Κρατιέσαι; Κρατήσου. Μπορείς να διανοηθείς ότι πέρασαν 19 χρόνια από το πρώτο επεισόδιο των “Δυο Ξένων” στην ελληνική τηλεόραση; Σου είπα, κρατήσου. Ναι Προβοκάτορα, σχεδόν 2 δεκαετίες για τη σειρά που δεν βαριέσαι ποτέ να βλέπεις τις επαναλήψεις (σε αντίθεση με κάτι άλλες Χάρη Ρώμα). 

Ήταν 9 Οκτωβρίου του 1997, όταν ο Αλέξανδρος Ρήγας και ο Δημήτρης Αποστόλου μας παρουσίασαν την νέα τους σειρά που αφορούσε το ειδύλλιο ενός κουλτουριάρη σκηνοθέτη και μιας χαμηλής μόρφωσης και αρκετά τσαχπίνας παρουσιάστριας. Σεργιανόπουλος και Παπούλια είχαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αλλά μεταξύ μας, η κυρία Ντένη έκλεβε τις εντυπώσεις. 

Ο χαρακτήρας που έπλασαν αριστουργηματικά οι δύο δημιουργοί, έμεινε στην ιστορία για τις φαρμακερές  ατάκες, για τον μεγαλοαστισμό, την υπεροψία και την έντονη πολιτική σάτιρα που κατέκλυζε την οθόνη κάθε φορά που η Ντένη Μαρκορά εμφανιζόταν. Η Ντίνα Κώνστα μάγεψε τους τηλεθεατές με το ταλέντο της ενσαρκώνοντας άψογα την ημίτρελη, μεγαλοαστή και φραγκάτη μεσήλικα (και βάλε).

Οι ομηρικοί καβγάδες της με τη Φλώρα έχουν μείνει στην ιστορία, αφού τα κείμενα που καλούνταν να παίξουν ήταν πανέξυπνα και πολύ χτυπητά για το politicall correctness της πασοκικής εποχής. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες με την Νινέτα δείχνουν ξεκάθαρα πόσο μεγάλη ηθοποιός είναι η Ντίνα Κώνστα, αφού αυτό που κάνει δεν είναι καθόλου εύκολο, σε διαβεβαιώνουμε.

Η Ντένη Μαρκορά υπήρξε μια γυναίκα πολιτικοποιημένη (πάντα με την εξουσία), ασχολούταν με τα αθλητικά όντας χουλιγκάνι της Θύρας 13 και άκρως ερωτική, αφού έκανε σχέσεις τόσο με πολύ μικρότερους όπως ένας από τους μαθητές της σχολής του γιου της, όσο και με συνομήλικούς της όπως ο Σπύρος Φωκάς. 

Αυτό που χαρακτήριζε όμως την κυρία Ντένη, ήταν η σάτιρα. Η κακομεταχείριση της υπηρέτριας είναι μια παραδοχή του τρόπου που η ελληνική κοινωνία εκμεταλλεύτηκε τους οικονομικούς μετανάστες. Οι συνεχείς αναφορές σε δημοσιογράφους ή και πολιτικούς της τότε επικαιρότητας μας δείχνoυν ότι τα πρόσωπα της επικαιρότητας δεν έχουν αλλάξει και πολύ από τότε.

Δεν θα πούμε ότι η Ντένη Μαρκορά ήταν προφητική. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι έδωσε μια τεράστια ώθηση σε εκείνους που θέλησαν να περάσουν τη σάτιρα στην καθημερινότητά μας και να την μετατρέψουν σε αυτό που σήμερα θα λέγαμε mainstream τηλεοπτική ψυχαγωγία.

Ναι, η κυρία Ντένη το έκανε mainstream.

Τσέκαρε τις καλύτερες σατιρικές στιγμές της ανεπανάληπτης Ντένης Μαρκορά στο βίντεο από πάνω και αν ξεχάσαμε κάτι μπορείς να μας το επισημάνεις στα σχόλια.