Οι Πανελλήνιες πλησιάζουν και όλοι οι μαθητές προετοιμάζεστε για την τελευταία σας δοκιμασία πριν περάσετε στο επόμενο level:

Αυτό της βόλτας, του ατελείωτου ύπνου, του λιγότερου διαβάσματος και γενικά ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

Προσπάθησα με λίγα λόγια να σας περιγράψω τον παράδεισο που ονομάζεται “φοιτητιλίκι”, δεν ξέρω αν τα κατάφερα, πολλοί το ζήσαμε έτσι πάντως.

Και όσο, λοιπόν, ατενίζετε το μέλλον, προκειμένου να πάρετε δύναμη για το παρόν, κάνετε κάτι λαθάρες… ΜΑ ΚΑΤΙ ΛΑΘΑΡΕΣ.

Και αναφερόμαστε κυρίως στα λάθη που κάνετε (και κάναμε κι εμείς) στο διάβασμα της προηγούμενης ημέρας που είναι ικανά να σας ΧΑΝΤΑΚΩΣΟΥΝ.

Τσέκαρετε τους πιο συνηθισμένους πειρασμούς που περνάνε μέσα απ’ το μυαλό σας την τελευταία μέρα πριν “δώσετε” και προετοιμαστείτε να αντισταθείτε. Γιατί αυτά μπορεί να σας στοιχίσουν. 

Τσεκάρετε και καλή επιτυχία ρε μάγκες…

1. Overdose φραπεδιάς
Είσαι 17, έχεις χρόνια μπροστά σου να γίνεις άλλος ένας εξαρτημένος από τις “καφενογόνες ουσίες” (υπάρχει τέτοια λέξη;). ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΔΕΝ ΓΛΙΤΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΥΘΙΣΤΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΠΑΤΗΛΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΦΕΪΝΗΣ ΑΠΟ ΤΩΡΑ. Το μόνο που θα καταφέρεις πίνοντας καφέδες αργά τη νύχτα για να αντέξεις και να διαβάσεις κι άλλο, θα είναι να αυξήσεις την υπερέντασή σου, να “χαλάσεις” την συγκέντρωσή σου και στο τέλος να στριφογυρνάς στο κρεβάτι χωρίς να μπορείς να κοιμηθείς.

Μπανάκι, δοντάκια και ύπνο, λοιπόν. Αυτά χρειάζεσαι. Και αν πρέπει κάτι να πιεις, τότε αυτό είναι φυσικό συμπλήρωμα σαν το Epresat, που σε βοηθάει να συγκεντρωθείς και να χαλαρώσεις. 

2. Έντονη σωματική άσκηση
Κοινώς να πάρεις κάμψεις μέχρι να μη νιώθεις τα χέρια σου. ΟK, αυτό ίσως αφορά κυρίως τα αγόρια και είναι κοινό μυστικό, ότι ειδικά σε αυτήν την ηλικία που η τεστοστερόνη είναι στον Θεό, δύο πράγματα τα χαλαρώνουν περισσότερο πριν από ένα διαγώνισμα:

το πρώτο δεν λέγεται αλλά 9 στα 10 βίντεο που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο ίντερνετ σε βοηθούν σ’ αυτό (κλείσιμο ματιού), το δεύτερο είναι η μυϊκή άσκηση. Κάμψεις, βαράκια μέσα στο σπίτι, σφαλιάρες μετά στα μούτρα σου μπροστά σε έναν καθρέφτη φωνάζοντας “Άντριααααααααννν”… No, mate, δεν σε βοηθούν, αντίθετα σε καταπονούν, ιδιαίτερα όταν δεν είσαι συνηθισμένος στη γυμναστική και τη θυμηθείς εκτάκτως εκείνη τη μέρα. Και τη στιγμή του διαγωνίσματος θα νιώθεις μία ανεξήγητη κούραση…

Γενικά, ΜΗΝ.

3. Διαβάζεις ξανά αυτά που ξέρεις.
Βρε αγορίνα μου, έχεις πει 100 φορές απ’ έξω αυτά τα κεφάλαια της ιστορίας, παρ’ το απόφαση και πίστεψε στον εαυτό σου… ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΗΔΗ ΑΥΤΑ. Μη χάνεις τον χρόνο σου με τα ίδια και τα ίδια. Ή επικεντρώσου σε αυτά που δεν θυμάσαι πολύ καλά και ρίξ’ τους μία γρήγορη ματιά (όχι να προσπαθήσεις να τα απομνημονεύσεις τελευταία στιγμή) ή ΠΕΣΕ ΚΟΙΜΗΣΟΥ. Μη ξαναλές απ’ έξω αυτά που ξέρεις, ακόμα κι αν τα κάνεις για να τονώσεις την αυτοπεποίθηση σου. Μην. 

4. Πας κατευθείαν στις εξετάσεις, χωρίς να κοιμηθείς
OK, ίσως το κλασικότερο λάθος που αν το ξεκινήσεις απ’ τα μαθητικά σου χρόνια κιόλας, ΣΤΑΝΤΑΡ θα σε βασανίζει και μετέπειτα, στα φοιτητικά σου. Καταλαβαίνω το άγχος σου, καταλαβαίνω το ερώτημα που πλανιέται στο κεφάλι σου “και άμα αυτό δεν το κάνω τώρα επανάληψη και πέσει αύριο και δεν το θυμάμαι”; Επίσης καταλαβαίνω και τον εγωισμό της νεότητας που σου ψιθυρίζει “άστον να λέει αυτόν. Δεν ξέρει. Εγώ το blackout λόγω νύστας δεν θα το πάθω αύριο, κτλ”… Πίστεψέ με όμως, στην προσπάθειά σου να ξενυχτήσεις για μία καλή επανάληψη, το πιο πιθανό είναι το επόμενο πρωί να είσαι τόσο θολωμένος και κουρασμένος, που να ξεχάσεις και αυτά που ξέρεις. Η κοινοτυπία “ό, τι διάβασες, διάβασες, άστα τα βιβλία τώρα και χαλάρωσε” δυστυχώς ισχύει. Ο χρόνος τελείωσε. ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ.

5. Δεν είναι η μέρα για διατροφικές αλλαγές
Η μέρα πριν τις εξετάσεις, δεν είναι η κατάλληλη ούτε για δίαιτα, αλλά ούτε για να φας ό, τι υπάρχει γραμμένο στον κατάλογο του σουβλατζίδικου. ΦΑΕ ΝΟΡΜΑΛ, όπως θα έτρωγες μια οποιαδήποτε μέρα. Αν νομίζεις ότι θα ξεχαστείς βουτώντας στη σοκολάτα, γελάστηκες. Θα ξεχαστείς τόσο, όσο και αργότερα στη ζωή σου, όταν θα κυλιέσαι μέσα σε 10 κιλά παγωτό για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό. Άσε που μπορεί να έχεις και περιέργες επιπλοκές τη στιγμή που θα γράφεις το μάθημα… Μια καλή λύση είναι τα ειδικά προϊόντα διατροφής, όπως είναι και το Epresat, το οποίο συμπληρώνει τη διατροφή σε περιόδους που δεν συνηθίζουμε να τρώμε και ό, τι πιο υγιεινό, καθώς πρόκειται για ένα 100% φυσικό, πολυβιταμινούχο τονωτικό που περιέχει μόνο εκχυλίσματα βοτάνων και χυμούς φρούτων και εφοδιάζει τον οργανισμό με τις απαραίτητες βιταμίνες.

Οι εξετάσεις θα τελειώσουν πολύ πιο γρήγορα από όσο φαντάζεσαι και εσύ σύντομα θα είσαι ένας φοιτητής με όλα τα “καλά” και με όλες τις “ευκαιρίες” για ΖΩΑΡΑ που αυτή η ιδιότητα θα σου φέρει… Γι’ αυτό, λίγη υπομονή ακόμη, mate και τα καλύτερα είναι μπροστά σου.