Η ιστορία μας ξεκινάει πριν από περίπου έναν χρόνο όταν είχαμε τη φαεινή ιδέα να ασχοληθούμε με όλες τις φορές που δολοφονήσαμε μερικά από τα τραγούδια που ακούγαμε στα μικράτα μας. Η απήχηση του κειμένου ήταν τέτοια που μας ανάγκασε να φτιάξουμε και δεύτερο μέρος με τα σχόλια των αναγνωστών και σιγά μην κωλώναμε να φτιάξουμε και τρίτο, πάλι με δικές σου απαντήσεις. Όλα καλά μέχρι που ήρθε ένα μαγικό mail.

Ο αναγνώστης Κωνσταντίνος Καραθωμάς πήγε τη σκέψη μας ένα βήμα παρακάτω και αυτά είναι πολύ καλό να γίνονται. Με βάση τα τις κλασικές δολοφονίες που σημειώσαμε στα προηγούμενα κείμενα, βρήκε με τη σειρά του τα ιστορικά πρόσωπα που προκύπτουν από τα τραγούδια αυτά. Τσέκαρε, μαγέψου και δώσε το ρισπέκτ στον Κωνσταντίνο!

1. Το πισεσί
Το πισεσί είναι πουλί, πτηνό. Ζει στα δάση του Αμαζονίου και φημίζεται για την ομορφιά του. Όταν λέμε ότι κάτι είναι πισεσί εννοούμε ότι είναι πολύ όμορφο και την έκφραση την χρησιμοποιούμε ως κοπλιμέντο. Αυτό το ακούσαμε και στη “Ντισκοτέκ” της Ελπίδας: “…είναι πουλί πισεσί το χαμόγελό σου…”

2. Ο Τιθέμος
Ο Τιθέμος είναι ένας διάσημος τύπος, τρομερή τηλεπερσόνα, που έχει δική του ωριαία εκπομπή στην τηλεόραση, με τίτλο “Η ώρα του Τιθέμου”. Είναι τόσο διασκεδαστική η εκπομπή του, που πολύς κόσμος παρακαλάει να μην τελειώσει ποτέ! Ακούστηκε στο τραγούδι “Πρώτη φορά” του Μίμη Πλέσσα: “…αχ να μην τέλειωνε ποτέ “Η Ώρα Του Τιθέμου”…”

3. Ο Νεσαμπουλιάτα
Ο Νεσαμπουλιάτα είναι Ινδός μετανάστης στην Τζαμάικα. Για να κερδίσει τα ως προς το ζειν δουλεύει σερβιτόρος σε ένα ταβερνάκι που κάνει εκπληκτική ζεστή ψαρόσουπα. Αλλά είναι πολύ ατζαμής και συνεχώς ρίχνει την σούπα πάνω στους πελάτες. Η ιστορία του εξελίσσεται στην “Τζαμάικα” του Γιάννη Καλαντζή, όπου ο Νεσαμπουλιάτα μόλις έχει ρίξει ένα πιάτο καυτή ψαρόσουπα πάνω σε έναν πελάτη, ο οποίος εκνευρισμένος τον διώχνει και του λέει: “Φεύγα Νεσαμπουλιάτα!! Ψαροκάηκα!!”

4. Η Τίνα Βρόγια
Η Τίνα είναι κοπέλα πολύ απελευθερωμένη που ζει τη ζωή της στο έπακρο, σαν η κάθε μέρα να είναι η τελευταία της. Διασκεδάζει και είναι χαρούμενη με τον δικό της τρόπο ζωής χωρίς να δίνει αναφορά σε κανένα. Η συντηρητική όμως κοινωνία του Άνω Μαχαλάμ όπου και η καταγωγή της, θεωρεί πως αυτό που κάνει δεν είναι σωστό. Την Τίνα την ερωτευτηκε ένας νεαρός απ’το χωριό, όμως κι αυτός μη ανοιχτόμυαλος, θεωρεί πως η Τίνα είναι προσκολλημένη στις ιδέες της και όσο κι αν προσπαθεί ο φίλος μας, αυτή δεν αλλάζει μυαλό και χαρακτήρα. Από αυτήν την ιστορία εμπνέυστηκε ο Γιάννης Κότσιρας το τραγούδι του “Πως μπορώ” όπου και αναφέρεται χαρακτηριστικά το παράπονο του νεαρού ερωτευμένου που λέει:  “Πως μπορώ, Τίνα Βρόγια, να σ’αλλάξω…”

5. Η Selene (Σελένε)
Η Selene είναι Βραζιλιάνα ελληνικής καταγωγής. Η γιαγιά της ήταν η γνωστή Σελήνη της Λάμψης του Νίκου Φώσκολου, εξ ου και το ελληνολατινικό της όνομα. Ήταν τόσο όμορφη που την ήθελαν για κοπέλα τους όλοι οι μήνες του χρόνου, όμως αυτή τα έφτιαξε με τον Μάη που ήταν και ο πιο ωραίος και ο πιο χίψτερ. Για τη σχέση αυτή μίλησαν οι Olympians στη διασκευή τους απ΄το κλασικό “Venus”:
“Selene: Το Κορίτσι του Μάη”


6. Η Βρουντού
Η Βρουντού ήταν μια μποέμ καλλιτέχνις του δρόμου, καλοσυνάτη και ευγενέστατη με το χαμόγελο στα χείλη και μια τάση για να χορεύει πάντα. Η Βρούντου είχε σαν χόμπι, αφού είχε και μεγάλο ταλέντο, στην κοσμηματοποιία. Έπαιρνε ως πρώτες ύλες τα πάντα, από μικρές πετρούλες, κλωστές και βότσαλα, μέχρι και μεταλλικά κομμάτια και σύρματα, κι έφτιαχνε τα πιο ωραία κοσμήματα. Εκεί όμως που δεν την έφτανε κανείς ήταν στην κατασκευή των πιο υπέροχων μεταλλικών βραχιολιών, τα οποία καθώς τα φορούσε και χόρευε, έκαναν τον χαρακτηριστικό θόρυβο, που αναφέρεται και το εξαιρετικό άσμα “Η Γερακίνα”:
“Ντρούγκου ντρούγκου
ντρουγκου ντρουγκου ντρου
τα βραχιόλια της Βρουντού”


7. Ο Τυπάς
Ο Τυπάς είναι ένας τύπος ο οποίος ενώ δεν είναι και τίποτα σημαντικός σαν τύπος νομίζει ότι είναι κανένας τυπάς. Σαν πρώτυπο έχει τον Τριαντάφυλλο, τον τραγουδιστή, που του φέρνει κιόλας εμφανισιακά. Ο Τυπάς έχει θεοποιήσει τον Τριαντάφυλλο και παράλληλα τον εαυτό του, καθώς νομίζει ότι είναι ίσα και όμοια με τον αοιδό. Για αυτόν γράφτηκε και το περίφημο σουξέ του Τριαντάφυλλου:  “Είμαι Τυπάς σαν τον Τριαντάφυλλο”.

Ρισπέκτ στον Θεούλη αναγνώστη Κωνσταντίνο Καραθωμά. Αν έχεις παρόμοιες διεστραμένες ιδέες, τις περιμένουμε στο info@provocateur.gr για συντροφιά και ό,τι προκύψει, εχέμυθα, αβάδιστα, αβασάνιστα.