Ένα τεράστιο σκάνδαλο. Το ξεσκέπασμα μια οργουελικής πρακτικής. Ένας άνθρωπος ενάντια στις μυστικές υπηρεσίες της αμερικής. Όχι ο Τζέιμς Μποντ. Όχι ο Τζέισον Μπορν. Απλώς και μόνο ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Για να μην αρχίσω τη φλυαρία (που έτσι κι αλλιώς θα την αρχίσω), όταν έμαθα τη δημιουργία αυτής της ταινίας τα συναισθήματά μου ήταν ανάμικτα. Στο μυαλό μου έσκασαν αμέσως το κλασικό αγγελάκι κι ο διάολος. “Social Network” και “Jobs”. Κοινώς, αυτό το καινούριο φρούτο, αυτό το Σνόουντεν, θα μοιάζει με το έπος του Φίντσερ, ή περισσότερο με τη σαχλαμάρα που απέτυχε να διασώσει ο Άστον Κούτσερ; 

Αν έχεις αντίστοιχα ντιμπέιτ στο κεφάλι σου, φίλε αναγνώστη μου, είμαι εδώ για να σε βοηθήσω. Με άλλα λόγια, είδα το ¨Σνόουντεν” και παραθέτω πέντε λόγους για να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα!

1. Γιατί ο Τζόζεφ Γκόρντον – Λέβιτ δεν μας απογοήτευσε ποτέ

Inception, Looper, 500 μέρες με τη Σάμερ, 50/50 και φυσικά το τεράστιο Brick, είναι μια χαρά διαπιστευτήρια για το πιο ταλαντούχο baby face της τελευταίας γενιάς. Εδώ ωστόσο, ο Λέβιτ κάνει την υπέρβασή του. Στο πρόσωπο ελάχιστα μοιάζει με τον αληθινό Σνόουντεν. Όμως είναι μεγάλη ηθοποιάρα, διάολε! Δουλεμένες κινήσεις, δουλεμένα βλέμματα, και τι φωνή! Αν κλείσεις τα μάτια ξεχνάς ότι μιλάει ο Λέβιτ. Ακούς τον Σνόουντεν! Μα και με τα μάτια ανοιχτά, παρά τις χτυπητές διαφορές των δύο προσώπων, ο Λέβιτ είναι τόσο πειστικός στα επιμέρους, που δεν έχει πια σημασία η όποια έλλειψη ομοιότητας. 

2. Γιατί ο Όλιβερ Στόουν… είναι ο Όλιβερ Στόουν

Ναι, πολλοί (κι εγώ ανάμεσά τους) τον έχουν κατηγορήσει ότι είναι περισσότερο σεναριογράφος απ’ ότι σκηνοθέτης. Και ναι, το “Σνόουντεν” δεν είναι πια και η πιο θαρραλέα δουλειά του. Ωστόσο ένα απ’ τα αναμφίβολα ταλέντα αυτού του τύπου (το οποίο άλλωστε τον καθιέρωσε στο Χόλιγουντ), είναι πως ξέρει, ακόμα κι όταν λειτουργεί διεκπεραιωτικά, να παραδίδει ένα άρτιο, καλογυαλισμένο αποτέλεσμα. Και στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί ο Στόουν να επέτρεψε στην ίδια του την ιστορία να τον νικήσει, όμως φρόντισε να προσφέρει στον θεατή μια πεντακάθαρη απεικόνιση των γεγονότων. Στην οποία μάλιστα έβαλε στα κλεφτά και μερικά πολύ έξυπνα σκηνοθετικά τρικ!

3. Γιατί το στόρι δεν παίζεται!

Πάνω κάτω, ήξερα τα βασικά. Ένας κομπιουτεράκιας βρίσκει απόρρητες πληροφορίες και τις μοιράζει. Πόσο ψωμί να ‘χει αυτή η ιστορία; Κλισεδάκι μυρίζει. Κάπου εκεί, η ταινία υποκλίθηκε, μου ‘ριξε μια πρώτης τάξεως μούτζα κι άρχισε την κατσάδα. Ο “κομπιουτεράκιας” ήταν μια αυτοδίδακτη διάνοια. Ένας συντηρητικός πατριώτης, ρεπουμπλικανικών πεποιθήσεων, παρολίγον πεζοναύτης, που ήξερε να κάνει κομπολόι όποιον αλγόριθμο έπεφτε στα χέρια του. NSA, CIA, απόρρητα σχέδια και μια συγκλονιστική ανακάλυψη! Και κάπως έτσι, αυτός ο πιστός στρατιώτης, γίνεται προδότης. Ναι αλλά τίνος; Της πατρίδας του, ή των μακιαβελικών της κυβερνήσεων; Τώρα, αν αυτό δεν είναι γαμάτο στόρι, τότε τι είναι;

4. Γιατί πρέπει να ξέρεις

Μετά το The End πήγα σπίτι κι άρχισα να ψάχνω. Αυτή η ιστορία μοιάζει να ‘ναι ριμέικ μιας παλιότερης. Σαν ένα απίστευτο, σατανικότερο μα εντελώς φανταστικό δεύτερο Watergate. Κι ωστόσο, αυτή η ιστορία είναι εντελώς απίστευτη, εξαιρετικά σατανική αλλά… “βασισμένη (πολύ πιστά) σε αληθινά γεγονότα”. Και ο ψυχρός τρόπος με τον οποίο είναι γυρισμένη, τη μετατρέπει άμεσα σ’ ένα πρώτης τάξεως, ξεκούραστο και αρκετά στιλάτο ντοκιμαντέρ. Θες λοιπόν τον καλύτερο λόγο για να δεις το Σνόουντεν; Ορίστε! Δες το, γιατί πρέπει να ξέρεις. Κι αυτή η ταινία είναι ένας πραγματικά εύκολος τρόπος να μάθεις.

 

5. Γιατί ο Έντι το αξίζει

Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν στην ουσία ο άνθρωπος που κέρδισε τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρέα στ’ άλλα και η μεγαλύτερη μαθηματική ιδιοφυία του αιώνα. Τι ήξερες γι’ αυτόν πριν το “Παιχνίδι της Μίμησης”. Ούτε το όνομά του. Για τους δημοσιογράφους του “Spotlight”; Προφανώς το ίδιο. Όμως, αν ένα απ’ τα μεγάλα δώρα του κινηματογράφου είναι η εύκολη δημοσιότητα, πού και πού, ανάμεσα σε μεγάλα βυζιά και χοντρόπετσους πιστολάδες, αξίζει αυτή η δημοσιότητα να καταλήγει σε ανθρώπους που ΠΡΕΠΕΙ να την έχουν. Υπάρχει λοιπόν ένας τυπάκος που ζει κυνηγημένος. Ένας τυπάκος που κατά πώς φαίνεται δεν θα ξαναδεί ποτέ το σπίτι του, για να μπορούμε εμείς να ξέρουμε τι γίνεται πίσω απ’ την πλάτη μας. Ε, αυτός ο τυπάκος, την αξίζει αυτή τη γαμημένη δημοσιότητα.

  

SNOWDEN

Πρωταγωνιστούν: Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Σαιλίν Γούντλι, Μελίσα Λίο, Ζάκαρι Κουίντο, Τομ Γουίλκινσον, Σκοτ Ίστγουντ, Τίμοθι Όλιφαντ, ΛαΚίθ Λι Στάνφιλντ, Ρις Ίφανς, Νίκολας Κέιτζ, Τζοέλι Ρίτσαρντσον

Σκηνοθεσία Όλιβερ Στόουν Σενάριο: Όλιβερ Στόουν, Κίραν Φιτζέραλντ

Η ταινία είναι βασισμένη στα βιβλία «Time of the Octopus» του δικηγόρου του Σνόουντεν, Ανατόλι Κουτσερένα και «Φάκελος Σνόουντεν: Η Ιστορία του Νο 1 Καταζητούμενου Ανθρώπου στον Κόσμο», του δημοσιογράφου του Guardian, Λουκ Χάρντινγκ. 

Το βιβλίο «Φάκελος Σνόουντεν: Η Ιστορία του Νο 1 Καταζητούμενου Ανθρώπου στον Κόσμο», του δημοσιογράφου του Guardian, Λουκ Χάρντινγκ κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.