Βγαίνεις για φαγητό, για ποτό, για καφέ, για οτιδήποτε. Όλα μπορεί τριγύρω να είναι διαφορετικά, αλλά ο σερβιτόρος είναι πάντα εκεί για σένα. Όλα τριγύρω αλλάζουν και ο σερβιτόρος ή η σερβιτόρα, ίδιοι μένουν. Μπορεί να μην είναι ίδιος άνθρωπος κάθε φορά, αλλά είναι ο ίδιος τύπος ανθρώπου. Κι αν νομίζεις ότι οι τύποι είναι πολλοί, όχι. Είναι μόλις 7. Όπως όλοι οι τύποι άλλωστε. 

Καταλαβαίνουμε ότι ο σερβιτόρος είναι ένας εργαζόμενος και συνήθως υπό πολύ κακές συνθήκες και δεν είναι αφεντικό. Επίσης, καταλαβαίνουμε ότι για τα περισσότερα από όσα γράψαμε παρακάτω, δεν ευθύνονται εκείνοι. Ακόμη να δηλώσουμε ξεκάθαρα πως ό,τι θα δεις παρακάτω αφορά και άντρες και γυναίκες και ό,τι ισχύει για άντρες, ισχύει και για γυναίκες. Νταξ;

Για τσέκαρε…

Ο Ευγένιος είναι ο τύπος που έχει πάρει πολύ σοβαρά τη δουλειά του και αυτό συμβαίνει είτε γιατί το μπος τον έχει τεντώσει να είναι εκνευριστικά ευγενικός είτε γιατί έτσι θεωρεί ότι κάνει καλύτερα αυτό για το οποίο πληρώνεται. Είναι αυτός ο τύπος σερβιτόρου που κάθε 4 δευτερόλεπτα αδειάζει τασάκι με το ένα χέρι και γεμίζει νερό με το άλλο. Μόλις δει ότι δεν μιλάς με τον φίλο σου, πετάγεται για να ρωτήσει αν “θέλετε κάτι;” και σου παίρνει ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ το μπουφάν για να το βάλει μέσα. Μιλάει στον πληθυντικό ακόμα και σε 4χρονο που τον βρίζει και χαμογελά ακόμη και μία ώρα μετά το σχόλασμα.

Το Κωλόβυσμα όπως καταλαβαίνεις έχει πολύ κοντινή σχέση με το αφεντικό. Συνήθως είναι ο γιος ή η κόρη κάποιου πολύ κοντινού προσώπου και ουσιαστικά απολαμβάνει μόνιμης ασυλίας. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που τον αντιπαθούν όλοι οι συνάδελφοί του. Είναι κακός στη δουλειά του, δεν προσπαθεί καν να υποκριθεί ότι ενδιαφέρεται γι’ αυτή, βουτάει το πουρμπουάρ αντί να το μοιράζεται και προκλητικά επιλέγει να δείχνει σε όλους ότι είναι ο ρουφιάνος του αφεντικού. Πριν γίνει σερβιτόρος ήταν άεργος.

Η Απόλα από την άλλη είναι κλασική τύπισα (ή τύπος) που δεν έχει ουσιαστικό ρόλο στο μαγαζί. Συνήθως είναι μάνα-κόρη-γυναίκα του ιδιοκτήτη που επιλέγει να μην κάθεται σπίτι αλλά να βοηθά στην επιχείρηση. Έτσι τη μία μέρα θα τη δεις να σερβίρει, την επόμενη να σφουγγαρίζει, ενώ μην εκπλαγείς αν τη δεις να ζυμώνει ψωμί ή να λύνει σταυρόλεξο σε μια γωνία. Είναι το μπαλαντέρ του καταστήματος, είναι ο παίκτης που κάθε προπονητής θα ήθελε στην ομάδα του. Περιορισμένες δυνατότητες, αλλά πάντα εκεί για την ομάδα.  

Το Μωρό (βγαίνει και σε άντρα, μην αρχίζεις) είναι αυτό που κατάλαβες. Αυτός ο τύπος σερβιτόρου είναι επιλεγμένος κυρίως λόγω ομορφιάς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει και τις κατάλληλες ικανότητες. Είναι εκείνο το κορίτσι που όλοι μας έχουμε ερωτευτεί, εκείνο το κορίτσι που του έχουμε πει ό,τι μαλακία βρήκαμε για να του πιάσουμε κουβέντα. Εκείνη συνήθως υπομένει εμάς του λίγουρες και το κάνει με πολύ τακτ, την ίδια στιγμή που μέσα της μας μπινελικώνει και έχει και δίκιο. Της την ψιλοπέφτει το αφεντικό και το Κωλόβυσμα αλλά έχει αγόρι που αράζει μόνος του μισή ώρα πριν το κλείσιμο για να τσεκάρει τι παίζει. ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΕΦΤΕΙΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ. ΠΟΤΕ. ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ.

Το Νεούδι είναι το κωλόψαρο του κερατά. Πρώτες μέρες στη δουλειά, τα χέρια του τρέμουν και εννοείται πως όλα τα απόοπτα θα συμβούν σε εκείνον. Θα του πέσει ο δίσκος, θα πετύχει τον πιο αγενή πελάτη, θα κοπεί το ρεύμα όταν θα είναι στην τουαλέτα και θα κάνει λάθος στα λεφτά. Όλα αυτά σε μία μέρα. Το Νεούδι συνήθως κοιτάζει σαν χαμένος και επαναλαμβάνει συνεχώς “εεε είναι πρώτες μέρες ακόμα, θα ρωτήσω μέσα”. Αυτή είναι η πρώτη του δουλειά και ο λόγος που τον προσέλαβε το αφεντικό, είναι γιατί ξέρει πως τις πρώτες μέρες θα παρελάσει για καφέ όλη του η οικογένεια. Και έχει δίκιο.

Ο Πουρμπουάρης είναι ο παλαίουρας της φάσης. Είναι σερβιτόρος από τα 4 του οπότε ξέρει κάθε πιθανή πουτανιά που πρέπει να ξέρει ένας σερβιτόρος μέχρι τα 20 του. Σερβίρει με κλειστά μάτια, μετακινεί τον δίσκο με τη σκέψη και ξέρει το μαγαζί καλύτερα από τον ιδιοκτήτη. Το όνομά του το πήρε από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις αποδείξεις. Αν τα ρέστα είναι 470€ θα στα φέρει σε κέρματα των 0,02€ για να σε ψήσει με τον τρόπο του να του αφήσεις ρέστα. Το συγκεκριμένο κόλπο πλέον δεν πιάνει και πολύ αφού το έχουν πάρει όλοι χαμπάρι. 

Ο Σταρχιδιστής είναι ακριβώς το αντίθετο από τον Ευγένιο. Ο τύπος αυτός σε γράφει μονίμως στα παπάρια του, συνήθως προσπαθεί να στο δείξει κιόλας, βρίζει από μέσα του και δεν ενδιαφέρεται για το αν θα σου παρέχει τις υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνεις. Θέλει απλά να τελειώσει το σιχαμένο 8ωρο του για να φύgει μακριά από εκεί. Και δεν τον αδικούμε. Είναι ο κλασικός τύπος που σιχαίνεται τη δουλειά του, τη ζωή του, τους γύρω του και τον πλανήτη τον ίδιο. Για κάποιο λόγο όμως δεν τον κουνάει κανένας από τη θέση του. 

Τι ξεχάσαμε; Για πες…

 

 

Προς όλους όσους είναι στη φάση να παίρνουν θέματα από άλλα site και να τα ποστάρουν στο δικό τους: απλά ΜΗ, ΦΤΑΝΕΙ, ΟΧΙ ΑΛΛΟ…  Τώρα, παράξενο; Τυχεροί; Έχουν βρει το νόημα της ζωής; Τελείωσαν το εργαστήρι δημοσιογραφίας; Με αυτά τα κείμενα βγάζουμε τα προς το ζην μας παίδες και ναι, περνάμε καλά. Ρωτήστε μας πρώτα πριν το copy/paste. Ευχαριστούμε προκαταβολικά heart