Τετάρτη βράδυ. Είχα στα χέρια μου μια πρόσκληση. Η FOX και η Nova με προσκαλούσαν σε δείπνο μυστηρίου. Ο τίτλος, (όχι και τόσο) αινιγματικός: Prison Break “Η Απόδραση”.

Οι κανόνες απλοί: πρέπει να λύσεις πέντε γρίφους για να βοηθήσεις έναν τύπο να το σκάσει απ’ τη φυλακή. “Για πλάκα” είπα μέσα μου. Πήγα.

Έκατσα σ’ ένα τραπέζι με μερικά ακόμα τσακάλια. “Ομαδάρα” σκέφτηκα. “Άχαστοι”. Φάγαμε. Παίξαμε. Χάσαμε. (Τώρα, θέλω να προσέξεις πολύ καλά την επόμενη πρόταση). Χάσαμε, απ’ το Φραγκολιά, το Λαγούτη και τον Άλεξ Κάβδα! Οποίος εξευτελισμός.

Το λοιπόν, δύο λύσεις μου μένουν. Πρώτον, να στείλω εσένα γενναίε, ηρωϊκέ και ιδιοφυή (για να με διαβάζεις…) αναγνώστη μου, να ξεπλύνεις τη ντροπή σε κάποιο απ’ τα δείπνα μυστηρίου του El Convento del Arte. Και δεύτερον, να πνίξω τον πόνο μου σε κινηματογραφικές αποδράσεις. Εγώ που κάποτε έκανα χαβαλέ στα escape rooms ανά την Ελλάδα. Περασμένα μεγαλεία… Άντε στην υγειά μας!

 

10. Midnight Express
Ο τύπος πέρασε χίλια δυο βασανιστήρια (γιατί η φυλακή ήταν τούρκικη!) αλλά τελικά απέδρασε με τον πιο εύκολο τρόπο του κόσμου (γιατί η φυλακή ήταν τούρκικη!). Fair enough…

https://www.youtube.com/watch?v=-E-8GcfGWoQ


9. Escape to Victory
Η πιο κουλή αντιναζιστική ταινία, η πιο ο,τι να ‘ναι απόδραση, αλλά σεβασμός στο φιλμ που κάνει μάγκες τους τερματοφύλακες. Σταλόναρος κάτω απ’ τα δοκάρια, Πελέ να κάνει “ψαλίδια” στην επίθεση, κάπτεν Μάικλ Κέιν, και ας το σκάσουμε στα πανηγύρια!

 

8. Escape Plan
Mπορεί η διαχείριση της ταινίας (και το πρωταγωνιστικό της δίδυμο Σταλόνε – Σβαρτζενέγκερ) να δημιούργησαν μια περιπετειούλα της πλάκας, όμως το ίδιο το σχέδιο της απόδρασης τα ‘σπασε. Σαν να λέμε, με Μπρους Γουίλις – Ράσελ Κρόου και Κλιντ Ίστγουντ σκηνοθέτη θα ‘ταν αριστούργημα. Λέω εγώ τώρα…

   

7.Chicken Run
To stop-motion animation με τον πιο προβοκατόρικο τίτλο στην ιστορία, έχει πλαστελινάτες κότες που ονειρεύτηκαν, πίστεψαν και “το ‘σκασαν” (πώς αλλιώς;) πετώντας! Μπορεί να είναι κότες, αλλά δεν είναι… κότες. (Στον έβδομο ουρανό όλοι αδέρφια!).

https://www.youtube.com/watch?v=iZpSfV3eyAo

 

6. The Escapist 
Άπαιχτη βρετανίλα, καταπληκτικό μοντάζ, γρήγορη σκηνοθεσία και φινάλε – ανατροπή που δεν τη μαντεύεις όσο ψιλιασμένος και να ‘σαι. Απ’ τις πιο γκαϊρίτσικες ταινίες που δεν έχει γυρίσει ο ίδιος ο Ρίτσι. Πέντε δραπέτες, ένα σχέδιο με προσοχή στη λεπτομέρεια και τελικά… τίποτα δεν πάει σύμφωνα με το σχέδιο! Ή μήπως, έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται;

      

5. Papillon
Μια φορά στη φάπα, δεύτερη φορά στη φάπα (τον πούλησε η καλόγρια ρε φίλε, αν υπάρχει Θεός!), την τρίτη φορά έκαναν το λάθος να τον αφήσουν μόνο του. “Καταδικασμένο”, είπαν. Χα! Νησιά του διαβόλου και σαχλαμάρες. Ο “πεταλούδας” μετράει τα κύματα και φεύγει. Και άντε γειά! που λέει και μια ψυχή.

   

4. The Count of Monte Cristo
Ξέρω, η απόδραση είναι πολύ μικρό κομμάτι της ταινίας, αλλά ΤΙ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ήταν αυτή ρε φίλε; Σκάβεις τούνελ, αλλάζεις θέση με νεκρό, σε πετάνε στη θάλασσα… Και παρεμπιπτόντως, τι βιβλιάρα έγραψες πάλι ρε Δουμά! (Χαρακτηριστικό ότι έχει μεταφερθεί στο σινεμά κι εγώ δεν ξέρω πόσες φορές, η μια καλύτερη απ’ την άλλη).

 

3. The Shawshank Redemption
Θέλω τη Ρίτα στον τοίχο, τους έλεγε. Για τις προσωπικές μου στιγμές, τους έλεγε. Ναι ρε μυρωδιάδες, ψαξ’ τε να βρείτε τώρα από πού σας έφυγε! Η καλύτερη ταινία φυλακής, η καλύτερη ιστορία του Στίβεν Κινγκ, η πιο ανατρεπτική απόδραση κι ο πιο σπόιλερ (ελληνικός) τίτλος ever created.

 

2. Escape from Alcatraz
“Απ’ το Αλκατράζ δεν έχει φύγει κανείς! Κι ούτε θα φύγει!”. Για κόψε κάτι ρε συ διευθυντή, γιατί κάποιος μπορεί και να ‘χει άλλη άποψη. Ας πούμε ο Φρανκ Μόρις. Δεν τον φοβάσαι. Αν πούμε ο Κλιντ Ίστγουντ; Μάλλον δεν είναι πια ώρα για μεγάλες δηλώσεις, ε; Νομίζω…

  

1. The Great Escape
Απρόσμενα χαρούμενη κι ανάλαφρη (παρά τη “βαριά αφιέρωση”), με μια ομάδα λαμπερών σταρ της εποχής, η (επηρεασμένη απ’ το σπουδαίο Stalag 17 του Μπίλι Γουάιλντερ) Μεγάλη Απόδραση, είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει. Ωραίο σχέδιο, καλή οργάνωση, τεράστια ως επίτευγμα και μια ταινία απολαυστική πέρα για πέρα. Το φινάλε μας τα χάλασε λίγο, αλλά γενικά: ναζί σας κάνουμε πλακίτσα. Πάλι. Πάντα!

  

Plus | Prison Break
Φέρει όλη την ευθύνη για την τριπλή μόδα που ταλανίζει τη γενιά μου (γουέστερν φάση): την καλή, την κακή και την άσχημη. Ή αλλιώς: τα escape rooms, τα ολόσωμα τατού, τα ξυρισμένα κεφάλια. Όπως και να ‘χει, ένας ζωντανός θρύλος των σειρών έχει συνέχεια! Ο Σκόφιλντ ζει, είναι ξανά χωμένος στη στενή, θα προσπαθήσει και πάλι να βρει την ελευθερία του. Όλα αυτά φυσικά, στο κανάλι της FOX, στην πλατφόρμα της Nova, στις 21.50 κάθε Τετάρτη. Μην το χάσεις!

https://www.youtube.com/watch?v=mZwEBHc_PBw