Για κάποιον ανεξήγητο προς εμάς λόγο, τα βιβλία και όλη η ατμόσφαιρα που περιβάλλει έναν φανατικό αναγνώστη θεωρούνται αμιγώς καλοκαιρινό σπορ. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να ανατρέπουμε τέτοιες ανακρίβειες αγαπητέ Προβοκάτορα και να δείχνουμε την αλήθεια στον λαό. Το διάβασμα είναι ένα “άθλημα” που μπορείς να παίζεις όλο το χρόνο, 24/7 που λέμε και στο χωριό μας. Για ποιον λόγο να το περιορίσεις μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες; 

Τώρα που η πλειοψηφία των εργαζομένων στη χώρα μας γύρισε από διακοπές και “βάζει τα κεφάλια μέσα”, λέει “καλό χειμώνα” ή παρατηρεί ότι “σιγά σιγά μικραίνει και η μέρα”, πιστεύουμε ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή για να προτείνουμε τα δικά μας αγαπημένα βιβλία. Όχι… για να περάσεις το καλοκαίρι σου, αλλά για να μπορέσεις να προσαρμοστείς στο φθινόπωρο (σόρρυ αλλά είναι πολύ κοντά) και σε όλα όσα εκείνο φέρνει μαζί του. 

Τσέκαρε 5 δικές μας προτάσεις…

Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε

Το ευφυέστατο μυθιστόρημα του Γιόνας Γιόνασον είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι μετά το τέλος των διακοπών σου. Η ιστορία του Άλαν που την κοπανάει από το γηροκομείο την ημέρα των εκατοστών του γενεθλίων, θα σου θυμίσει πολύ τον εαυτό σου. Γιατί όταν θα πας την πρώτη μέρα για δουλειά, θα κάνεις ακριβώς τις ίδιες σκέψεις με τον Άλαν. Το χιούμορ του είναι εξαιρετικό ενώ η αφήγηση είναι ένα ατελείωτο ταξίδι σε όλο τον κόσμο και μάλιστα σε διαφορετική στιγμή της ιστορίας κάθε φορά. Ο συγγραφέας καταφέρνει να βάλει τον ήρωά του μέσα σε όλες σχεδόν τις σημαντικές στιγμές της ανθρωπότητας στον 20ο αιώνα και το κάνει με ξεκαρδιστικό τρόπο.
Γιατί αυτό το βιβλίο: Γιατί θα σε ταξιδεύει όταν θα γυρνάς από τη δουλειά και θα σκέφτεσαι τις διακοπές που πέρασαν.

 

Μικρό ημερολόγιο συνόρων

Το αριστούργημα του Καπλάνι δεν θα σου προκαλέσει τα ίδια ευχάριστα συναισθήματα με τον εκατοντάχρονο που προτείναμε παραπάνω. Αντίθετα, ίσως σου δημιουργήσει λίγη θλίψη. Αλλά κι αυτό δεν είναι τόσο άσχημο έτσι; Φθινόπωρο έρχεται διάολε, μην τα θέλεις όλα δικά σου. Αυτή είναι η ιστορία ενός πρόσφυγα, που περνάει τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, ψάχνοντας ένα μέλλον, ούτε καν καλύτερο, ένα οποιοδήποτε μέλλον εκτός Αλβανίας. Ταυτόχρονα είναι και η ιστορία του “μετανάστη” και του “πρόσφυγα” γενικά, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, θρησκείας, εθνικότητας. Ίσως το κορυφαίο βιβλίο που έχει γραφτεί για το θέμα.
Γιατί αυτό το βιβλίο: Γιατί αποκλείεται να διάβαζες ένα τέτοιο βιβλίο στις διακοπές σου. Τώρα που γύρισες, αντέχεις και κάτι λίγο πιο βαρύ. 

 

Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει

Ναι είναι παραμύθι. ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΛΑΔΗ; Η εκπληκτική ιστορία της Sun-Mi Hwang (ή κάπως έτσι τέλος πάντων) είναι ό,τι πρέπει γι’ αυτή την εποχή του χρόνου. Μία κότα που κόντρα σε όλους και σε όλα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα, μπορεί να σου θυμίσει πολλές στιγμές της ζωής σου. Μια που ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που μάλλον δουλεύεις περισσότερο από όσο συνήθως, αυτό το μυθιστόρημα θα σου δείξει τον δρόμο προς την ουτοπία. Είναι από αυτά τα βιβλία που στο χωριό μας τα λένε “motivational” και θα σε πείσουν να προσαθείς λίγο περισσότερο κάθε φορά για να πετύχεις τους στόχους σου.
Γιατί αυτό το βιβλίο: Γιατί κάθε φορά που θα το ανοίγεις, θα νιώθεις ένα χύπημα στην πλάτη που θα σου λέει “μπορείς”.

 

Μικρός Πρίγκιπας

Αν δεν το έχεις διαβάσει ποτέ, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙΙΙΙΙ; Και στο λέει ο γράφων που το διάβασε στα 24 του πρώτη φορά. Ποτέ δεν είναι αργά να ξέρεις. Αν δεν έχεις παιδιά, κάποιο ξαδερφάκι η κάποιο ανηψάκι για να το διαβάσετε μαζί, μη νιώσεις καθόλου άσχημα. Δεν είναι σώστο να λέμε “πρέπει” σε ό,τι έχει να κάνει με τη λογοτεχνία, αλλά αυτό το βιβλίο ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΡΕΠΕΙ να το διαβάσεις. Ίσως σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.
Γιατί αυτό το βιβλίο: Δεν έχει γιατί. ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ.

 

Χαμογέλα ρε τι σου ζητάνε

Ο Χρόνης Μίσσιος ήταν μια πολύ ιδιαίτερη και αξιοζήλευτη μορφή, κυρίως λόγω της ανεξάντλητης αισιοδοξίας του. Και προφανώς η αισιοδοξία είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε μετά τις διακοπές. Η πραγματική ιστορία του περιλαμβάνει βασανισμούς, εξορίες, εικονικές εκτελέσεις, ξύλο και πολλή πολλή βία. Κι όμως, ο Μίσσιος μέσα από όλα αυτά καταφέρνει να σε κάνει να νιώθεις καλά ψάχνοντας έστω και μία χαραμάδα ευτυχίας μέσα στις χειρότερες συνθήκες. Ένας άνθρωπος που ξεχειλίζει καλοσύνη και υπερηφάνια, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη ζωή που (δεν) έζησε για να παραμείνει πιστός στις ιδέες του.
Γιατί αυτό το βιβλίο: Γιατί θα σε κάνει πολύ καλύτερο άνθρωπο.