Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στο δυνατό. Κάποιοι άλλοι δίνουν πίστη στο πιθανό. Τέλος, υπάρχουν κι αυτοί που κυνηγάνε το απίθανο! Μ’ αυτούς τους τελευταίους θ’ ασχοληθούμε σήμερα.

Όταν όλοι σου λένε ότι δεν μπορείς, οι επιλογές είναι δύο: ή θα πεις “εντάξει” με το κεφάλι στο πάτωμα, ή θα τους τρίψεις στη μούρη ένα τεράστιο “μπορώ” και θα τους πεις να πάνε μια βόλτα μέχρι το διάολο! Η Τζόι αυτό έκανε. Όμως για στάσου, ποια είναι η Τζόι;

Λοιπόν η Τζόι είναι ένα τρομερό τυπάκι, που βρήκα τον χρόνο να γνωρίσω μέσω του Nova On Demand (χωρίς καμία επιπλέον χρέωση). Θα σου πω λίγα πράγματα γι’ αυτή και μερικούς ακόμα ανθρώπους που κατέρριψαν τον απατηλό κόσμο των πιθανοτήτων. Βασισμένα σε αληθινές ιστορίες που λένε. 

Erin Brockovich

Δύο διαζύγια, τρία παιδιά, ανάγκη για δουλειά και καθόλου προσόντα (;). Η Έριν κερδίζει την πρόσληψή της σε μια νομική φίρμα, μπλέκει σε μια υπόθεση μόλυνσης του νερού και την κυνηγάει μέχρι τέλους χωρίς να είναι καν δικηγόρος! Άριστη διαπραγμάτευση, χωρίς κλάματα αλλά με το κλασικό στρέιτ κουλ χιουμοράκι του Σόντερμπεργκ. Πραγματικός φεμινισμός και μια Τζούλια Ρόμπερτς για υπόκλιση, φιλιά και ΟΣΚΑΡ.

Dallas Buyers Club

“Έχεις HIV, σου μένουν 30 μέρες”. “Σκατά, δεν παίζει να πεθάνω σε 30 μέρες”. Κι όχι μόνο έζησε επτά ακόμη χρόνια (!), όχι μόνο βρήκε αληθινές φιλίες ενώ οι ομοφοβικοί “φίλοι” του έκλεισαν την πόρτα (“…μόνο οι πούστηδες κολλάνε HIV”), αλλά κατάφερε κόντρα σ’ ένα ολόκληρο σύστημα συμφερόντων να δώσει ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς, μέσα από μη εγκεκριμένα απ’ τον ΕΟΦ των ΗΠΑ φάρμακα. Μια ταινία για έναν τεράστιο μάγκα, με ΜακΚόναχι και Τζάρεντ Λέτο να κλείνουν σπίτια!

Jerry Maguire

O Τζέρι είναι ακριβώς αυτό που δεν πιστεύει ο κόσμος πως υπάρχει: μανατζαρέος με ηθικές αναστολές! Κι όταν χάνει τη δουλειά του, δεν μοιρολογάει. Με μια βοηθό και τον μοναδικό πελάτη που του απέμεινε, ψάχνει μια τίμια θέση σ’ ένα άτιμο σύστημα! Βασισμένο στη ζωή του Λέιχ Στάινμπεργκ, το φιλμ έχει έναν “υπερβολικό” Τομ Κρουζ αλλά… “Πόσο όμορφα θα ‘ταν τα σπορ, αν όλοι ήταν σαν εσένα Τζέρι (Λέιχ);”.

 
Joy

Το τελευταίο στοίχημα του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, είχε ένα όνομα και μια πρωταγωνίστρια. Ήταν η Τζόι κι η Τζένιφερ Λόρενς. Κι όσο η μια αποφάσιζε με 17 χρόνια καθυστέρηση να αρπάξει τη ζωή της απ’ τα μαλλιά, η άλλη πρόσθετε μια ακόμη εμβληματική ερμηνεία στο παλμαρέ της. Σήμερα την απολαμβάνουμε στα Novacinema και δεν χάνουμε λεπτό με Pause ‘n Play, Rec και Rewind.

Η παιχνιδιάρικη κάμερα του Ράσελ αποφεύγει το μελόδραμα και η Τζόι χτυπάει το χέρι της στον τοίχο κυνηγώντας το όνειρο, ακόμη κι αν όλος ο κόσμος της λέει να σταματήσει. Θέλεις τα συστατικά της επιτυχίας; Μόλις τα διάβασες!
 

 

 

Τhe Pursuit of Happyness

Οι τρομεροί μπαμπάς και γιος Σμιθ, σε μια απ’ τις πιο συγκινητικές (αλλά καθόλου κλαψιάρικες) ταινίες του κόσμου. Ο τύπος δεν ήταν απλά γκαντέμης. Έσπαγε κάθε ρεκόρ γκαντεμιάς. Κι ωστόσο συνέχιζε να κοιτάει τα ζόρια στα μάτια και να παίρνει δύναμη απ’ την πιο αγνή πηγή: τον πιτσιρίκο του. Τελικά έπιασε την ευτυχία κάνοντας χαρούμενα και κάμποσα εκατομμύρια θεατών ανά τον κόσμο. Να ‘σαι καλά, αδερφέ!

 

Rush

Ο Νίκι Λάουντα, πριν γίνει θρύλος, έπρεπε να δανειστεί λεφτά και να ρισκάρει το κεφάλι του. Έτσι έπεισε τη Φεράρι, έτσι πήρε το πρωτάθλημα. Κι ύστερα; Ύστερα έπαθε το χειρότερο ατύχημα στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Επέστρεψε; Μετά από τέσσερις αγώνες! Και ξαναπήρε πρωτάθλημα! Το φιλμ του Ρον Χάουαρντ κλίνει προς το “μεγάλο” αντίπαλο Τζέιμς Χαντ, όμως ακόμα κι έτσι… Τι κάκαλα κουβαλάς ρε Νίκι;

 
The Social Network


Ο Φίντσερ σκηνοθετεί με αριστουργηματική ισορροπία τη σύντομη αλλά… “μεσαιωνική” διαδρομή του Ζούκερμπεργκ προς την επιτυχία. Μια ιδιοφυία που έπεσε θύμα του τεράστιου εγώ της, ή ένας δολοπλόκος ψεύτης – κλέφτης – και αχάριστος; Όπως και να ‘χει ο Ζούκερμπεργκ είναι ένας τύπος που είδε το όραμα και το κυνήγησε με θράσος. Κι αυτό είναι στην τελική ένα πολύ μεγάλο μάθημα ζωής, φτάνει να μην ξεχνάς τα προηγούμενα.

1492: Χριστόφορος Κολόμβος

Φαντασμαγορικό, χορταστικό, μεγαλοπρεπές. Κλασικό φιλμ Ρίντλεϊ Σκοτ. Το αφελές σενάριο κρύβει αθώο όνειρο και τίποτα άλλο πίσω απ’ τις αποφάσεις του Κολόμβου, αλλά στη δική μας περίπτωση αυτό μετράει! Ένας Κολόμβος που πιστεύει με πάθος το αδύνατο, και το κάνει δυνατό! Κι ένας Ζεράρ Ντεπαρτιέ που δίνει με άνεση άλλη μια σπουδαία ερμηνευτική παράσταση.