Για 5η χρονιά το Περιοδικό Βαβυλωνία διοργανώνει το Διεθνές Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ και γιατί θα πρέπει να σε ενδιαφέρει αυτό; Γιατί περιλαμβάνει δράσεις και ομιλίες, καταδικασμένες να σε προβληματίσουν και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης, εντελώς διαφορετικής κατεύθυνσης απ’ αυτά που σε σπρώχνουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Στις 27-28-29 Μαΐου στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, σε έναν χώρο ταυτισμένο με το ελεύθερο πνεύμα, το B-Fest με τίτλο “Θεμελιώνοντας την Ουτοπία” θα καταπιαστεί με θέματα που καίνε σήμερα, όπως είναι το προσφυγικό, ο μετασχηματισμός της Ευρώπης, η άμεση δημοκρατία και τα σύγχρονα απελευθερωτικά κινήματα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Το φεστιβάλ είναι ανεξάρτητο, δεν κηδεμονεύεται από κόμματα, δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και οι ειλικρινείς του προθέσεις έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να προσελκύσουν δεκάδες χιλιάδων επισκεπτών.

Το B-Fest διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2009, ενώ το 2013 είχε τον “προφητικό” τίτλο “Reboot/Από τον Homo Sacer στο Αυτεξούσιο Ατομο”, με τους διοργανωτές του να “παινεύονται” σήμερα ότι “τα αποτελέσματα εκείνης της επανεκκίνησης (reboot) τα βλέπουμε πλέον μπροστά μας σήμερα, όταν η κοινωνία περνάει από τη θεωρία στην πράξη χρησιμοποιώντας νέα και παλιά υλικά για τη δημιουργία του μέλλοντος “Θεμελιώνοντας την Ουτοπία”.

Αν ψάχνεις λόγους για να πας στο B-Fest, απλώς κοίταξε έξω απ’ το παράθυρο τους δρόμους που συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες, οι φτωχοί, οι απελπισμένοι μίας πολιτικής και ενός συστήματος που ψυχορραγεί και ίσως το αντίδοτο να είναι η δραστηριοποίηση των νέων σε συλλογικές εκφράσεις, μακριά από το παραδοσιακό μοντέλο.

“Οι νέες μορφές οικονομικής δραστηριότητας”, λένε στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές “υποτάσσονται στην αλληλέγγυα δράση, την αυτοοργάνωση, την κοινωνική δικαιοσύνη και τις ξεχασμένες έννοιες της άμεσης δημοκρατίας. Αλληλέγγυα οικονομία, συνεργατικά εγχειρήματα, δομές και δράσεις αλληλεγγύης ακόμα και ατομικά project βασισμένα σε δίκτυα οριζόντιας παραγωγής και κατανάλωσης, ενεργοποιούν το εν λόγω πρόταγμα περιορίζοντας την οικονομία ως μια πτυχή της κοινωνικής δραστηριότητας”.

Στο πολιτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεχωρίζει το Σάββατο η ομιλια του Julian Assange, του ανθρώπου που ταρακούνησε τον πλανήτη μέσω του Wikileaks, η οποία φυσικά θα γίνει μέσω ζωντανής τηλεδιάσκεψης. Δες ολόκληρο το πολιτικό πρόγραμμα του B-Fest εδώ.

Το ίδιο ενδιαφέρον είναι και το πολιτιστικό πρόγραμμα του τριημέρου, με τους υπερταλαντούχους Social Waste να ξεχωρίζουν απ’το πρόγραμμα του Σαββάτου.

Δες ολόκληρο το πολιτιστικό πρόγραμμα του B-Fest εδώ.