Προσπαθείς να συγκεντρωθείς στη συνέντευξη που γίνεται στα αγγλικά και δεν θες να ξεφτιλιστείς με τα “χαλόου”, “γες γιου αρ” και όσα σου βγαίνουν αβίαστα όταν σου ζητάει κάποιος τουρίστας οδηγίες στο δρόμο, αλλά το μόνο που σκέφτεσαι εκείνη τη στιγμή είναι “τι απόκοσμη και κρυστάλλινη φωνή έχει αυτός ο τύπος”; Και έτσι τα ελεεινά αγγλικά πάνε σύννεφο (μόνο απ’ τη μεριά μου).

Ναι, είναι δύσκολο να κάνεις τηλεφωνική συνέντευξη με τον Sivert Høyem, πόσο μάλλον όταν είσαι φαν του, αλλά αν αρχίσεις να μιλάς μαζί του για τον Frank Sinatra και τις σειρές του Κοκκινόπουλου, ε ψιλολύνεσαι, όσο να ‘ναι.

Ο Νορβηγός καλλιτέχνης ετοιμάζει βαλίτσες σιγά σιγά και έρχεται για τη πολυσυζητημένη συναυλία του στο Ηρώδειο την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, αλλά και για τη δεύτερη που έκτακτα προστέθηκε την Κυριακή στις 2 Οκτωβρίου (λόγω του χαμού που προκάλεσε η ζήτηση) και εμείς μιλήσαμε μαζί του. 

Τσέκαρε όσα συζητήσαμε.

Διαβάζω ότι είσαι ενθουσιασμένος που θα παίξεις στο Ηρώδειο και αναρωτιέμαι αν ο χώρος θα επηρεάσει το playlist σου ή τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιάσεις τα τραγούδια σου. Να περιμένουμε για παράδειγμα κάτι λιγότερο rock και περισσότερο ατμοσφαιρικό;
Δεν θα έλεγα ότι θα είναι λιγότερο rock, αν και φέρνουμε μαζί μας ένα κουαρτέτο εγχόρδων. Νομίζω ότι θα έχει την ένταση που έχουν συνήθως τα live μου, αλλά θέλω να πιστεύω ότι η ατμόσφαιρα που έχει ο χώρος θα “αντανακλάται” στο σόου.

Ήταν δικιά σου ιδέα να παίξεις στο Ηρώδειο;
Ναι, είναι κάτι που προσπαθούμε να πετύχουμε εδώ και κάποια χρόνια. Νομίζω ότι η πρώτη φορά που άκουσα κάποιον να το αναφέρει ήταν το 2012 και σκέφτηκα τότε, “αποκλείεται, σε καμία περίπτωση, το μέρος είναι πολύ μεγάλο”… Χρειάστηκε πολύ γραφειοκρατική δουλειά για να το κάνουμε να συμβεί, οι άνθρωποι μου εδώ στο Οσλο δούλεψαν παρα πάρα πάρα πολύ σκληρά μαζί με τους ανθρώπους στην Αθήνα για να το κάνουν να συμβεί. Είναι ένα μέρος που σχεδόν ονειρευόμουν να παίξω εκεί, δεν το περίμενα ποτέ ότι θα συμβεί.

Ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα δηλαδή;
Ναι, απολύτως.

Εκτός απ’ το ελληνικό, υπάρχει άλλο κοινό που να σε έχει αγκαλιάσει όσο εμείς; Εκτός από εκείνο της πατρίδας σου, φυσικά.
Και εγώ έτσι νιώθω, ότι με αγαπάτε πολύ. Η Ελλάδα είναι σίγουρα ξεχωριστή και είναι πολύ ιδιαίτερο το συναίσθημα να παίζω εκεί, απ’ την πρώτη στιγμή που ήρθα με τους Madrugada. Είναι σχεδόν σαν μία ερωτική σχέση για μένα. Όταν πρωτοήρθαμε το 2000 νιώσαμε σαν μπάντα ότι ερχόμαστε σπίτι μας. Οι άνθρωποι έδειξαν τόσο σεβασμό και ενδιαφέρον στη μουσική μας, ήταν γεμάτοι τόσο πάθος στα σόου μας και πάντα ήταν έτσι κάθε φορά που ερχόμασταν… Νομίζω ότι οι Έλληνες είναι αυτοί που “πιάνουν” καλύτερα από όλους αυτό που κάνω, ξέρεις, ακόμα και σε σύγκριση με τους ανθρώπους στη Νορβηγία, γιατί στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι πολύ ενθουσιώδεις με τη μουσική.

Μπορεί να σου φανεί περίεργο, αλλά υπάρχει μία πολύ δημοφιλής ελληνική σειρά (10η Εντολή) με μαχαιρώματα, φόνους κλπ, όπου χρησιμοποιούν πολύ συχνά τα τραγούδια σου όταν πρόκειται να δολοφονηθεί κάποιος. 
Ναι, έχω ακούσει για αυτήν τη σειρά, ότι χρησιμοποιεί πολλά τραγούδια των Madrugada, μου το έχουν πει, δεν την έχω δει όμως καθόλου… 

Το γνωρίζεις αυτό; Σε κάνει να αισθάνεσαι κάπως; 
Δεν θέλω κανένας να βγει έξω στο δρόμο και να δολοφονήσιε κάποιον (γέλια).

Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου ως “crooner”; Στην Ελλάδα τους λατρεύουμε αυτούς τους τύπους, σαν τον Nick Cave ας πούμε. Λες αυτό να είναι και το μυστικό της μεγάλης επιτυχίας που έχεις εδώ;
Ναι, θα μπορούσε να είναι… Σίγουρα αυτού του είδους οι καλλιτέχνες είναι κάποιοι με τους οποίους θα μπορούσα να ταυτιστώ, μ’ αρέσουν όσοι τραγουδούν με έναν τέτοιο τρόπο. Και εγώ απ’ τη μεριά μου πάντα ήθελα να γίνω τραγουδιστής και να λέω ιστορίες και να κάνω τους ανθρώπους να προσέχουν τη φωνή μου. Πάντα θαύμαζα τέτοιους crooners, ακόμα και τον Frank Sinatra ας πούμε, οπότε ναι, θεωρώ τον εαυτό μου κάτι τέτοιο.

Διάβασα ότι συνήθιζες να ακούς νορβηγικό black metal. 
Ναι, άκουγα λίγο πίσω το 2011. Οι μόνες μπάντες που άκουγα πάντα με λίγο πιο σκληρό ήχο ήταν οι noise μπάντες, αν και μεγάλωσα κι εγώ βέβαια ακούγοντας Iron Maiden… Το black metal είναι ατμοσφαιρικό, μελαγχολικό και μπορεί να με αγγίξει, καθώς κάποια τραγούδια μου θύμιζαν κάποια πράγματα που κάναμε με τους Madrugada, μέχρι βέβαια να μπει η φωνή του τραγουδιστή (γέλια). Με τη σκηνή αυτή πάντως δεν είχα ποτέ καμία σχέση ως καλλιτέχνης.

Ποια είναι η σχέση σου με τη θρησκεία; Πιστεύεις στον Θεό;
Όχι, καθόλου. Είμαι αθεΐστής.

Θυμάσαι την 1η φορά που επισκέφτηκες τη χώρα μας; Παρατηρείς καμιά διαφορά εκείνης της Ελλάδας με αυτή του σήμερα, λόγω της Κρίσης;
Απ’ την πρώτη φορά που ήρθαμε, είδα το κοινό να προσπαθεί να αρπάξει ότι μπορεί περισσότερο απ’ το live μας. Ξέρω ότι οι άνθρωποι παλεύουν αρκετά, ότι πολλοί είδαν τις ζωές τους να καταστρέφονται από αυτά που συμβαίνουν και νιώθω πολύ άσχημα γι’ αυτό, αλλά στα σόου οι άνθρωποι ακόμη “τρελαίνονται” και είναι παθιασμένοι και ζουν το κάθε δευτερόλεπτο έντονα. Και είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό γιατί ξέρω τι περνάτε. 

Ήρθες από δω για διακοπές το καλοκαίρι;
Όχι, έμεινα στη Νορβηγία. Ωστόσο, θα έρθω 3-4 μερες πριν το σόου, αλλά δεν θα παω σε κανα νησί.

Σε ευχαριστούμε πολύ, Sivert.
Efxaristw poly.

.Info

Δες εδώ τις τιμές των εισιτηρίων, τα σημεία προπώλησης και το ιδιαίτερο μήνυμα του Sivert Høyem στο ελληνικό κοινό.