Πώς πέρασε έτσι η Μ.Εβδομάδα, δικέ μου; Δεν προλάβαμε καλά καλά να δούμε τον Μπεν τον Χουρ και να πάμε στην εκκλησία του χωριού μας… και τσουπ φτάσαμε στο ψήσιμο.

Στο ψήσιμο, λοιπόν, κρύβεται όλη η τέχνη. Γι’ αυτό και η τέχνη θέλει το κατάλληλο περιβάλλον αυτοκίνητο, ώστε να ψηθεί σωστά το αρνί και να απολαύσουν τα σαγόνια σου το δύσμοιρο το ζωντανό.

Εμείς ωστόσο δεν μείναμε στο προφανές, δηλαδή στο να το ψήσεις στο σπίτι σου, αλλά το πήγαμε ένα βήμα παραπέρα. Στο τίμιο ψησιματάκι στο πορτπαγκάζ, στο καντράν, στην καρότσα και σε άλλα μέρη του αυτοκινήτου σου.

Μουσική υπόκρουση Φιλιώ Πυργάκη, κάρβουνα και ξεκινάμε. 

1. Nissan Navara

Με μεγάλη πουλ-μουρ καρότσα, φαντάζει το ιδανικότερο off road 4Χ4 κτήνος για το Πάσχα, καθώς παραμένει το μόνο στην κατηγορία του που εξυπηρετεί ΚΑΙ κοκορέτσι στο πίσω μέρος. Στα θετικά, η εύκολη τοποθέτηση της σούβλας στα πλάγια και το εκτός δρόμου ψήσιμο που αν μη τι άλλο παραμένει ανυπέρβλητη εμπειρία. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερο αρνητικό από τους νεοβλαχέν οδηγούς του που θα σε πάρουν στο λαιμό τους στιγματίζοντας εσένα και την παρθένα αισθητική σου.  

2. Suzuki Samurai

Ένας ζωντανός θρύλος της ελληνικής αυτοκίνησης. Με πάνω από 45 χρόνια παρουσίας στο χώρο του ψησίματος δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο εκτός από τον Βασιλιά της σούβλας. Στα θετικά, η μαλακή του κουκούλα που θα πέσει με ένα χάδι αποκαλύπτοντας το υπεράνετο εσωτερικό που περιμένει γεμάτο λιγούρα το Πασχαλινό σου κατσικάκι. Τεράστιο πλην, το αργό ψήσιμο που θα σου προσφέρει ο μικρός του κινητήρας και η πλήρης απουσία μόνωσης που μπορεί να κάνει τα καθίσματα του να γιορτάζουν Πάσχα για τον υπόλοιπο χρόνο. Αν προγραμματίζεις διακοπές σε νησί, θα το βρεις μπροστά σου. 

3. Fiat Seicento

Oι περισσότεροι το χαρακτηρίζουν ως κακό αυτοκίνητο για ψήσιμο (επειδή είναι μικρό) και πόσο λάθος κάνουν. Με πορτ μπαγκάζ 170 λίτρων για μπόλικο κάρβουνο, 8βάλβιδο κινητήρα 1.1 λίτρων και 55 ίππους για σβέλτη σούβλα, αυτός ο εργάτης θα γίνει σίγουρα το δεξί σου χέρι στην Κυριακάτικη μάχη. Τρελό μείον, το “χιόνι” που πέφτει στα ηχεία του όταν ανεβάσεις ηπειρώτικα σε διαπασών σφιγμούς και η επιπλέον τσίκνα που θα προσφέρουν σε μόνιμη βάση οι μελωδικές του εξατμίσεις. 

4. Citroen Saxo VTS

Στο Περιστέρι είναι πλέον θεσμός με τα Σαξόραλλα να παρελαύνουν σε κάθε γειτονιά του άνδρου των Δυτικών Προαστίων στο μεγάλο μνημόσυνο της Ορθοδοξίας. Προσφέρει εκπληκτικά γρήγορο ψήσιμό με NOS, ενώ η σούβλα σου θα βρει εύκολα ζεστασιά στην ειδική υποδοχή της αεροτομής του. Σε αυτό το διαχρονικό διαμάντι δεν θα συναντήσεις αρνητικά οπότε κατά το 4ωρο ψήσιμο αναπαύσου στα υπερ-άνετα Sparco καθίσματα του και άσε τον μελωδικό ήχο των woofer να σε ταξιδέψει στα ορεινά μέρη της πατρίδας μας.

5. Volkswagen Type 2

Μπήκε στην λίστα τόσο για την διαχρονικότητα, όσο και για το ευρύχωρο εσωτερικό του. Με εργονομία που σκοτώνει και επιπλέον χώρο για αναψυκτικά είναι αστέρι, ενώ η απουσία ειδικής μνείας στη σχάρα της οροφής του, θα ήταν κακουργηματική. Που θα βρει καλύτερα το κοκορετσάκι σου ρε; Πού; Στα αρνητικά, ο χαμηλός και ταλαιπωρημένος του κινητήρας που θα ιδρώσει το αρνάκι στα γύρω-γύρω, αλλά και ο μουσειακός του χαρακτήρας που δεν θα σε αφήσει να το πας πολύ μακρύτερα από εκεί που είναι παρκαρισμένο τα τελευταία 30 χρόνια.

Επιπλέον προτάσεις είναι καλοδεχούμενες μόνο με φωτογραφικά πειστήρια. wink