Τους τελευταίους μήνες μία σελίδα στο Facebook έχει βάλει σκοπό να παραχαράξει την ιστορία και να παραπλανήσει, αδιαφορώντας για το χάος που προκαλεί στον ανυποψίαστο λαό και στις αγορές. Και αυτή η σελίδα λέγεται Σαν Σήμερα.

Οι τύποι παίρνουν γεννήσεις ή θανάτους διάσημων, σε ενημερώνουν ότι “Σαν Σήμερα γεννήθηκε ο τάδε”, αλλά από κάτω βάζουν μία άκυρη φωτό που θέλει πολύ καμμενιά για να την ταιριάξεις με το πραγματικό γεγονός.

Εμείς μιλήσαμε με τους δύο τύπους που βρίσκονται πίσω απ’ τη σελίδα και τους ρωτήσαμε γιατί το κάνουν αυτό, αλλά τελικά καταλήξαμε στο ότι απλώς είναι άσχετοι με ιστορία. Όταν τους βλέπετε δηλαδή να ποστάρουν “Σαν σήμερα έφυγε ο Μπομπ Μάρλει” και από κάτω να βάζουν φωτό του Βοσκόπουλου, δεν το κάνουν επίτηδες, απλά δεν ξέρουν ποιος είναι ποιος…

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΑ!

Να, δείτε και μόνοι σας (πόσο μικροί θεούληδες είναι).

Γιατί να κάνει κάποιος άλλο ένα “Σαν Σήμερα” στο ίντερνετ, ειδικά εσείς που είστε ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΑ εντελώς άσχετοι από ιστορία, μουσική, θέατρο και γενικά ό,τι έχει δημιουργήσει η ανθρωπότητα τα τελευταία 12.500 χρόνια;
Δηλαδή όλα τα “Σαν Σήμερα” του ίντερνετ νομίζεις ότι τα γράφουν τύποι σαν τον Ηρόδοτο 

Το δικό μας “Σαν Σήμερα” στηρίζεται εξ ολοκλήρου στον ιστορικό αχταρμά που συλλογικά έχουμε στο κεφάλι μας, ως κοινωνία. Αν η ιστορία γράφτηκε από ενημερωμένους, αντικειμενικούς, και σπουδαγμένους ανθρώπους γιατί έχει τόσες πολλές εκδοχές; Με την προσπάθειά μας αυτή θέλουμε να το δοκιμάσουμε ανάποδα, ελπίζοντας ότι με την ακομπλεξάριστη αμάθεια θα καταλήξουμε στη μία και μόνη αληθινή εκδοχή των ιστορικών γεγονότων.

Το ξέρετε ότι σας έχουν ξεφύγει κανά δυο λαθάκια στις φωτογραφίες; Κάποιες είναι άσχετες με το γεγονός που θέλετε να δείξετε. Απλά το λέω, έτσι; Δεν κάνω τον έξυπνο.
Είναι εύκολο να μιλάς με ανυπόστατες κατηγορίες και ασύστολα ψεύδη. Αν έχεις τα κάκαλα, μάζεψε αποδεικτικά στοιχεία και τράβα στον εισαγγελέα. Θα περιμέναμε περισσότερη σοβαρότητα από κάποιον που (λέει ότι) υπηρετεί την ενημέρωση.

Γι’ αυτά τα λαθάκια που κάνετε μία στο τόσο, απολογείστε λέγοντας “ότι προσλάβατε σοσιαλμιντιά με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και ότι κάνει ό,τι μπορεί”. Δηλαδή στην πρώτη άτυχη στιγμή ΑΛΗΤΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ τα ρίχνετε στον απλό εργαζόμενο;
Αφού είναι γίδι. Δεν είναι απολογία, είναι η ξερή αλήθεια. Αντί να εκτιμηθεί το γεγονός ότι δηλώνουμε ξεκάθαρα πως οι εργαζόμενοί μας είναι για τα πανηγύρια, δεχόμαστε επίθεση για την ειλικρίνειά μας. Κανονικά θα έπρεπε και άλλες σελίδες να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.

Ζείτε χρόνια από αυτήν την εργοδοτική αλητεία ή κάνετε και κάτι άλλο ως επάγγελμα; 
Ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια φέτος στις 18 Ιανουαρίου. Και οι δύο εργαζόμαστε σε θέσεις που φροντίζουν για το περιεχόμενο ιστοσελίδων. Η ελευθερία που έχουμε εκεί είναι περιορισμένη. Είμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά της ενημέρωσης. Όταν νιώσαμε την ανάγκη να μετακυλήσουμε την πίεση που δεχόμαστε σε κατώτερα ιντερνετικά όντα, αποφασίσαμε να προσλάβουμε σοσιαλμιντιά με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Και βγάζουμε το άχτι μας πάνω του.

Σε όλους αυτούς τους εξυπνάκηδες Captain Obvious που σας στέλνουν κατά καιρούς «βρε άσχετοι, έχετε βάλει λάθος φωτό», τι απαντάτε δημόσια και τι από μέσα σας;
Το πρώτο που κάνουμε είναι να τσεκάρουμε αν έχει δίκιο. Συνήθως έχει. Και μετά γελάμε. Είναι ίσως το δεύτερο απολαυστικότερο πράγμα που μας συμβαίνει. Το πρώτο είναι να πανηγυρίζουμε σε κάθε μήνυμα που λέει “έφτυσα τον καφέ μου στο πληκτρολόγιο”. Έχει συμβεί πάνω από δέκα φορές. Το  απολαμβάνουμε τόσο πολύ που κάθε φορά που ανεβάζουμε κάτι, στοχεύουμε να γίνει coffeespitter όπως το λέμε.

Από μέσα μας απορούμε για το πόσο αστοιχείωτοι είναι οι παραπονούμενοι, αλλά δημόσια τους ευχαριστούμε για την παρατηρητικότητα και τη διαύγειά τους.

Τις φωτογραφίες σας προφανώς και τις γκουγκλάρει κάποια 85χρονη γιαγιά. Διορθώστε με αν έχω δίκιο.
Η οποία είναι άνεργη. Απλά βοηθάει γιατί βαριέται. Και δεν ξέρει να κάνει σπανακόπιτα. “Ποιος είναι αυτός ο Μαίκλ Τζάκσον;” ρωτάει η γιαγιά. “Αυτός ο σγουρομάλλης” απαντάμε εμείς. Και τζουπ! Πάρε φωτό Θέμη Αδαμαντίδη.

Ποιο είναι το ποστ σας με τα περισσότερα Like και ποιο με τα περισσότερα Shares;
Τα περισσότερα likes έχει η ιστορική αναφορά στο Χριστόφορο Κολόμβο και το ταξίδι του στην Αμερική. Τα περισσότερα share αυτή που αναφέρεται στον Ελβετό χημικό Άλμπερτ Χόφμαν.

Περισσότερα λάηκ: 

Περισσότερα share:

Πόσο καιρό έχετε τη σελίδα και για πόσο καιρό θα την έχετε ακόμη;
Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες με σχεδόν καθημερινό ποστάρισμα. Θα την έχουμε μέχρι να πεθάνει η Ιστορία (ή να τη σκοτώσουμε εμείς). Όσο γεννιούνται και πεθαίνουν άνθρωποι. Όσο η βικιπαιδεία θα συνεχίσει να έχει λάθη. Θα είμαστε εκεί αμείλικτα παρόντες να τη διορθώσουμε.

Τι βαθμό γράψατε στην Ιστορία στις Πανελλήνιες; Μπέσα τώρα.
Πλάκα πλάκα είχαμε γράψει πάνω από 19. Αλλά τότε ήμαστε μικροί, δεν ξέραμε.

Και κάτι τελευταίο. Πού προτιμάτε να χαβαλεδιάζετε με τη σελίδα περισσότερο; Facebook ή Twitter;
Τα έχουμε μοιρασμένα. Αποφασίζουμε μαζί αλλά ο ένας γεμίζει το τουίτερ και ο άλλος το φέησμπουκ. Ένα ποστ παίρνει τη σφραγίδα γνησιότητας και αποδοχής από την ελίτ του τουίτερ, αλλά την αγάπη και την αποθέωση από την πλέμπα του φέησμπουκ.

*Οι “Βιραλαίοι” είναι μία ενότητα που θέλει να αναδείξει τους viral ήρωες των social media που δίνουν νοημα στις διαδικτυακές ζωές μας με το πρωτότυπο περιεχόμενο που δημιουργούν. Ατακαδόροι του Twitter, χαβαλεδιάρικες Facebook σελίδες, photoshop junkies, τύποι που καίνε το ΥouΤube και το Ιnstagram με το υπέροχο μυαλό τους, όλοι αυτοί θέλουμε να βρουν φωνή εδώ. Και επειδή αποκλείεται να τους ξερουμε όλους και κάποιοι από αυτούς μπορεί να μας ξεφύγουν (ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ, ΠΡΟΣΟΧΗ), στείλτε μας τις πρότασεις σας για τον επόμενο “Βιραλαίο” στο info@provocateur.gr.