Inspired by adidas Originals, #NMD

Η πλατεία Συντάγματος αποτελεί το πιο hot meeting point της πόλης, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι το σημείο του Kέντρου, όπου αποτυπώνεται το αστικό τοπίο πιο έντονα από κάθε άλλο σημείο της πρωτεύουσας.

Είναι σχεδόν σίγουρο, ότι πολλοί από εμάς κάποια στιγμή, έχουμε βρεθεί μπροστά από το σιντριβάνι της πλατείας ή κάποιο γνωστό ταχυφαγείο της περιοχής, να περιμένουμε εναγωνίως ένα επαγγελματικό ή ερωτικό ραντεβού, ενώ κάποιοι άλλοι με κοινές συλλογικές μνήμες, έχουμε συναθροιστεί τυχαία σε κάποια πορεία ή κίνημα (call it αγανακτισμένων), μπροστά από το κτίριο της Βουλής. 

Η πλατεία, γύρω από την οποία αναπτύχθηκε η ομώνυμη συνοικία, δεν κοιμάται κυριολεκτικά ποτέ, καθώς η κίνηση και η ενέργεια της συγκεκριμένης περιοχής, μοιάζει να είναι πραγματικά ατέρμονη. Μπορεί να έχεις κάνει άπειρες βόλτες και ανελέητο shopping στο Σύνταγμα, είναι πιθανόν όμως να αγνοείς καλά κρυμμένα μυστικά της περιοχής, τα οποία σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Εμείς περπατήσαμε, εμπνευστήκαμε, παρατηρήσαμε, ρωτήσαμε και μάθαμε. Θα έρθεις μαζί μας την επόμενη φορά;

1. Στοά Εμπόρων 
Αποτελεί αναμφισβήτητο σύμβολο του μικροεμπορίου και της δεξιοτεχνίας μιας άλλης εποχής, μιας άλλης Αθήνας, που στις ημέρες μας έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Βρίσκεται στο ισόγειο του Ταμείου Εμπόρων, στην οδό Βουλής και είναι έργο της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής περιόδου. Σχεδιάστηκε από δύο σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής, τον Λεωνίδα Μπόνη, δημιουργό του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και του θεάτρου Rex και τον Εμμανουήλ Λαζαρίδη, δημιουργό του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Μέχρι και τη δεκαετία του ’80 υπήρξε, έστω και άτυπα, το πρώτο «mall» της πόλης, καθώς εκεί στεγάζονταν το πιο πολυσύχναστο κατάστημα καλλυντικών της πόλης, το πιο γνωστό κατάστημα υφασμάτων, καθώς και το διασημότερο φωτογραφείο της εποχής. 

2. Εκκλησάκι Αγία Δύναμις 
Η «Αγία Δύναμις» είναι ένα εκκλησάκι στην καρδιά της Αθήνας (στη συμβολή Βουλής και Μητροπόλεως), που ελάχιστοι γνωρίζουν. Κτισμένο τον 16ο αιώνα, πάνω στα ερείπια του Ναού του Ηρακλή, του σπουδαιότερου ήρωα της Ελληνικής μυθολογίας. Το εκκλησάκι έπαιξε επίσης καταλυτικό ρόλο στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, όπου εκεί κοντά, κατασκεύαζε πυρομαχικά για τους επαναστατημένους Έλληνες ο γνωστός πυροτεχνίτης Μαστροπαυλής.

3. Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος 
Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Νίκης, στα σύνορα του Συντάγματος με την Πλάκα. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου, ιδρύθηκε το 1977, για να συλλέξει, να διατηρήσει, να ερευνήσει και να εκθέσει τα υλικά κατάλοιπα της Εβραϊκής ζωής στην Ελλάδα.

4. Το Μέγαρο Πάλλη 
Το Μέγαρο Πάλλη, στη συμβολή της Πλατείας Συντάγματος με την Καραγεώργη Σερβίας, χτίστηκε μεταξύ 1910-1911, υπό την επίβλεψη του σπουδαίου αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά. Όταν η οικογένεια Πάλλη έπαψε να το χρησιμοποιεί ως κατοικία, στεγάστηκαν στο κτίριο το υπουργείο Συγκοινωνιών, οι Τεχνικές Σχολές Ωμέγα και υποκαταστήματα τραπεζών. Στις 18 Οκτωβρίου 1944, από το πανέμορφο μπαλκόνι του νεοκλασικού, ο Γεώργιος Παπανδρέου, πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας τότε, εκφώνησε το λόγο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη Γερμανική Κατοχή. Τη δεκαετία του 1990, το μέγαρο Πάλλη χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, ως ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα νεοκλασικά κτίρια της πλατείας. Σε περίπτωση που δεν το έχεις καταλάβει ακόμη, στις παραπάνω γραμμές αφηγούμαστε την μεγάλη ιστορία του κτιρίου που γνωρίζεις ως Public Συντάγματος. 

5. Αρχαιολογικός χώρος Λυκείου Αριστοτέλη 
Ο αρχαιολογικός χώρος Λυκείου Αριστοτέλη αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, την πιο πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη της ευρύτερης περιοχής του Συντάγματος. Σ’ ένα σημείο όπου η ενοχλητική βοή της πόλης καταλαγιάζει και οι μυρωδιές από τη ρίγανη, το θυμάρι και τη λεβάντα σε ηρεμούν και σε σαγηνεύουν, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου του Αριστοτέλη, ο οποίος άνοιξε κι επίσημα τις πύλες του για το κοινό το καλοκαίρι του 2014. Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, το Λύκειο ήταν ένα από τα τρία αρχαιότερα γυμνάσια της πόλης –μαζί με αυτό της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Κυνοσάργους– και περιμένει να σε ξεναγήσει, συστήνοντας σου μια ένδοξη ιστορία χιλιάδων χρόνων. 

Και… η στιγμή της αλήθειας wink

Η εξερεύνηση του αστικού τοπίου ξεκίνησε. Θα έρθεις μαζί μας; #adidasOriginals 

https://www.youtube.com/watch?v=MhQClqcG9lI

Advertisement