Η σειρά κάνει πρεμιέρα στις 24/3 και έρχεται και στο OTE TV, αμέσως μετά την Αμερική με διπλό επεισόδιο. Υποθέσεις, πολλές υποθέσεις…

Το πιο πιθανό είναι ότι έχουμε βαρεθεί συλλογικά να ακούμε για νέες ιατρικές σειρές από τας Αμέρικας. Θα το πω ξανά και θα το πω μόνο με αγάπη. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Η αμερικάνικη τηλεόραση είναι φτιαγμένη για να βλέπεις αστυνομικές και ιατρικές σειρές, άντε και sitcoms. Υπάρχει λόγος, και γι’αυτό οι μακροβιότερες σειρές είναι τίτλοι τύπου “Lay & Order”, “E.R“. ή “Grey’s Anatomy“. Αυτό που κάθε φορά προσπαθούν να κάνουν τα δίκτυα, είναι να βρουν ένα διαφορετικό στοιχείο για το είδος, κάτι που θα προσελκύσει το κοινό σε σημείο που να περιμένει το νέο επεισόδιο πως και πως και όχι να το βλέπει, επειδή έπεσε πάνω του (και το τελευταίο είναι ο λόγος που υπάρχουν τόσες πολλές αστυνομικές, ιατρικές και sitcom σειρές). 

Κάτι τέτοιο προσπαθεί να κάνει και το ολοκαίνουριο Heartbeat, το οποίο βασίζεται ελαφρώς στη ζωή της Dr. Kathy Magliato, μιας από τις ελάχιστες γυναίκες καρδιοχειρουργούς στον κόσμο. Το καταφέρνει; Χμ, είναι νωρίς για να πούμε ναι ή όχι, ωστόσο από το πρώτο κιόλας επεισόδιο είναι εμφανή τα στοιχεία και των δυο απαντήσεων.

Ας ξεκινήσουμε με το εξής
Η Melissa George δεν είχε απολαύσει μέχρι στιγμής τη χαρά του 1ου ρόλου και παρόλα αυτά έχει αποδείξει, ότι η παρουσιά της μπορεί να είναι εντυπωσιακή. Εκτός αν είναι που τη σιχαινόμουν στην 3η σεζόν του Alias, όπως κάθε λογικός άνθρωπος που δεν ήθελε να βλέπει τη Sydney Bristow να υποφέρει ή που ήταν σχεδόν εκνευριστική ως Sadie στην 5η σεζόν του “Grey’s Anatomy”. Γι’ αυτό και είναι ευχάριστο να τη βλέπεις να σηκώνει το βάρος μιας σειράς, παρά το γεγονός ότι το σενάριο και οι ατάκες της δεν την βοηθούν και τόσο.

Ο ρόλος της ως Dr. Alex Panttiere είναι ένα τρομερό υβρίδιο των δυο παραπάνω. Η Alex δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας πολύ καλός άνθρωπος, αν και μητέρα η ίδια δεν έχει κανένα πρόβλημα να μιλήσει άσχημα σε μικρά παιδιά εν ώρα πτήσης, ούτε να κρυφτεί όταν πέφτει στην ανάγκη της επιβάτης της εν λόγω πτήσης. Και αυτό από μόνο του είναι ελκυστικό και θα γίνει παραπάνω αν με κάποιο τρόπο ξεφύγει η σειρά από τα κλισέ.

Λατρεύουμε τους ανθρώπινους χαρακτήρες. Κανείς δεν είναι μόνο καλός ή μόνο κακός και όλοι μας έχουμε άσχημες στιγμές μέσα στην ημέρα. Αλλά αυτό το νέο μοτίβο ήταν πολύ πιο ειλικρινές από την Dr. Cristina Yang, η οποία σαφώς και αποτελεί πρότυπο για τους σεναριογράφους (όποιος γιατρός “βασανίζει” ή ειρωνεύεται interns έχει αυτοκόλλητο “we love Cristina Yang” στο μέτωπο του).

Μια ηρωίδα που είναι καταπληκτική στη δουλειά της, αν και δεν ακολουθεί τους κανόνες, αλλά στη προσωπική της ζωή δε μπορεί να βγάλει άκρη; Ναι, όλο το Grey’s Anatomy είναι έτσι. Ένα ερωτικό τρίγωνο με επίκεντρο την πρωταγωνίστρια μας και δυο κουκλάκια ζωγραφιστά γιατρούς, που εντελώς τυχαία δουλεύουν μαζί της; Πιθανόν το 90% των ιστοριών στις σειρές. Συναισθήματα να κατακλύζουν την απροσάρμοστη κατά τ’ άλλα ιατρό, ενώ προσπαθεί να λύσει μια ιατρική υπόθεση, που θα ήταν εντυπωσιακή αν το Grey’s δεν ήταν Grey’s; Θα έπρεπε να είσαι ο Dr. House για να είσαι αναίσθητος όταν κάνεις μεταμόσχευση καρδιάς σε έφηβο κορίτσι.

Μας ενοχλούν τα κλισέ;
Θα μιλήσω με κάθε ειλικρίνεια. Όχι. Όλες οι σειρές είναι γεμάτες κλισέ. Εκείνο το 5% που δεν πέφτει στη παγίδα γίνονται οι μεγαλύτερες επιτυχίες. Ωστόσο το πρόγραμμα μας είναι γεμάτο από απλές, καθημερινές σειρές που μπορεί ποτέ να μην μας συνταράξουν, αλλά υπάρχουν εκεί έξω για τον αρχικό σκοπό της τηλεόρασης: να μας διασκεδάσουν.

Άλλωστε εκτός από τα συνηθισμένα, το Hearbeat έχει και μερικά αξιοσημείωτα σημεία. Εν αρχή, ήταν η φωτογραφία. Τα χρώματα της σειράς είναι τόσο φωτεινά, που για συνειδητοποίησα ότι δεν πρόκειται για κωμωδία των 20 λεπτών με πολλές κάμερες, μετά το 21′ λεπτό. Αυτή η διαφορετική φωτογραφία είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από τις υπόλοιπες, μουντές ιατρικές σειρές. Για να μην αναφερθούμε στο WTF moment (που δεν θα σας κάνω σπόιλερ, αλλά έρχεται κάποια στιγμή αφότου η Alex αντιμετωπίζει πρόβλημα με την υπόθεση της), το οποίο ικανοποίησε το τέρας μέσα μου, που αναζητά στιγμές “τρόμου”.

Άρα, να δείτε;
Άνετα. Θα είναι μια διασκεδαστική ώρα απόλυτης χαλάρωσης μέσα στην εβδομάδα σας. Να δείτε χωρίς τον φόβο, ότι θα κοπεί η σειρά; Ο χρόνος θα δείξει, αλλά κρατήστε αυτό στο μυαλό σας: το NBC, προσπαθεί εδώ και καιρό να κρατήσει σειρές με γυναικείους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο πρόγραμμα του, ακριβώς επειδή το κοινό του παραείναι ανδρικό. Γι’ αυτό και δεν ακυρώνει (προς το παρόν) το αντίστοιχο και -μαντέψτε – αστυνομικό Mysteries of Laura. Οπότε η σκέψη μου είναι, ότι θα προσπαθήσει να στηρίξει το Heartbeat όσο μπορεί.

Και θα κλείσω με την ατάκα της φίλης μας της Alex, γιατί αξίζει να το λέμε κι εμείς: Αν πας στη χώρα του κανονικού, κανείς δεν θα είναι εκεί…

Το Heartbeat κάνει πρεμιέρα στο OTE CINEMA 4HD, την Πέμπτη 24 Μαρτίου αμέσως μετά τη Αμερική, με διπλά επεισόδια στις 22.00 και τις 23.00.