Η γνωριμία μου με το Bob Theatre Festival έγινε σχεδόν κατά τύχη. Παρακολούθησα πριν μερικούς μήνες μία παράσταση που με άφησε με ανοιχτό το στόμα (Το πεπρωμένο ονομάζεται Κλοτίλδη) και κάπου στην αφίσα είδα ότι η συγκεκριμένη παράσταση ήταν η νικήτρια του περσινού Bob Theatre Festival. 

Ψάχνοντας έμαθα ότι φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση και από εκεί έχουν ξεπηδήσει μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. 

Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει λόγος να τα λέμε εμείς, επικοινωνήσαμε με τον Γιάννη Σαρακατσάνη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Festival για να μας εξηγήσει ακριβώς τι συμβαίνει εκεί…

Τι είναι το Bob Theatre Festival και γιατί να έρθω να παρακολουθήσω παραστάσεις και να μην κάτσω να δω Survivor (όχι εγώ ένας φίλος);
Το Survivor, πες στον φίλο σου, είναι μια εύκολη, ελεγχόμενη και προβλέψιμη εμπειρία που περιορίζεται στην τηλεόρασή του και τον περιορίζει στον καναπέ του. To Bob από την άλλη όμως θα είναι μια περιπέτεια. Θα πάει σε έναν καινούργιο μέρος, θα γνωρίσει νέο και ωραίο κόσμο, θα πιει, θα χορέψει και δει τις καλύτερες παραστάσεις τις χρονιάς που πέρασε. Και όλα αυτά θα τα κάνει ο ίδιος, ολόκληρος, με το σώμα και το μυαλό του και όχι μόνο με την τηλεόρασή του. Εξ’ άλλου το survivor δεν πρόκειται να φύγει. Θα είναι εκεί και την επόμενη εβδομάδα.

Βλέπει ο κόσμος καλό θέατρο; Και τελικά, τι είναι “καλό θέατρο”;
Καλό θέατρο είναι αυτό που σε κάνει να περνάς καλά. Αυτό που σε κάνει να γίνεσαι θεατής και όχι κριτικός. Αυτό που σε κάνει να λες: «Πάμε να δούμε θέατρο απόψε;». Και, ευτυχώς, υπάρχει καλό θέατρο στην Αθήνα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που, χάρις στην κρίση, η παραγωγή παραστάσεων έχει εκτοξευτεί, όλο και περισσότερες παραστάσεις σε κάνουν να θέλεις να δεις κι άλλες. Το Bob είναι μια συλλογή τέτοιων παραστάσεων! Όλες καλές, όλες διασκεδαστικές και όλες φρέσκες

Η ραγδαία μείωση των εγχώριων τηλεοπτικών παραγωγών και γενικότερα η οικονομική κατάσταση της χώρας έκανε καλό ή κακό στο θέατρο;
Η κατάρρευση της τηλεοπτικής παραγωγής έστειλε όλους του ηθοποιούς στο θέατρο! Έτσι από 500 πρεμιέρες το χρόνο, που είχαμε το 2005, μέσα σε 10 χρόνια, οι πρεμιέρες έγιναν 1.500. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όπως είπαμε και πριν, την ύπαρξη περισσότερων καλών παραστάσεων. Παράλληλα όμως μειώθηκε πολύ η οικονομική εξασφάλιση των ηθοποιών. Από ‘κει που έκανες μια παράσταση για όλον τον χρόνο, τώρα πρέπει να παίζεις σε 3-4 παραστάσεις συγχρόνως: πχ ένα παιδικό τα πρωινά, ένα βραδινό τα ΠΣΚ, ένα πειραματικό τα Δευτερότριτα και ένα bar-theatre μετά τις 0:00 τις Παρασκευές. Και ενώ είχες έναν κανονικό μισθό για όλη τη σεζόν με τη μία παράσταση, τώρα μαζεύεις μεροκάματα από ‘δω και από κει ελπίζοντας πως θα συμπληρώσεις έτσι το μισθό.

Το festival έχει συγκεκριμένο κοινό στο οποίο απευθύνεται; Μπορώ να έρθω σε κάποια παράσταση και να περάσω καλά κι εγώ και η μάνα μου;
Πιστεύω πως ναι! Οι νεανικές παραστάσεις μπορούν να απευθυνθούν σε όλους! Ενώ πχ στο σινεμά διαλέγεις βάσει «genre» που λέμε, στο νεανικό θέατρο αυτό δεν ισχύει. Το θέατρο είναι μια ζωντανή και πολυδιάστατη εμπειρία που δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα ή στην ιστορία του έργου. Η αισθητική, το ύφος, το χιούμορ και το βαθύτερο νόημα, ειδικά των νεανικών παραστάσεων, αποτελεί εξίσου σημαντικό κομμάτι και ο θεατής μπορεί να συγκινηθεί και μόνο με αυτά. Μπορεί μια παράσταση πχ να είναι ένα αστυνομικό μυστήριο αλλά στην πραγματικότητα να μιλάει για τη φιλία ή για την κρίση ή για τον έρωτα και έτσι, να συνδεθεί ο οποιοσδήποτε.

Μπορεί κάποιος να βγάζει τα προς το ζην μόνο από το θέατρο ή αυτή η ερώτηση είναι αστεία;
Από το θέατρο αποκλειστικά δεν ξέρω. Σίγουρα κάποια «ονόματα» το καταφέρνουν. Οι υπόλοιποι μπορούν να επιβιώσουν ως ηθοποιοί. Δηλαδή με συμπληρωματικό εισόδημα από θέατρο, από μαθήματα, από εκφωνήσεις, από διαφημίσεις κλπ. Είναι εφικτό και το κάνουν πολλοί!

Ποιος είναι ο στόχος του Bob Theatre Festival; 
Θέλουμε να φέρουμε τους νέους στο θέατρο. Τους νέους που το φοβούνται και που νομίζουν πως το θέατρο είναι κάτι ελιτίστικο και βαρετό. Ειδικά το νεανικό θέατρο έχει πολλά να προσφέρει. Και δεν εννοώ στην κοινωνία ή στην ανθρωπότητα, εννοώ στους θεατές. Το θέατρο μπορεί να γίνει μια πολύ καλή επιλογή διασκέδασης για τους νέους και να είναι στα πρώτα πράγματα που σκέφτονται όταν αναρωτιούνται για το τι θα κάνουν το βράδυ. Το Bob λοιπόν είναι το τέλειο πείραμα. Έρχεσαι, βλέπεις, σου αρέσει, κόλλησες!

Ποια θα χαρακτήριζες μεγαλύτερη επιτυχία του Festival όλα αυτά τα χρόνια;
Έχει γίνει ένα σημείο συνάντησης. Ομάδες και θεατές έχουν στο νου τους, από την αρχή της σεζόν, ότι ο Μάιος έχει Bob! Εκεί θα δούμε ό,τι χάσαμε μέσα στη χρονιά και εκεί θα ανακαλύψουμε ό,τι ετοιμάζεται για την επόμενη. Έτσι, η σεζόν κλείνει για όλους με ένα μεγάλο πάρτι που ενισχύει την αυτοπεποίθηση των νέων δημιουργών και πάνε διακοπές με όρεξη για την επόμενη!

Όταν μετά από χρόνια κοιτάξεις πίσω, τι θα θέλεις να θυμάται ο κόσμος από το Bob Theatre Festival;
Αν το Bob έχει πετύχει το στόχο του τότε θα ήθελα να υπάρχουν θεατές που αγαπάνε το θέατρο και που βλέπουν θέατρο και που αυτό συνέβη επειδή κάποιος τους κουβάλησε, ακόμα και με το ζόρι, στο Bob. Όσο για τους καλλιτέχνες του θεάτρου, θα ήθελα οι σκηνές της Ελλάδας να είναι γεμάτες με ανθρώπους που περάσανε κάποια στιγμή από το Bob και αυτό τους έδωσε λίγο παραπάνω όρεξη να συνεχίσουν. Ε, τώρα, θα ήθελα και μια ομάδα που κέρδισε στο διαγωνισμό Scratch Night του Bob, να είναι ο top θίασος της Ευρώπης… αλλά μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτό.

Ημερομηνίες: Καθημερινά, από τις 22 έως και τις 28/5 ||

Προφεστιβαλικές Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Χώρος: Αίθουσες Η και Ε, Πειραιώς 260. Πληροφορίες Πρόσβασης θα βρείτε εδώ

Τιμές Εισιτηρίων:

9 € (Γενική Είσοδος) || Ελεύθερη είσοδος για τα πάρτυ, τη μουσική παράσταση των Μ.Φριντζήλα και Π.Τσεβά, και το panel«Διευρύνοντας τις προοπτικές»

Προβλέπονται ειδικά πακέτα εισιτηρίων με έκπτωση για όσους επιθυμούν να δουν παραπάνω από μία παράσταση του BobTheatre Festival: για 2 παραστάσεις, ειδική τιμή των 15 € || για 3 παραστάσεις, ειδική τιμή των 22 € || για 4 παραστάσεις ή full scratch πακέτο, ειδική τιμή των 29 €.

Και αν θέλετε να γίνετε υποστηρικτής του Bob αγοράζοντας το Gold Πακέτο των 80 € θα έχετε τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις παραστάσεις.

Περισσότερες Πληροφορίες: www.bobfestival.gr & facebook.com/BobTheatreFestival