Ο Μπανκς είναι ο τύπος που φτιάχνει αυτή τη στιγμή τα πιο έξυπνα και αστεία βίντεο που μπορεί να πετύχεις στο Facebook.

Και το ευχάριστο είναι ότι δεν κράζει, ούτε μηδενίζει, ούτε ακολουθεί την εύκολη οδό να βάζει απλώς μια λεζάντα πάνω σε ένα βίντεο που ήδη υπάρχει και να λέει ότι δημιούργησε περιεχόμενο. Ό,τι κάνουν δηλαδή οι περισσότεροι στις μέρες μας.

Ο Μπανκς παίρνει ένα βίντεο, το φέρνει πάνω κάτω, του αλλάζει το αρχικό νόημα, πειράζει μουσική, σκηνές και ατάκες και το προσαρμόζει σε ό, τι ανατρεπτικό θέλει να πει. 

Αν δεις τα βιντεάκια του (που αποκλείεται να μην έχεις δει έστω ένα) και αν διαβάσεις και τι μας είπε, θα καταλάβεις γιατί διαφέρει τόσο πολύ από τους υπόλοιπους τους είδους.

Τσέκαρε.

Καταρχάς, γιατί “Μπανκς”; Τι σημαίνει αυτό;
Αυτό το όνομα έγραφε το χαρτόκουτο μέσα στο οποίο με άφησαν έξω απο το ορφανοτροφείο. Όχι, η αλήθεια είναι πως στα εφηβικά μου χρόνια ό,τι και να μου έλεγαν η απάντηση  μου ήταν “BAN” (τύπου σε banαρω) το οποίο μέσα σε κάποια χρόνια εξελίχθηκε σε Μπανκς, εξού και το nickname.

Γιατί πιστεύεις τα έχουν λατρέψει τόσο τα βίντεο σου;
Δεν έχω ιδέα. Εγώ απλά προσπαθώ να βγάλω τα βιώματα μου σε οπτικοακουστική μορφή. Αν τώρα ένα μεγάλο ποσοστό της νεολαίας ταυτίζεται με τον αλκοολισμό, τις κακές αποφάσεις και τους  χαμηλούς στόχους ζωής, είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί από τον κλάδο της κοινωνικής ψυχολογίας.

Θα έφτιαχνες τέτοια βίντεο για την τηλεόραση ή πιστεύεις ότι το στιλ τους δεν σου ταιριάζει;
Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί κρυφό μου πόθο, που για πρώτη φορά δημοσιοποιώ, το να παίξουν τα βίντεο μου στην ελληνική τηλεόραση, ώστε να μπορεί η κάθε γιαγιά να δει, μετά το τούρκικο σίριαλ, πως είναι “όταν στα σκάει η μπέκρα”.

Πες μας τρεις αντίστοιχους δημιουργούς βίντεο του εξωτερικού που θα έπρεπε να κάνουμε follow.
Δεν τους λες αντίστοιχους, αλλά είναι το ίδιο εμετικοί με εμένα. Αν δεν υπήρχε τέτοια λογοκρισία-reportιλικι στο ελληνικό Facebook και δεν έριχναν τις σελίδες τόσο εύκολα, τότε θα ήταν αντίστοιχοι.

  • Tindervsreality (instagram)
  • Sonny5ideup.tv (instagram)
  • Skrub (facebook)

Έχεις φάει και εσύ τα report σου από διάφορους φεϊσμπουκοταλιμπάν, όπως κάθε σελίδα με προχωρημένο περιεχόμενο; Έχεις να πεις κάτι σ’ αυτούς τους τύπους;
Προφανώς και τα έχω φάει, κατά συρροή πολλές φορές. Θα τους έλεγα ότι πρέπει να ηρεμήσουν, γιατί είναι απλά ένα αστείο. Μία από τις βασικές θεωρίες του χιούμορ προέρχεται από την εποχή του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη και αναφέρεται ως θεωρία της ανωτερότητας. Είναι κοινό φαινόμενο ένα άτομο να γελάει με την ατυχία του άλλου, γιατί κατά βάθος αισθάνεται ανώτερος από αυτόν. Βλέπε πχ την επιτυχία που έχουν τα βίντεο με fail compilation. Σήμερα ζούμε στην εποχή του “triggered” τύπου, που πάντα θα βρει κάτι που γι’ αυτόν θα υποθάλπει σεξισμό, ρατσισμό, bullying κλπ. Με αυτά τα δεδομένα, το να προσπαθείς να κάνεις χιούμορ πλέον είναι σαν να προσπαθείς να διασχίσεις ναρκοπέδιο. Για να το κλείσω, θεωρώ πως μέχρι στιγμής τα καταφέρνω μια χαρά και δεν προσβάλω καμία κοινωνική ομάδα.

Ποια στοιχεία πρέπει να έχει ένα βίντεο για να πάει καλά στο ίντερνετ; 
Πιστεύεις ότι υπάρχει μυστική φόρμουλα για πετυχημένα βίντεο; Αν την είχα τώρα θα έπρεπε να είχα εκατομμύρια φανς. Δεν υπάρχει συνταγή της επιτυχίας, αν κάτσει, έκατσε. Είναι τόσο πολύπλοκοι οι αλγόριθμοι του Facebook που τις περισσότερες φορές το υλικό φτάνει σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των φανς. Ένας εύκολος δρόμος αν έχει κάποιος λεφτά για πέταμα είναι τα ads, οπού εκεί ακριβώς αποσκοπούν και οι αλγόριθμοι

Ξέρουμε ότι είσαι ένας τεράστιος και αμετανόητος χομπίστας, αλλά μπορεί κάποιος στην Ελλάδα του σήμερα, να βγάλει λεφτά απ’ αυτά τα βίντεο; Έστω κάποια λίγα ως ηθική ικανοποίηση.
Ερώτηση παγίδα είναι αυτή; Εφοριακός είσαι; Ναι, βέβαια, κάτι γίνεται. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι κάποιος να βγάλει χρήματα, αλλά συνήθως όταν μπαίνεις σε αυτό το τρυπάκι και γίνεται αυτοσκοπός, τότε έρχεται και η σταδιακή πτώση της ποιότητας του υλικού. Συμβουλή προς νέους creators: “Κάντο για την καύλα σου και σίγουρα θα βρεις διάφορες μορφές ανταμοιβής, κυρίως ηθικές αλλά αν πάει καλά θα έρθει και η χρηματική”. Ποτέ δεν θα ξεχάσω την πρώτη παραγγελία μου σε σουβλατζίδικο που πλήρωσα με λεφτά που έβγαλα απο την σελίδα: 2 πίτα κοτομπέικον απ’ όλα + ταμπάσκο.

Γιατί σε ένα ίντερνετ που όλοι κλέβουν ο ένας απ’ τον άλλον, εσύ αποφάσισες να δημιουργήσεις δικό σου περιεχόμενο και δεν πήρες την εύκολη οδό της αντιγραφής;
Γιατί κανείς δεν γάμησε με την πούτσα άλλου. Τα βίντεο μου είναι σαν παιδιά μου. Τα αγαπάω με όλα τα ελαττώματα τους, αυτά έχω, αυτά βγάζω. Σέβομαι τον κόπο του κάθε δημιουργού, όπως θέλω να σέβονται τον δικό μου. Πρέπει να σταματήσει το όργιο του freebooting που γίνεται στο facebook. Πρέπει να υπάρξουν πιο αυστηροί παράμετροι στο θέμα copyright και το Facebook να σταματήσει να σφυρίζει αμέριμνα. Είναι μαλακία οι δημιουργοί να αφιερώνουν τον πολύτιμο χρόνο τους για κάτι που θα το πάρει ο άλλος έτοιμο και θα το πλασάρει στο κοινό του ως δικό του. Αυτός ο καρκίνος πρέπει να σταματήσει.

Σου έχουν κλέψει κάποιο βίντεο και το έχουν παρουσιάσει ως δικό τους;
Ναι, πάρα πολλές φορές και γι’ αυτό πλέον κάνω πιο εξεζητημένο edit, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ξεχωρίζει και να κάνει μπαμ ότι είναι Μπανκς.

Γιατί τόσο κόλλημα με το “Κωνσταντίνου και Ελένης”;
Γιατί κάθε επεισόδιο είναι ένα χρυσωρυχείο και έχουν και τρομερή απήχηση. Βέβαια πλέον έχουν μειωθεί αυτά τα βίντεο. Το παν είναι η ανανέωση και όχι η γραφική μονοτονία που έχει π.χ. ο Σεφερλής.


Έλληνες Youtubers παρακολουθείς; Είναι κάποιος που ξεχωρίζεις όχι τόσο για τις ατάκες του, όσο για τον τρόπο που γυρίζει τα βίντεο του; 
Το επίπεδο του ελληνικού community είναι πάρα πολύ χαμηλό και πραγματικά δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις κάποιον. Έχω τσεκάρει μερικά βίντεο των unboxholics που είναι πραγματικά παραγωγές κινηματογραφικού επιπέδου. Επίσης δίνω respect στην προσαρμοστικότητα – εφευρετικότητα του Κοντοπίδη που συνεχώς εξελίσσεται και βελτιώνεται. Από την άλλη περιπτώσεις youtuber που κάνουν βίντεο σχολιασμού–κράζουν είναι ο,τι χειρότερο. Θα μπορούσε να το κάνει η κάθε θείτσα που περνάει κλιμακτήριο.

Πώς και δεν κάνεις κάτι αντίστοιχο;
Γιατί υπάρχει κορεσμός στο ελληνικό community. Δεν υφίσταται το “θα κάνω κάτι μοναδικό και θα το κάνω πρώτος”, όλα είναι ένα remix. Το θέμα είναι να κάνεις το καλύτερο remix. Υπάρχουν σχέδια για κάτι που θα έρθει σε μερικούς μήνες, αλλά πρώτα πρέπει να ελεγχθούν όλες  οι παράμετροι στο topic αυτό, ώστε να υπάρχει η προοπτική να γίνει το καλύτερο κανάλι αυτού του είδους στην Ελλάδα.

Βίντεο για βαφτίσια, γάμους αναλαμβάνεις;
Είχα πάει μια φορά να καλύψω ένα γάμο με βίντεο, αλλά κατέληξα να πίνω jagerbombs. Τις περισσότερες φορές ξεχνούσα να πατήσω το rec και εκεί ήταν η πρώτη μου φορά με milf. Η κουμπάρα η Δέσποινα που την αγαπώ πολύ και αν ποτέ διαβάσει αυτή την συνέντευξη να στείλει inbox στο page γιατί έχασα τον αριθμό της.

 

*Οι “Βιραλαίοι” είναι μία ενότητα που θέλει να αναδείξει τους viral ήρωες των social media που δίνουν νοημα στις διαδικτυακές ζωές μας με το πρωτότυπο περιεχόμενο που δημιουργούν. Ατακαδόροι του Twitter, χαβαλεδιάρικες Facebook σελίδες, photoshop junkies, τύποι που καίνε το ΥouΤube και το Ιnstagram με το υπέροχο μυαλό τους, όλοι αυτοί θέλουμε να βρουν φωνή εδώ. Και επειδή αποκλείεται να τους ξερουμε όλους και κάποιοι από αυτούς μπορεί να μας ξεφύγουν (ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ, ΠΡΟΣΟΧΗ), στείλτε μας τις πρότασεις σας για τον επόμενο “Βιραλαίο” στο [email protected].