Ο “Νονός”, η πιο αντρική ταινία όλων των εποχών, δεν μετράει την επιτυχία του μόνο από τις άπειρες φορές που όποιος σέβεται τον κινηματογραφόφιλο εαυτό του την έχει δει… Την μετράει και μέσα απ’ τις άπειρες αναφορές στο “σύμπαν” της, που έχουν κάνει άλλοι σκηνοθέτες με αφορμή τις δικές τους ταινίες.

Ακολουθούν δέκα επικά αποσπάσματα από άμεσες ή έμμεσες αναφορές στο αριστούργημα του Coppola, που αν τις είχες ήδη προσέξει, είσαι μεγάλη γάτα μωρ’ αδερφάκι μου.

1. Ocean’s Thirteen 
Όταν ο George Clooney διαπραγματεύεται με τον Al Pacino στην ταινία, ο Michael Corleone χτυπιέται από υπερβολική δόση deja vu και μαζί του κι εμείς, όταν του λέει “Αυτό που θέλω. Αυτό που είναι πιο σημαντικό για μένα…”. Αν σου θυμίζει κάτι, είναι γιατί λέει αντίστοιχη ατάκα και στον “Νονό”.

2. The Sopranos
Η σκηνή που την πέφτουν στον Tony για να τον σκοτώσουν έχει αναφορά στον Νονό το 1 και σε ποιο σημείο νομίζετε; Στο ότι έχει σταματήσει για να ψωνίσει χυμό πορτοκάλι, όπως είχε κάνει και ο Vιtο Corleone, όταν είχε σταματήσει για να αγοράσει πορτοκάλια και του την πέσανε για να τον φάνε. Όχι, δεν είναι καλό να αγοράζουν πορτοκάλια στον κόσμο της μαφίας, πάντα κάτι άσχημο συμβαίνει.

3. Return of the Jedi
Στην “Επιστροφή των Jedi”, όταν ο Jabba the Hutt στραγγαλίζεται με τις αλυσίδες σε ένα σύμπαν μακριά, πολύ μακριά από εδώ, γίνεται έμμεση αναφορά στον θάνατο του Luca Brasi, του no 1 hitman των Corleone. Απλά δες τη photo για να καταλάβεις την ομοιότητα. 

4. The Simpsons
Θυμάσαι τον Sonny Corleone που του την έστησαν σε κάτι διόδια και πρέπει να έφαγε 1 με 2 εκατομμύρια σφαίρες μέχρι να βεβαιωθούν ότι τον σκότωσαν; Ε, το ίδιο έκαναν και στον Bart Simpson με τις χιονόμπαλες σε κάποιο απ’ τα επεισόδια της επικής σειράς.

5. Point Break
Πάλι τα πορτοκάλια την κάνουν την βρωμοδουλειά… Τη στιγμή που ο Johnny και ο Angelo είναι έξω απ’ την τράπεζα, ένας τύπος περνάει και τους προσφέρει πορτοκάλια. Μαντέψτε τι συμβαίνει αμέσως μετά… Ω ναι, μακελειό.

https://www.youtube.com/watch?v=madmJUo4T2E

6. Get Shorty
Ο Alex Rocco που έπαιξε τον Moe Green στον Νονό κάνει μία μικρή εμφάνιση στην ταινία, αλλά πολύ χαρακτηριστική για όποιον θυμάται το πως δολοφονήθηκε στην ταινία του Coppola. Τουλάχιστον εδώ, τη σφαίρα στο μάτι την γλίτωσε.

7. LOST
Το βλέπεις, μαν μου. Ο John Locke πήρε μια φλούδα πορτοκαλιού και έκανε τον Marlon Brando μπροστά σε όλους. Πάλι πορτοκάλια, ξέρω.

8. Scream 2
Συζητώντας για τα sequel και ψάχνοντας να βρουν αν υπάρχει κάποιο, ΕΣΤΩ ΕΝΑ, που να ξεπερνάει σε αξία την ορίτζιναλ ταινία, οι τύποιι στο Scream 2 καταλήγουν στον Νονό 2. Ε, δεν είναι και πολύ μεγάλη έκπληξη αυτό.


9. You’ve got mail 
Ο Tom Hanks αποδεικνύει ότι όλα τα προβλήματα της ζωής μπορούν να λυθούν απλά και μόνο βλέποντας τον Νονό, είτε μιλάμε για τα απλά και συνηθισμένα, είτε για τα πιο περίπλοκα (αυτά που δηλαδή αφορούν τις γυναίκες).

10. Seinfeld
Στην καλύτερη ίσως τηλεοπτική κωμωδία που προβλήθηκε ποτέ, ο Kramer γίνεται νονός στο παιδί του Stan και της Myra και μας χαρίζει μία κορυφαία γκοντφαδερική σκηνή. 

11. Shaun of the dead
Ο σκηνοθέτης Edgar Wright χρησιμοποίησε έναν βραστήρα για να δημιουργήσει εκείνο το ηχητικό εφέ που θα έδειχνε την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του. Θεωρείται ότι ήταν μία έμμεση αναφορά στον ήχο του τρένου που πλήσιαζε, όταν ο Michael Corleone δολοφόνησε τον McCluskey.

12. Family Guy
Τέλος, αν θες να καταλάβεις τι σημαίνει για την αμερικανική κουλτούρα αυτή η ταινία, πρέπει να δεις το παρακάτω βιντεάκι. Ο τύπος πεθαίνει και η τελευταία του εξομολόγηση προς την οικογένεια του είναι ότι δεν του άρεσε ο “Νονός”. Ω πόσο φρικιαστική αλήθεια για να ακούει κανείς λίγο πριν πεθάνει, δεν τα λυπήθηκε καθόλου τα παιδιά του.