Τον στρατό πολλοί εμίσησαν αγαπητέ Προβοκάτορα, αλλά το αραλίκι ουδείς. Και για να λέμε και καμία αλήθεια, η θητεία σου στον στρατό θα έχει τόσο πολύ αραλίκι που δεν μπορείς καν να το φανταστείς.

Αν ετοιμάζεις τα πράγματά σου για να πας να σφουγγαρίζεις και να κάνεις δουλειές χωρίς κανέναν λόγο απλά και μόνο επειδή έτσι πρέπει να υπηρετήσεις τη μητέρα πατρίδα, ανάμεσα σε σώβρακα, κάλτσες αποσμητικά και άλλα, σίγουρα χωράνε και μερικά βιβλία. Έχω πάει στρατό εγώ και ξέρω. 

Πέρα από την πλάκα, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής σου θητείας ο χρόνος δεν θα είναι ποτέ ίδιος με τον χρόνο των απ’έξω. Ο χρόνος του φαντάρου κυλάει πολύ πιο βασανιστικά από αυτόν των υπόλοιπων ανθρώπων. Δύο είναι οι τρόποι να καταφέρεις να κάνεις το ρολόι να γυρίζει γρηγορότερα. Ο πρώτος είναι ο ύπνος και αυτό λογικά θα το έχεις ακούσει από όλους. Ο δεύτερος και πιο διασκεδαστικός είναι το διάβασμα.

Γι’ αυτό κι εμείς, συναισθανόμενοι τον έλληνα φαντάρο, του προτείνουμε 4 βιβλιαράκια για να καταφέρει να βελτιώσει έστω και λίγο την προσωρινώς χακί ζωή του. Έχουμε και λέμε…

Σκοτώστε τον Ρόμελ, Στίβεν Πρέσσφιλντ

Έκανα το λάθος να διαβάσω αυτό το αριστούργημα πριν ακόμα μπω στο στρατό. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ. Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του Στίβεν Πρέσσφιλντ, θα το καταλάβεις πολύ καλύτερα μέσα στον θάλαμο. Η ιστορία έχει να κάνει με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και είναι βασισμένη στα αληθινά κατορθώματα της Long Range Desert Group (Ομάδα Ερήμου Μακράς Ακτίνας Δράσεως). Ο Στίβεν Πρέσσφιλντ αφηγείται υπέροχα τον τρόπο που έδρασε η ιστορική μονάδα κομάντο και συνδυάζει με το ταλέντο και την ιδιαίτερη ματιά του, την ιστορική αλήθεια και την μυθοπλασία.
Γιατί αυτό το βιβλίο: Γιατί μόνο στον στρατό θα καταλάβεις πραγματικά τι περιγράφει. Μπορείς να το βρεις εδώ.

Catch 22 – Joseph Heller

Για πολλούς, αυτό είναι ίσως το καλύτερο αντιπολεμικό έργο που έχει γραφτεί ποτέ. Ο Joseph Heller που έζησε από πολύ κοντά την παράνοια του πολέμου, περιγράφει με εξαιρετικό χιούμορ όλα όσα δεν θέλεις να συμβούν στη θητεία σου. Η ιστορία ακολουθεί τη ζωή του John Yossarian που υπηρετεί στην αεροπορία των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια το Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν την παλεύει και πολύ. Μέσα από την εξιστόρηση θα έρθεις αντιμέτωπος με όλον παραλογισμό του πολεμού και του στρατού γενικότερα. Ντάξει αυτό το τελευταίο ίσως να μην είναι και πολύ ενθαρρυντικό.
Γιατί αυτό το βιβλίο: Γιατί μέσα από τις σελίδες του θα γελάσεις, θα προβληματιστείς και θα ξεφύγεις… Μπορείς να το βρεις εδώ.

Γκιακ – Δημοσθένης Παπαμάρκος

Για το Γκιακ στα έχουμε πει και παλιότερα. Ίσως η καλύτερη ελληνική συλλογή διηγημάτων των τελευταίων πολλών χρόνων, έχει για θέμα της την εκστρατεία των Ελλήνων στη Σμύρνη και τις θηριωδίες των ελλήνων στρατιωτών εκεί. Αρβανίτικη διάλεκτος απόλυτα κατανοητή, εκπληκτικές περιγραφές και έντονος προβληματισμός συνθέτουν το αριστούργημα του Παπαμάρκου. Ο συγγραφέας ψυχογραφεί τους βετεράνους του πολέμου και τους φέρνει στο σήμερα, για να απλώσουν πάνω μας όλα τα εκρηκτικά συναισθήματα που βίωσαν.
Γιατί αυτό το βιβλίο: Για να καταλάβεις, ότι δεν είναι μόνο οι “απέναντι” κακοί… Μπορείς να το βρεις εδώ.

Εγώ φαντάρος στο χακί – Ντίνος Χριστιανόπουλος

Και μόνο το όνομα του Ντίνου Χριστιανόπουλου θα έπρεπε να είναι αρκετό για να σε πείσει να διαβάσεις το “Εγώ φαντάρος στο χακί”. Οι εκπληκτικές ιστορίες από τη θητεία του ποιητή δίνονται με το φλεγματικό του χιούμορ και την εξαιρετική λογοτεχνική του ικανότητα. Ο στρατός μιας άλλης εποχής ξεδιπλώνεται σε αυτές τις εξομολογήσεις και χαρίζει άφθονο γέλιο. Αν βρεις και τα “Στιχάκια του Στρατού”, μην τα χάσεις. Θα δεις ότι πολλές από τις ιστορίες που θα ακούσεις στον στρατό, είναι “άρβυλα” περασμένων δεκαετιών.
Γιατί αυτό το βιβλίο: Γιατί θα σε ταξιδέψει στα παλιά χρόνια του ελληνικού στρατού και θα απολαύσεις την υπέροχη πένα του Χριστιανόπουλου.

Για πες. Τι διάβαζες στον στρατό εσύ;