Εκδικητής, μαχητής, ένας Ρομπέν των Δασών που έμαθε να ζει πατώντας και αναπνέοντας μέσα στον πάγο, ο Captain America χρειάστηκε 70 χρόνια για να σπάσει τον τέταρτο τοίχο της μεγάλης οθόνης και να μορφοποιήσει τον χαρακτήρα του με τα ξανθά χρώματα του Chris Evans.

Εγγεγραμμένος στη συνείδηση του χάρτινου κοινού ως Steve Rogers, ο αδύναμος νεαρός που γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν ξεσπάσει η λαίλαπα του σκυθρωπά ανθισμένου Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου για να τον κατανικήσει, θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση τον Μάρτιο του 1941 σε μια σειρά κόμικ αφιερωμένη στην αφεντιά του. 

Έχοντας κατοχυρώσει το Super μπροστά από το America, το οποίο και λίγο πριν κυκλοφορήσει στο κοινό απορρίφθηκε για να ομογενοποιήσει την μάζα με τον ορισμό του «Καπετάνιου», ο σχεδόν τέλειος ανθρώπινος χαρακτήρας της Marvel, κατασκεύασμα για να αποτελέσει έναν υπερστρατιώτη, που θα έδινε ελπίδα σε ένα άμαχο κομμάτι του πληθυσμού, θα καταφέρει να συγκεράσει τη αδηφάγα μεγάλη όρεξη του Αμερικανικού λαού για χάρτινους ήρωες.

Ο ήρωας που θα δώσει γροθιά στον ίδιο τον Χίλτερ, θα τα βάλει με τους Ναζί (και αργότερα με τους Νεοναζί και τους φασίστες νέας κοπής) και θα προχωράει χωροχρονικά μαζί με τα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής του (ακόμα και με τα επεισόδια της 11ης Σεπτεμβρίου 2001), θα φυλακιστεί μέσα σε ένα γιγάντιο κομμάτι πάγου, μέχρι που οι κινηματογραφικοί Εκδικητές του δώσουν ξανά ζωή και υπόσταση. 

Φορώντας αλλοιωμένη την Αμερικανική σημαία ως στολή του, ο Captain America θα καταφέρει να μαζέψει γύρω του όλες εκείνες τις άλαλες φωνές που επιζητούν έναν ήρωα, μεγαλύτερο από εκείνους, που όμως τους μοιάζει.

Ένα παραπαίδι της Marvel που κατάφερε να γίνει σχεδόν σήμα κατατεθέν της, και που δεν χρειάστηκε να δώσει συναπτά διαπιστευτήρια για να αποδείξει την αξία του, θα πουλήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντίτυπα αμα τη εμφάνισή του τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του.

Η τελειότητα ενός ήρωα, που θα πρέπει πρωτίστως να τα βάλει με τους «κακούς» (μιλώντας πάντα για υπαρκτούς κακούς –τουλάχιστον αρχικά-) και ύστερα με αντίπαλα δέοντα (όπως τα συμφέροντα της DC Comics) φέρνει τα χνώτα του αντιμέτωπα με ευθύνες μεγαλύτερες από εκείνες των εμπνευστών του. Αυτός ο ήρωας είναι ικανός να αλλάξει την ιστορία, ή να την διορθώσει. Ή να την μεταλλάξει. 

Αυτή η μετάλλαξη που δίνει στους χαρακτήρες της Marvel την ικανότητα να φροντίζουν ώστε τα βήματά τους να είναι μορφοποιημένα με τέτοια μαθηματική ακρίβεια που δεν θα απογοητεύσουν κοινό και εαυτούς. Ο Captain America μένει πιστός σε ένα ιδεώδες που προφανώς και ο ίδιος θεωρεί αυτονόητο: το κοινό καλό. Αφελώς ή όχι, ένας υπερήρωας μεταγγίζει ψήγματα καλοσύνης σε ένα σύμπαν εξουσίας, προσδοκώντας οι περισσότεροι να ανήκουν στο μέρος του. Και το αυτό επιτυγχάνει. 

Απλώνοντας σε δυο ταινίες, την ιστορία της ζωής του, η Marvel αποφασίζει τώρα να βάλει τον Captain America στον βάθρο που του αξίζει, φτιάχνοντας μια ταινία (το Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος μόλις κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους) σαν δεύτερη συνέχεια των Εκδικητών, φέρνοντας παλιούς και νέους υπερήρωες της Marvel σε ένα τερραίν που δύσκολα ξεχωρίζει ο καλός από τον κακό. 

Τι έχουμε στον Εμφύλιο Πόλεμο; Έναν κακό (τον κακό που υπάρχει σε κάθε χάρτινη ιστορία και εμπνέει κάθε κινηματογραφική βινιέτα) που μάχεται μια στρατιά ηρώων που έχει χωριστεί στη μέση και με τη σειρά τους μάχονται μεταξύ τους. Ένα σωστό πανηγύρι που δεν χωράει στα κινηματογραφικά κάδρα και σχεδόν προκαλεί σεισμό μονάχα από την περιγραφή της πλοκής. 

Και εδώ όμως ο ήρωας στέκει ο εξής ένας: ο Captain America. Ο λόγος προφανής. Ένας καπετάνιος ελέγχει τον ρου της πορείας και του πληρώματός του και είναι έτοιμος να θυσιαστεί. Εδώ, ο εν λόγω καπετάνιος χωρίζει στα δυο τους Εκδικητές για να τους διδάξει πως ενωμένο το ποίμνιο θα προχωρήσει.

Διαστρεβλωμένη παραβολή ενός ριψοκίνδυνου βιασμένου θρησκευτικού μύθου, που ακολουθεί τους κανόνες ενός παράτολμου και στα όρια του φιάσκου επεισοδίου, που βρίσκει τον χώρο της εκεί ακριβώς που πρέπει.

Όταν η πίστη κλονίζεται, από πολιτικής μέχρι συναισθηματικής φύσης σήμαντρα, οι ήρωες –κάθε λογής- θα είναι εκεί για να δώσουν το βήμα και το μονοπάτι.

Αυτό είναι που ο Captain America κάνει. Ξεχορταριάζει ένα κακοτράχαλο μονοπάτι για να μπορέσει ο ίδιος και οι υπόλοιποι να περπατήσουν με τα πόδια τους γυμνά. Όσο αφελές κρίνεται ένα παραμύθι, λογίζεται ικανοποιητικών προσδοκιών όταν κοιμηθείς μαζί του. Πόσω μάλλον όταν ξυπνήσεις και έχεις φτιάξει ένα καινούργιο επεισόδιο με ήρωα έναν καπετάνιο που πίσω του κρύβεσαι. Ή ορθώνεις πιο εύκολα το ανάστημά σου.

Captain, oh Captain και τα σχετικά. 

.Info

Στις 5 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη Feelgood και σε 3D