Για να μη σας ζαλίζω τώρα με τις φοβίες που έχω αναπτύξει – ότι βρίσκομαι στα πρόθυρα του Αλτσχάιμερ δηλαδή και όλα τα παρελκόμενα – θα μπω με τη μία στο ζουμί. 

Με αγχώνει που όταν τελειώνω ένα βιβλίο, συνήθως αρκούν μερικές μονάχα ημέρες για να ξεχάσω τα ονόματα των κεντρικών ηρώων ή βασικά σκηνικά που διαδραματίστηκαν στην ιστορία. 

Η κατάσταση έγινε χειρότερη πριν από μία εβδομάδα. Μιλούσα με τον Μανιάτη για ένα κλασικό έργο που είχε διαβάσει πριν από 3 χρόνια ΚΑΙ Ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ ΘΥΜΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ-ΓΛΩΣΣΟΔΕΤΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ! 

Ίδρωσα, μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά μου, σκέφτηκα “δεν μπορεί να είμαι μόνο εγώ προβληματικός, θα υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω με αναγνωστική μνήμη χρυσόψαρου”. Ένας δρόμος απλώθηκε μπροστά μου: Να σας βγάλω κι εσάς προβληματικούς για να νιώσω καλύτερα. 

Δεδομένου, λοιπόν, ότι αγαπάς τα βιβλία όσο κι εμείς (δεν θα έμπαινες αλλιώς να τσεκάρεις ένα βιβλιοφιλικό κουίζ. Ε;), σου αραδιάζω 10 κλασικά έργα που έχουν αφήσει ιστορία στην παγκόσμια Λογοτεχνία. Και σου ζητώ το εξής απλό: Πόσα από τα ονόματα των κεντρικών χαρακτήρων και πόσα από τα κεντρικά στοιχεία της πλοκής μπορείς να θυμηθείς;

ΥΓ: Σου εύχομαι να κάνεις όσο περισσότερα λάθη μπορείς κι ανυπομονώ να διαβάσω στα σχόλια το ότι συμπάσχεις.

ΥΓ 2: Εννοείται πως θα ακολουθήσει και 2ο μέρος με κλασικά έργα Ελλήνων λογοτεχνών.