Ξόδεψε εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματα για την τηλεοπτική μεταφορά του 3 Body Problem. Αυτός έκανε τα «κονέ» με τους δημιουργούς του Game of Thrones, ήταν όλο ένα προσωπικό του στοίχημα. Δεν πρόλαβε όμως ποτέ να δει το μεγαλεπήβολο όραμά του να γίνεται πραγματικότητα στο Netflix. Αυτή είναι η ιστορία του Κινέζου δισεκατομμυριούχου, Lin Qi. Και είναι πολύ σκοτεινή, περίεργη.

Ήταν το next big thing του επιχειρείν στην πατρίδα του. Καινοτόμος και με φοβερή κατανόηση των συνθηκών αγοράς, πλούτισε σε χρόνο dt μέσα από μια εταιρεία (Yoozoo Games) που εξειδικευόταν στη δημιουργία παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλους τεχνολογικούς τομείς, γινόταν όλο και πιο δυνατός, όλο και πιο φιλόδοξος. Σε αυτήν του την πορεία, δεν είχε τον παραμικρό ενδοιασμό. Ούτε τύψεις, ούτε δεύτερες σκέψεις. Μόνο ό,τι εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του.

Breaking Bad μετά αυτό που ένιωσε ως προσβολή

Κι εκεί ακριβώς συνέβη αυτό που θα εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε το μοιραίο λάθος του. Είχε προσλάβει ένα δικηγόρο για να πλαισιώσει το τιμ του. Ονόματι Xu Yao. Στην αρχή ήταν όλα μέλι γάλα μεταξύ τους. Μέχρι που κάποια στιγμή ο Lin Qi ένιωσε πως δεν παίρνει αυτά που πρέπει και θέλει από τον συνεργάτη του.

Δεν τον έδιωξε, αλλά του πετσόκοψε το μισθό, τον έβαλε σε εντελώς δεύτερη μοίρα. Δυσαρεστημένος και (νιώθοντας) προδομένος, ο 43χρονος σήμερα δικηγόρος ορκίστηκε στον εαυτό του πως θα κάνει τα πάντα για να πάρει εκδίκηση, για να ξεπλύνει αυτό που εισέπραξε ως προσβολή.

Σε αυτό το σημείο έθεσε σε εφαρμογή το «άρρωστο» σχέδιο του. Αντλώντας έμπνευση από το αγαπημένο του, Breaking Bad. Δεν ξέρουμε αν ήταν ποτέ πραγματικά καλός και φιλήσυχος όπως αρχικά ο χαρακτήρας της αμερικανικής σειράς, ξέρουμε όμως, τα γεγονότα το έδειξαν, πως γρήγορα πέρασε στην όχθη του μοχθηρού, του σκοτεινού.

Κατασκεύασε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο και άρχισε να κάνει πειράματα με μικρά ζώα, σκυλάκια και γατάκια κατά κανόνα, προκειμένου να βρει το κατάλληλο δηλητήριο, με ουσίες που αγόραζε από το λεγόμενο dark web. Το ανακάτευε με διάφορα φαινομενικά αθώα ποτά (τσάι, καφέ, αναψυκτικά) θέλοντας να βρει τις κατάλληλες δοσολογίες για να φτάσει στο στόχο του: Να «ξεκάνει» τον Lin κρύβοντας παράλληλα τα ίχνη του.

Κάνοντας πράξη το αρρωστημένο σχέδιο του

Έδινε έτσι λίγο λίγο δηλητήριο στο αφεντικό του, αλλά και σε ακόμα 4 συνεργάτες του. Τελικά πέτυχε το στόχο του, το 2020, σκοτώνοντας τον Lin Qi. Ο θάνατος του οποίου, σε ηλικία μόλις 39 ετών, ήταν ένα τεράστιο σοκ στην κινεζική επιχειρηματική κοινότητα.

Ωστόσο ο Xu Yao δεν κατάφερε να ξεγελάσει τις αρχές. Γρήγορα εντοπίστηκε η σχέση του με τα γεγονότα και συνελήφθη. Οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου και μάλιστα, έχει το ενδιαφέρον του, η ετυμηγορία βγήκε μια μέρα μόλις μετά το επίσημο λανσάρισμα του 3 Body Problem στο Netflix – θαρρείς και έγινε επίτηδες.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο. «Οι πράξεις σας ήταν ιδιαιτέρως απεχθείς», του είπε ο δικαστής κατά την ανακοίνωση της απόφασης για μια υπόθεση που τα ΜΜΕ της ασιατικής χώρας χαρακτήρισαν «περίεργη σαν χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ» και «κινέζικο Breaking Bad». Ο ίδιος ο Yao πάντως ουδέποτε παραδέχτηκε την ενοχή του, ούτε έδωσε λεπτομέρειες για το δηλητήριο που χρησιμοποίησε.

Το 3 Body Problem ήταν το μεγάλο του όραμα – Τι θα έλεγε άραγε αν ζούσε ακόμη για το πώς αποδόθηκε;

Η ουσία είναι πως ο Lin Qi δεν πρόλαβε να δει το όραμά του να γίνεται πραγματικότητα. Είχε επενδύσει εκατομμύρια το 2014 για να αγοράσει τα πνευματικά δικαιώματα της τριλογίας που έγραψε ο Κινέζος συγγραφέας Liu Cixin με πρώτο σκέλος το 3 Body Problem, που αυτές τις μέρες σαρώνει στο Netflix. Αυτός ήταν που ήρθε αρχικά σε επαφή με τους Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ντ. Μπ, Βάις, τους δημιουργούς του GOT, αυτός έτρεχε το project στα πρώτα του βήματα.

Έχοντας στόχο να δημιουργήσει ένα franchise αλά Star Wars, να επικοινωνήσει έτσι την κινεζική πολιτιστική κουλτούρα στη δύση και να δείξει πως δεν έχουν και πολλά ζηλέψουν από τους Αμερικανούς. Μόνο που υποτίμησε το γεγονός πως ο εχθρός ήταν εντός των τειχών. Ένα λάθος που του κόστισε τη ζωή του.

Παρεμπιπτόντως, οι Κινέζοι δεν είναι και ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την απόδοση του βιβλίου από το Netflix, παρότι το δίκτυο δεν είναι νόμιμα διαθέσιμο στην ασιατική χώρα και άρα ελάχιστοι ντόπιοι έχουν πρόσβαση.

Θεωρούν πως δαιμονοποιεί τους Κινέζους χαρακτήρες, διαστρεβλώνει κομβικά σημεία της ιστορίας για να βγάλει κακιά την Κίνα, αποτελώντας εν τέλει ακόμα ένα δείγμα της «αμερικανικής πολιτισμικής ηγεμονίας», της «μανίας που έχουν να χρησιμοποιούν τα πάντα όπως τους βολεύει και να τα προσαρμόζουν στους εκάστοτε στόχους τους» καταπώς το θέτουν. Όπως δείχνει πάντως η ιστορία της δολοφονίας του Lin Qi, η ίντριγκα, τα σκοτεινά πάθη και τα παιχνίδια εξουσίας δεν είναι αποκλειστικά «αμερικανικό σπορ» – προφανώς…