Μαθηματικά. Όλα ξεκινούν με το 1+1=2, μέσα σε λίγες στιγμές έχουν φτάσει στην προπαίδεια του 7, ύστερα στη διακρίνουσα, και πριν προλάβεις ν’ ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου, βρίσκονται προ των πυλών διπλά ολοκληρώματα, όρια και παράγωγοι. Κοινώς: ή γουστάρεις και κολυμπάς, ή δεν γουστάρεις και… σ’ άλλη παραλία. Απλά μαθηματικά! 

Ωστόσο, γουστάρεις – δεν γουστάρεις τα νούμερα, τις μεταβλητές και τους αγνώστους Χ, υπάρχει κάτι που πρέπει να παραδεχτείς: Η άλγεβρα κι η γεωμετρία έχουν προσφέρει πολλά σ’ αυτό τον κόσμο. Φυσικά και δεν μιλάω για σπίτια, αυτοκίνητα,  στατιστικές και παγκόσμιες οικονομίες. Για βιβλία και ταινίες μιλάω. Για τον Θείο Πέτρο και τα Πυθαγόρεια Εγκλήματα. Κι ακόμα περισσότερο για τις Δολοφονίες της Οξφόρδης και το Ένας Υπέροχος Άνθρωπος. Αυτά χρωστάω εγώ στα μαθηματικά και θα τα χρωστάω πάντα.

Τι πιο φυσικό λοιπόν απ’ το να σε (ξανα)στείλω, καλέ αναγνώστη, στο σινεμά για να απολαύσεις το Έτερος Εγώ. Μια ταινία που απ’ τις 19 Γενάρη, βρίσκεται στις αίθουσες για να παντρέψει με ταλέντο και σιγουριά τα θεωρήματα με τις δολοφονίες και τους αριθμούς με τη δικαιοσύνη. Όμως, πρώτα θα πρέπει να αποδείξεις πως είσαι έτοιμος. Πως έχεις αγνή ψυχή και αρκετές γνώσεις. Η μύηση είναι απλή και σχεδόν… πυθαγόρεια! 12 ερωτήσεις. 12 αινίγματα. Αρκεί να ‘σαι καλός στα μαθηματικά ή πολύ σινεφίλ. Είσαι;