Μιλήσαμε με φυλακόβιους και τους ζητήσαμε να δώσουν συμβουλές σε εξάχρονα για την πρώτη τους μέρα στο σχολείο. Κάναμε δηλαδή αυτό που δεν έκανε τόσο καιρό η πολιτεία. Ντροπή σου πολιτεία.

Γιατί ποιος είναι πιο ειδικός από τον Γιώργο Χ., τον Δημήτρη τον “Πιρούνια” και τον Μπάμπη τον “Σπαρματσέτο”, απ’ το να μάθει σε αυτές τις αθώες ψυχούλες τους κανόνες του σχολείου;

Ποιος είναι πιο ειδικός απ’ αυτούς που έχουν φάει τη ζωή τους πίσω απ’ τα σίδερα, παρέα με συμμορίες Λατίνων, διεφθαρμένων μπάτσων, αλλά και σοφών κατάδικων α λα Μόργκαν Φρίμαν;

Κάποιοι απ’ αυτούς είναι ακόμη στη στενή, ενώ άλλοι καθάρισαν, ζουν πια μία νόμιμη ζωή (ή έτσι λένε) και μόνο τα κακοφτιαγμένα τατού της φυλακής τους μαρτυράνε.

Για προφανείς λόγους, προτίμησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους και για προφανείς λόγους σεβαστήκαμε το αίτημά τους (τα κάναμε πάνω μας).

Άκου τι έχουν να σου πουν για την πρώτη μέρα στο σχολείο και δείξε σεβασμό.

1. “Την πρώτη μέρα, βρες το πιο ψηλό και δυνατό παιδί και χτύπα το χωρίς λόγο. Όλοι θα αρχίσουν να σε σέβονται”.

2. “Όποιος ελέγχει την τυρόπιτα στο κυλικείο, ελέγχει και το ίδιο το σχολείο”.

3. “Δείξε σεβασμό, αλλά όχι φόβο. Είναι το μόνο που τους έχει απομείνει εκεί μέσα και δεν θα αφήσουν κανένα πρωτάκι να τους τον στερήσει”.

4. “Οι δάσκαλοι δεν είναι φίλοι σου. Ό, τι συμβαίνει μέσα στην τάξη, μένει μέσα στην τάξη. Ούτε αυτοί συμπαθούν τους ρουφιάνους, μην πιστέψεις στιγμή ότι είναι με το μέρος σου”.

5. “Μη δεχτείς σκατά από κανέναν. Αν δουν ότι υποχωρείς σε ένα πείραγμα, τότε σήμερα θα είναι το σπρώξιμο, αύριο το φατούρο και μεθαύριο θα σου πετάνε την τσάντα απ’ το παράθυρο”.

6. “Μη διορθώσεις ένα συμμαθητή σου μπροστά στους δασκάλους. Θα βρεθείς νεκρός πριν το καταλάβεις. Κανείς δεν αγαπά έναν εξυπνάκια”.

7. “Οι δάσκαλοι δεν μπορούν να σε προστατέψουν. Όταν χτυπήσει το κουδούνι, είσαι μόνος σου”.

8. “Ο παλιός έχει πάντα προτεραιότητα. Στο κυλικείο, στην τουαλέτα, στη σειρά για να ρίξει σουτάκι στην μπασκέτα. Πες τις λάθος λέξεις, και θα βρεθείς στο Παίδων πριν το καταλάβεις, μαδαφάκα”.

9. “Όπως εδώ στη φυλακή όλοι είναι αθώοι, έτσι και στο σχολείο όλοι «κάτι έγινε και δεν πρόλαβαν να διαβάσουν». Μην αμφισβητήσεις ποτέ την ιστορία τους”.

10. “Μη δανείζεσαι και μη δέχεσαι δώρα από άλλους. Κανείς δεν δίνει κάτι τζάμπα στο σχολείο. Γόμες, στυλό, κασετίνες Χαλόου Κίτι, όλα έχουν την τιμή τους. Δεν θες να βρεθείς να χρωστάς στους λάθος ανθρώπους”.

11. “Μέσα” θα έχεις όλον τον χρόνο να σκεφτείς. Διάβασε, κάνε τις ασκήσεις σου και μη ψάχνεις για φασαρίες”.

12. “Ο μόνος φίλος, αλλά και εχθρός σου είναι το ρολόι. Ο καιρός περνάει, αλλά μπορεί και να σταματήσει σε μια κακιά στιγμή. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά”.

13. “Όταν πηγαίνεις σε άλλη τάξη με μεγαλύτερα παιδιά, χτυπάς την πόρτα και μπαίνεις μόνο αν στο επιτρέψουν. Το κεφάλι ψηλά -χωρίς να κοιτάς όμως κανέναν απευθείας στα μάτια- λες τι θες και εξαφανίζεσαι γρήγορα”.

14. “Κάνε μπάνιο συχνά, διαφορετικά θα σε κάνουν να ζήσεις μέσα στην κόλαση, μία δεύτερη κόλαση”.

15. “Στο διάλειμμα κανένα παιχνίδι δεν γίνεται για πλάκα. Όσο εσύ παίζεις μήλα, κάποιοι έχουν στοιχηματίσει πάνω σου και περιμενουν να κονομήσουν. Δεν κλέβεις και δεν χαλάς καμία παρτίδα. Θα ‘ναι σαν να βάζεις χέρι στην τσέπη τους”.

16. “Μην προσπαθήσεις να αποδράσεις. Ακόμα και αν τα καταφέρεις, κάποια στιγμή θα επιστρέψεις για να ολοκληρώσεις την ποινή σου σε νυχτερινό. Όπως μου είπε κάποτε και ένας ξοφλημένος νταβατζής που κοιμόταν δίπλα μου, “Όσοι έχουν πιει νερό απ’ τον Κορυδαλλό, πάντα επιστρέφουν”.

17. “Κράτα το στόμα σου κλειστό, κάνε ό, τι σου λένε και σύντομα θα είσαι έξω να απολαμβάνεις ελεύθερος το γάλα σου”.