που ξέρουμε σήμερα, η Βρετανία ήταν γεμάτη με διάσπαρτα μικρά βασίλεια, έτοιμα να ξεκοιλιαστούν για το παραμικρό.

Εμείς απ’ την τεράστια ιστορία του νησιού, διαλέξαμε τρεις απ’ τις χειρότερες στιγμές του.

ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ.

Τσέκαρε τρεις περιπτώσεις βασιλιάδων που έπεσαν νεκροί με φρικτό τρόπο και ελπίζουμε να σε ιντριγκάρουν αρκετά, ώστε να ψάξεις και τις καλύτερες στιγμές του νησιού. Υπάρχουν και απ’ αυτές μπόλικες.

Έντμουντ ο Μάρτυρας (841 – 869)


Καταλαβαίνω ότι πέφτεις απ’ τα σύννεφα, καθώς απ’ το “Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Α Σ”, πού να πάει το μυαλό σου ότι αυτός ο τύπος είχε κακό τέλος, αλλά μάντεψε…

ΕΙΧΕ.

Ο Έντμουντ ήταν βασιλιάς της λεγόμενης “Ανατολικής Αγγλίας”, ενός μικρού βασιλείου, το οποίο και έπαψε να υπάρχει με την εισβολή των Δανών, που τότε τους αποκαλούσαν χαϊδευτικά “Βίκινγκς”. Αρχηγός τους ήταν ένας καλούλης κύριος με το όνομα Άιβαρ ο Ασπόνδυλος, καθώς λέγεται ότι μια κατάρα τον είχε καταδικάσει να γεννηθεί χωρίς κόκκαλα. Awwww κρίμα μωρέ…

Στη μάχη του Θέντφορντ, λοιπόν, οι Βίκινγκς νίκησαν τον στρατό του Έντμουντ, κατέκτησαν το βασίλειο του και φυσικά τον θανάτωσαν.

Πώς όμως;

Αρχικά τον έγδαραν και στη συνέχεια σκάλισαν στην πλάτη του έναν αετό. Στη συνέχεια τον έδεσαν σε ένα δέντρο και του έριχναν βέλη αργά και σαδιστικά μέχρι να πεθάνει… Στο τέλος, σε μια πράξη σπάνιας ελεημοσύνης, του έκοψαν το κεφάλι.

Σύμφωνα με την βρετανική παράδοση, το κεφάλι του το φυλούσε ένας λύκος, μέχρι να βρεθεί και να ενταφιαστεί μαζί με το υπόλοιπο σώμα του σε μία εκκλησία στην κομητεία Σάφολκ της Αγγλίας. Η εκκλησία πήρε το όνομά του (St Edmunds), καθώς ο άτυχος βασιλιάς αγιοποιήθηκε απ’ την αγγλική εκκλησία, αφού η παράδοση τον ήθελε πιστό χριστιανό, που μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές, δεν έπαψε να ψέλνει.

 

Σίγκουρντ ο Δυνατός (…-892)


Ο Σίγξουρντ Εύστινσον ήταν “βικινγκικής” καταγωγής και ήταν ο βασιλιάς που κατέκτησε αυτό που σήμερα αποκαλούμε Βόρεια Σκωτία. Ωστόσο, αυτές οι επιτυχίες του δημιούργησαν και θανάσιμους εχθρούς, ένας εκ των οποίων ήταν και ο ευγενής Μάελ Μπριγκντ.

Αυτοί οι δύο, λοιπόν, είπαν να λύσουν τις διαφορές τους, αντρίκια και χεράτα. “40 πολεμιστές εσύ, 40 κι εγώ. Συναντιόμαστε, χτυπιόμαστε και όποιος ζήσει”.

Ο Σίγκουρντ όμως έσκασε στο πεδίο της μάχης με 80 στρατιώτες -80 κοτόπουλα με κράνη δηλαδή που θα λέγανε και οι σημερινοί χουλιγκαναίοι- και έτσι με μπαμπεσιά σκότωσε ό,τι βρισκόταν πάνω σε άλογο εκείνη τη μέρα.

Έκοψε το κεφάλι του Μπριγκντ, το έβαλε στο πλάι του αλόγου του και ξεκίνησε για το σπίτι του, θριαμβευτής.

Και κάπου εκεί μίλησε η Θεία Δίκη.

Έτσι όπως κάλπαζε και πήγαινε πάνω κάτω το κεφάλι του εχθρού του, ένα δόντι του γρατσούνισε λίγο το πόδι του Σίγτκουρντ του Δυνατού, με αποτέλεσμα να μολυνθεί και να πεθάνει λίγες ημέρες μετά.

Ο πιο τρελός θάνατος στην ιστορία των τρελών θανάτων.

Τον δάγκωσε ο πεθαμένος παιδιά, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα!

ΌΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΛΕΜΕ.

 

3. Έντμουντ Β’, ο Σιδερόπλευρος (981-1016)


Αυτός ο Άγγλος βασιλιάς, κέρδισε το σκληρό bad ass mothafucka προσωνύμιό του, πολεμώντας αδιάκοπα τους Δανούς. Ήταν γιος του Έθελρεντ του Ανέτοιμου (αδερφού του Έντμουντ του Μάρτυρα, που είπαμε πιο πάνω), ο οποίος είχε ψιλοξεφτιλιστεί στο πεδίο των μαχών και έτσι ο γιος του κατάφερε να σώσει λίγο απ’ την οικογενειακή τους αξιοπρέπεια. Όταν, λοιπόν, ο Έθελρεντ χαιρέτισε τον πλανήτη γη, ο Σιδερόπλευρος (δεν χορταίνω να λέω το όνομά του) στέφθηκε βασιλιάς.

Όχι από όλους όμως… Βλέπεις εκείνη την περίοδο ο Κνούτος ο Μέγας είχε εκστρατεύσει εναντίον των βρετανικών εδαφών και πολλοί Άγγλοι Δανοτσολιάδες είχαν πάει με το μέρος του.

Ο “Ironside” μάζεψε στρατό και έδωσε 5 μεγάλες μάχες εναντίον του Κνούτου, με την τελευταία να σηματοδοτεί όμως και την μεγάλη ήττα του. Ο Έντμουντ αναγκάστηκε τότε να χωρίσει το βασίλειο του στα δύο. Εκείνος κράτησε το Ουέσσεξ της νότιας Αγγλίας και ο Κνούτος ο Μέγας σχεδόν όλο το υπόλοιπο νησί. Δεν το λες και πολύ δίκαιο.

Ο Έντμουντ όμως δεν πρόλαβε να χαρεί τη βασιλεία του, καθώς 7 μήνες μετά θα βρεθεί δολοφονημένος (από ποιους άραγε;) μέσα στο μπάνιο του. Σύμφωνα με κάποιους χρονικογράφους της εποχής, ο δολοφόνος είχε κρυφτεί πίσω από την λεκάνη της τουαλέτας και μόλις εκείνος κατέβασε το παντελόνι του και πήγε να καθίσει, τον μαχαίρωσε δύο φορές βαθιά μέσα, ξέρετε που, ας μην ανατριχιάσουμε άλλο. Αυτός ήταν ένας θάνατος τουλάχιστον ατιμωτικός για έναν τόσο σπουδαίο πολεμιστή-βασιλιά.

Πιστεύεται μέχρι και σήμερα ότι είναι ο μόνος βασιλιάς που δολοφονήθηκε εκεί που υποτίθεται ότι μέχρι και ο βασιλιάς πάει μόνος του…

(ΠΡΟΣΟΧΗ SPOILER)

Σας θύμισε κάτι από Game of Thrones αυτός ο θάνατος;