Αυτή τη φορά, οι 7 τύποι πηγαίνουν μια βόλτα εκεί που κάθε οδηγός προσπαθεί να μη βρεθεί ποτέ. Και όπως πολύ καλά κατάλαβες (αφού το διάβασες στον τίτλο – ποιον κοροϊδεύω;) περνούν μια βόλτα από το συνεργείο της γειτονιάς τους. 

Το συνεργείο φίλε Προβοκάτορα είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας (ναι, ναι, ξέρω ότι αυτή την έκφραση την έχεις ακούσει και για άλλα 7.990 πράγματα, αλλά εγώ αυτήν ήθελα να χρησιμοποιήσω deal with it). Εκεί θα βρεις ό,τι βρίσκεις και στη δουλειά σου, στο σούπερ μάρκετ, στο ΙΚΑ ή οπουδήποτε.

Εμείς που τα έχουμε φάει με το κουτάλι, κάτσαμε και καταγράψαμε τους πιο κλασικούς τύπους που συναντάς σε αυτά.

Τσέκαρε…

Ο Σαΐνης δεν είναι και το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα συνεργειά, αλλά ναι, υπάρχει. Είναι εκείνος ο 50αρης (μάξιμουμ) που την έχει δει “μπουτίκ επισκευών αυτοκινήτων” και έχει πεντακάθαρο συνεργείο, τσεκάρει σε τάμπλετ τα διαθέσιμα ανταλλακτικά και κόβει αποδείξεις και για την τελευταία βίδα. Οι φήμες λένε πως η ένωση συνεργειάδων είναι έτοιμη να του πάρει την άδεια λόγω των προαναφερθέντων, αλλά εκείνος έχει όραμα και δεν το εγκαταλείπει. Τα φράγκα του ΠΑΣΟΚ τα έκανε επένδυση και τώρα φαίνονται, σε αντίθεση με τους άσχετους που τα έτρωγαν σε BMW.

To Νέτο κατά 99% δεν θα έρθει ποτέ σε επαφή με το αυτοκίνητό σου, αλλά είναι εκείνο που ελέγχει ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά της επιχείρησης. Κοστολογεί, δίνει εντολές και κάνει σκληρά παζάρια αν γκρινιάξεις για τα 200 ευρώ που σου ζητά για 2 δισκόφρενα. Είναι λίγο μπιτς αλλά αυτό την κάνει καλή στη δουλειά της, οι υπάλληλοι την μπινελικιάζουν όλη μέρα αλλά τη φοβούνται κιόλας και είναι δεδομένο ότι χωρίς εκείνη και τη σκληρή της διαχείρηση το μαγαζί θα κλείσει 3 ώρες αφού φύγει. Μην την κοροϊδέψεις, ξέρει το αυτοκίνητό σου καλύτερα κι από τον αρχιμηχανικό της Ferrari.

Τον Μπέμπη θα τον πετύχεις στο συνεργείο συνήθως το καλοκαίρι. Είναι ο 9-15 ετών ανηψιός-γιος-βαφτιστήρι του ιδιοκτήτη που πήγε στο μαγαζί “για να μάθει τη δουλειά” και κατά κύριο λόγο κάνει τα πάντα εκτός από το να μαθαίνει τη δουλειά. Σκουπίζει, πηγαίνει για σουβλάκια, σφουγγαρίζει, φέρνει τα ανταλλακτικά από την αντιπροσωπεία, βάφει τα νύχια του Νέτου, βάφει τοίχους πλένει αυτοκίνητα καθαρίζει το γραφείο και κάνει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ χρειαστεί για να δικαιολογήσει εκεί την παρουσία του. Τουλάχιστον παίρνει μάτι τα γκομενάκια πίσω από τον πάγκο με τα εργαλεία. Ναι, υπάρχουν ακόμα.

Ο Γενικός είναι αυτός ο υπάλληλος που κοντεύει τα 35 και δουλεύει στο συνεργείο από τα 4 του, οπότε μοιραία ξέρει τα πάντα πολύ καλύτερα κι από το αφεντικό, πράγμα που του τρίβει και στη μούρη πότε πότε. Παίρνει σχεδόν τον διπλάσιο μισθό από τους υπόλοιπους, ενώ ο μπος τον θεωρεί πλέον μέλος της οικογένειας γεγονός που αποδεικνύεται όταν η γυναίκα του τον καλεί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και η κόρη του απλά τον φαντασιώνεται. Εκείνος βράχος, αν και λίγο ρουφιάνος. Στα 2.500 χρόνια που δουλεύει στο συνεργείο δεν έχει λείψει ποτέ. 

Ο Επιστήμονας είναι εκείνη η περίεργη φάρα που ευδοκιμεί στα συνεργεία και πρακτικά δεν έχει καμία επαγγελματική σχέση με αυτά. Ο Επιστήμονας είτε απλά γειτονεύει με το συνεργείο ή είναι φίλος κάποιου “μαστόρου”. Παρόλο που δεν διατηρεί κάποια έμμισθη σχέση με το μαγαζί, λειτουργεί σαν υπάλληλός του. Κάνει υποδείξεις στους εργαζόμενους που θέλουν να του λιώσουν το κεφάλι με το σφυρί, παίζει μαραθώνιους τάβλι με τον ιδιοκτήτη, ενώ έχει και το κονέ για να περνάει στη ζούλα λαδώνοντας, τα αυτοκίνητα με συγκεκριμένη αλυσίδα ιδιωτικού ΚΤΕΟ.

Ο Άσχετος είναι εκείνος ο τύπος που φέρνει το αυτοκίνητό του στο συνεργείο και μια αόρατη μπογιά στο μέτωπό του γράφει “ΚΟΡΟΪΔΕΨΤΕ ΜΕ”. Ο άσχετος ξέρει μόνο να οδηγεί το αυτοκίνητο (κι αυτό με δυσκολία) ενώ στην οδική βοήθεια τον ξέρουν με το μικρό του όνομα καθώς τους έχει καλέσει για κάθε πιθανό και απίθανο λόγο. Εννοείται ότι δίνει χρήσιμες συμβουλές στους τύπους που του επισκευάζουν το αυτοκίνητο όπως “το μπουλονόκλειδο βρίσκει στο σινεμπλόκ γι’ αυτό χάνει παραφλού” την ίδια στιγμή που ο εργαζόμενος παλεύει να του φτιάξει τη μίζα.

Ο Άγιος ευδοκιμεί σε συνεργεία παλαιού τύπου. Είναι ο κλασσικός, ο τίμιος ο συνεργειάς που σκύβει και βγαίνει ο μισός του κώλος έξω από το παντελόνι. Ο Άγιος πήρε το όνομά του από την συνήθεια να επικαλείται τους αγίους για λόγους που οι χριστιανοί δεν θα εκτιμούσαν και πολύ. Ο Άγιος έχει μονίμως νεύρα, είναι λίγο μπίχλας, ξερογλύφεται όταν μπει γυναίκα στο συνεργείο, ενώ φροντίζει επιμελώς για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του Μπέμπη.  Αυτός ο τύπος είναι -μακράν του δεύτερου- ο πιο συνηθισμένος τύπος συνεργειά.

 

Και αφού σίγουρα κάποιους ξεχάσαμε, ρίξτους στα σχόλια…