Το ερώτημα υπάρχει όσο υπάρχει τέχνη. Κριτικοί ή κοινό; Για τους μεν, το κοινό είναι ένα μάτσο παιδαρέλια που χρήζουν καθοδήγησης. Για τους δε, οι κριτικοί είναι μια ομάδα δήθεν “εκλεπτισμένων” που κράζουν ο,τι βγάζει νόημα. Κι η αλήθεια; Η αλήθεια ως συνήθως παίζει μπάλα στη μέση, αλλά αποτέλεσμα δεν βγαίνει. 

Ωστόσο φίλε αναγνώστη, κριτικέ ή σινεφίλ, το προβοκατέρ είναι εδώ για σένα. Θες απάντηση; Την έχουμε! 

Πριν μερικούς μήνες, το μεγαλύτερο σάιτ κριτικών metacritic, δημοσίευσε τη λίστα με τις 50 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Κι εγώ διοργάνωσα εδώ μια ευθεία κόντρα των πρώτων 10, με τις 10 top rated ταινίες του λαϊκού, ποπολάρικου imdb. Έλα λοιπόν να γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα κινηματογράφου βάζοντας τέλος στο μεγάλο δίλημμα: Κριτική vs Κοινό, το αιώνιο ντέρμπι αρχίζει!

Υ.Γ. Όταν έφτιαξα αυτή τη λίστα δεν είχα καταφέρει ακόμα να δω το (εξαιρετικό) Moonlight. Tώρα που το είδα, ομολογώ: η κόντρα Gravity – Fellowship είναι πιο ποπ και “προβοκάρει” περισσότερο απ’ τη μονομαχία του Moonlight με τον Νονό 2. (Κι επίσης δεν μπορούσα να βγάλω αποτέλεσμα στο Moonlight – Noνός, ούτε 1, ούτε 2, ούτε Χ, στην καλύτερη Over!). Οπότε άφησα τη λίστα όπως ήταν, χωρίς νούμερο 3 αλλά με νούμερο 11 (!). Σκοτώστε με αλλά… τι Προβοκάτορας θα ‘μουν αλλιώς;

11. Gravity VS Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού μέσα στις “έντεκα” όλων των εποχών; Ψιλοαναπνέω σε σακούλα! Ωστόσο καταλαβαίνω: Φανατικό κοινό – Αξιοπρεπέστατη δουλειά – Τόλκιν. Για το Gravity πάλι, δεν καταλαβαίνω τίποτα. CGI, φαντασμαγορία, μια τύπισσα ναυάγησε στο διάστημα… κι ολόκληρο το φιλμ δεν προκαλεί ούτε τόση δα ασφυξία! Χωρίς καμιά ενοχή εν αρχή θα πάμε με το ΚΟΙΝΟ!

10. Ratatouille VS Fight Club 
Παρά την απίστευτη (σκηνοθετικά) δουλειά του Φίντσερ, το Ξύλο-Κλαμπ έχει τεράστια σεναριακά κενά, δεν είναι Seven κι απ’ την άλλη μεριά ο Πόντικας του Ρατατούι ανέστησε ένα (γαμάτο) είδος που τραβούσε την κατηφόρα. ΚΡΙΤΙΚΟΙ!

9. Dr. Strangelove VS The Good, the Bad and the Ungly
Εδώ τα πράγματα είναι ζόρικα. Κυρίως γιατί μιλάμε για το πρώτο ζευγάρι που στ’ αλήθεια αξίζει τη θέση του στη 10άδα. Ένα προβοκατόρικο κι αυθεντικά “κιουμπρικό” διαμάντι – φάρσα, κόντρα στο αριστούργημα του Σέρτζιο Λεόνε που όρισε την έννοια του “σοβαρού γουέστερν”. Αποτέλεσμα; Πλένω χέρια κι αναφωνώ: ΙΣΟΠΑΛΙΑ!

8. Ran VS Lord of The Rings: The Return of the King
Για την Επιστροφή του Βασιλιά ισχύουν σε μεγέθυνση όσα γράφτηκαν παραπάνω για τη Συντροφιά. Ωστόσο εδώ, η απέναντι γωνία του ρινγκ δεν έχει μια τεχνολογική σαχλαμαρίτσα αλλά ένα απ’ τα κορυφαία έργα του πιο σπουδαίου Γιαπωνέζου. Σαμουράι vs Ορκ, Κουροσάβα vs Τζάκσον, Σαίξπηρ vs Τόλκιν, απ’ όπου και να το πιάσεις: ΚΡΙΤΙΚΟΙ!

7. 12 Years a Slave VS Pulp Fiction
Δεν μπορώ να καταλάβω! 12 Χρόνια Σκλάβος; Στο νούμερο 7 της ιστορίας; Πάτε καλά ρε; Καθαρά πράγματα. Το φιλμ του ΜακΚουήν είναι φροντισμένο, έχει άριστες ερμηνείες, αλλά είναι ιλουστρασιόν! Δεν πονάς, δεν ανατριχιάζεις. Κι απ’ την άλλη μεριά το κορυφαίο -μαδαφάκα- ΕΠΟΣ του Ταραντίνο; Ευκολάκι. ΚΟΙΝΟ!

6. 4 Months, 3 Weeks and 2 Days VS Schindler’s List 
Ξανά μεγάλο ζόρι, αλλά εδώ θα βγάλω απόφαση. Αμφότερα σπουδαία φιλμ, όμως με κάθε σεβασμό στον Κριστιάν Μουνγκιού και το υπόκωφο κοινωνικό διαμάντι του, Ο Σίντλερ είχε Λίστα! Η καλύτερη ταινία του Σπίλμπεργκ, ανατριχιαστικός ρεαλισμός κι αριστοτεχνική συγκίνηση μαζί. Δύσκολα ή εύκολα ΚΟΙΝΟ!

5. Hoop Dreams VS 12 Angry Men
Ναι, το Hoop Dreams είναι ένα απ’ τα καλύτερα ντοκιμαντέρ όλων των εποχών. Ναι, βλέπεται σαν ταινία. Όμως έχει απέναντί του μια πραγματική ταινία, που λάμπει ασπρόμαυρη κι αξεπέραστη μετά από 60 χρόνια! Προβληματισμοί πολλοί για τους Ενόρκους του Λουμέτ, κανένας για μένα. Όχι άνετα αλλά ξεκάθαρα: ΚΟΙΝΟ!

4. Pan’s Labyrinth VS The Dark Knight 
Απ’ τη μια η κορυφαία, ακραία αλληγορική, αντιφασιστική Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο. Απ’ την άλλη, ίσως (όχι σίγουρα) ο καλύτερος Μπάτμαν όλων των εποχών. Βλέπετε τη διαφορά έτσι; Κανένα απ’ τα δύο δεν αξίζει να ‘ναι τόσο ψηλά, όμως αφού πρέπει να επιλέξω… Χωρίς σκέψη ΚΡΙΤΙΚΟΙ!

2. The Three Colors: Red VS Godfather
Ναι, είναι ο Νονός και δεν θέλει συστάσεις. Έπος, διαμάντι, αριστούργημα, ίσως η καλύτερη όλων! Η Κόκκινη πάλι, μπορεί να θέλει μερικές. Το τελευταίο χρώμα της σημαίας, η αδελφότητα στο περίφημο τσιτάτο, μια πονηρή, υποδόρια απεικόνιση του πάθους στη γαλλική κοινωνία απ’ τον δάσκαλο Κισλόφσκι. Ο Θεός να με συγχωρέσει αλλά… ΙΣΟΠΑΛΙΑ!  

1. Boyhood VS Shawshank Redemption
Σέβομαι αφάνταστα δυο πολύ όμορφες ταινίες, όμως… ε, ρε μάγκες! Πόρτο – Μονακό στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ; Σοβαρά δηλαδή; Τέλος πάντων, ένα παλικαρίσιο και άκρως επιτυχημένο πείραμα κοντράρεται με ο,τι καλύτερο έχει δει ποτέ από βιβλίο του ο Στήβεν Κινγκ. Δύσκολη (προσωπική) μάχη, η Χέιγουορθ μ’ αρέσει τρομερά αλλά το άλλο είναι one of a kind: ΚΡΙΤΚΟΙ!

Και τώρα μπέσα, τσέκαρε τις παραπάνω επιλογές σου κι απάντα τελικά: Κριτικοί ή Κοινό;