Τι σημαίνει για σένα Καθαρά Δευτέρα; Χαρταετός, λαγάνα, χαλβάς “Μακεδονικός” και τσίπουρο με γλυκάνισο. Έχεις αναλογιστεί ωστόσο ποτέ, τι σημαίνει Καθαρή Δευτέρα για τα θαλασσινά αυτής της γης; Για τα χιλιάδες μαλάκια και οστρακοειδή που ζούνε κάθε χρόνο με το φόβο του θανάτου για το έθιμο; Αναρωτήθηκες ποτέ τι σημαίνει τη μια στιγμή να κολυμπάς χαρούμενος σε κάποιο ρεύμα, και την άλλη να βρίσκεσαι σε ροδέλες μέσα στο ξύδι κι έξω απ’ το βαζάκι να γράφει: τσιπουρομεζές;

Ε, λοιπόν το Προβοκατέρ, γνωστό για την ευαισθησία του σε κάτι τέτοια θέματα, αναρωτήθηκε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έδωσε βήμα σε 7 διάσημα θαλασσινά που θέλησαν να εκφράσουν την οργή τους για την απάνθρωπη τούτη μέρα. 7 θαλασσινά τα λένε έξω απ’ τα δόντια (που δεν έχουν), για την Καθαρή Δευτέρα, τα μπέργκερ θαλασσινών, τον ρατσισμό και την επανάσταση.

Επιμέλεια συνέντευξης: Δικιά μου! (Κι άμα δεν πάρω πούλιτζερ μετά απ’ αυτό, σκατά, δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει τίποτα…).

Ευγένιος Καβούρης, επιχειρηματίας: Πουλάω το πιο νόστιμο φαγητό του σύμπαντος, κι εκείνοι ακόμα θέλουνε να φάνε εμένα!

Απλά πράγματα, είστε κακόγουστοι. Δηλαδή σοβαρά τώρα, ολόκληρη μέρα αφιερωμένη σε καβουρόψυχες και πλοκάμια; Μόνο άνθρωπος το σκέφτεται. Είστε παράξενοι ρε φίλε! Να τρέμει εμάς το φυλλοκάρδι μας κάθε χρόνο, γιατί εσείς δεν ξέρετε να φάτε; Μπέργκερ καλαμάρι σου λέει ο άλλος. Πάμε ξανα: μπέργκερ – καλαμάρι! Τι καλαμάρι ρε λίγε, το μπέργκερ είναι για αρχόντους, τράβα να φας κάνα πατσά κι άσε μας ήσυχους. (Θέλει και μπέργκερ η μούρη σου, παλιοτυροβρομίκουλε!)”.

(Α και να ‘ξερες ρε Καβούρη τι τηλεθέαση κάνει ο Δρίσκας με μιλφέιγ – πάστα σκόρδου. Εκεί να δεις αρχοντιά…)

 

 Καλαμάρης Πλοκάμιας, καλλιτέχνης: Καληνύχτα Μπομπ Σφουγγαράκη, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ…

 

“Άνθρωποι σου λέει, πολιτισμός, ευαισθησία. Σκατά στα μούτρα σας! Δεν είναι γλυκούλικα τα καλαμάρια, ε; Δεν κάνουν γούτσου-γούτσου, και μπεεε, και δεν χαμογελάνε σε εξώφυλλα τυριών, E; Να σώσουμε τα αρνιά το Πάσχα, να σώσουμε τα γουρούνια την Τσικνοπέμπτη κι όταν έρχεται Καθαρά Δευτέρα πετάμε αετό, EEEEE; Ωραίος ακτιβισμός, κι εγώ είμαι ο Πικάσο γενικά…”.  

Ούρσουλα, μένταλιστ: Ντρέπομαι για το πάνω μου μισό!

“Όχι ρε! Δεν ντρέπομαι που μοιάζω στην κακιά μπλε αδερφή του Μπατσινίλα! Δεν ντρέπομαι που μοιάζω στη χοντρή ξαδέρφη σου που σ’ έδερνε στο χωριό και σου ‘τρωγε τα πακοτίνια. Ντρέπομαι που κάθε χρόνο τέτοια μέρα θέλεις να με φας απ’ το σουτιέν και κάτω. Που βλέπεις τις βεντούζες μου και σου τρέχουνε τα σάλια… Ανώμαλε! (Βασικά αυτό ακούστηκε πολύ λάθος. Ή μήπως όχι;)”.      

 

Σεμπάστιαν, κυβερνητικός σύμβουλος: Οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει.

 

“Το δηλώσαμε καθαρά: Δεν είμαστε φαγητό. Σταματήστε αυτή τη μέρα. Αυτό τον όλεθρο. Αυτή τη φρίκη! Δεν εισηκούσθημεν. Είναι έθιμο, είπαν. Τα έθιμα τα τιμάτε, τα ήθη όμως, κύριοι; Πού πήγανε τα ήθη; Ό, τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό; Δεν απαντάτε, κύριοι. Αφήστε σας παρακαλώ το μαχαίρι. Τι πάει να πει καβουροδαγκάνες αυγολέμονο; Είναι τώρα αυτό, επιχείρημα; Είναι αυτό επίπεδο συζήτησης;”.

Ντέιβι Τζόουνς, πλοίαρχος: Βία στη βία που φέρνει η νηστεία!

“Εγώ το λέω στα ίσια: εμείς φταίμε. Εμείς που πιστέψαμε στα μεγάλα λόγια. Που πιστέψαμε πως θα νοιαστούν για μας οι έχοντες. Είναι δυνατόν να σε λυπηθεί το χέρι που σε ψαρεύει; Αυτά τα κούλουμα, φωνάζουμε συνασπισμένα και δυναμικά: Όχι στην εξίσωση Καθαροδευτέρας – Τσικνοπέμπτης. Όχι στο ψευδοδείλλιμα σοσιαλισμός ή ψαροταβέρνα. Γουστάρουνε νηστεία με σουπιές σπανάκι; Θέλουνε το τσίπουρο ΜΕ ΜΕΖΕ; Θα μας βρουν απέναντί τους!”

Εμπρός – Βυθέ – Γαρίδα, Καλαμάρι – Πόλεμος στον Πόλεμο του Ψαροταβερνιάρη“.  

Ντέιβιντ, αντικαθεστωτικός: Ποιος θα ‘θελε να ‘ναι αστακός μια τέτοια μέρα;

“Έλα να γίνεις αστακός, μου έλεγε. Ζωάρα κάνει ο αστακός, μου έλεγε. Άσταδιάλα ρε Λάνθιμε, με τις βλακείες σου! Τσίμπησα εγώ το παραμύθι σου, τσιμπάς εσύ το Όσκαρ, κι αν με ψαρέψουνε την Κυριακή τι γίνεται, κύριε Γιώργο μου; Μακαρόνια, γίνεται! Κατσαρόλα: βραστό μπανάκι για να φάει ο λαός, γίνεται. Όταν τα ‘κανε αυτά η Ιερά Εξέταση μαλάκες, δεν σας άρεσε όμως…”. 

Kράκεν, στέλεχος κίνησης Αρτέμη Σώρρα: Ουγκ!

Σε ελεύθερη απόδοση: “Η νίκη είναι δική μας! Ο Ποσειδώνας είναι μαζί μας! Τέλος στις Δευτέρες των  χριστιανοσιονιστών. Σρόιτερ, έχουμε ανάψει κάρβουνα κι ερχόμαστε…”