Ντάξει, ψιλοξέρω τι σκέφτεσαι. 10 ολόκληροι λόγοι για… ντοκιμαντέρ; Και με το δίκιο σου.

Δεν ξέρω γιατί, αλλά στο μυαλό μας το ντοκιμαντέρ ισοδυναμεί με λιοντάρια που κυνηγάνε ζέβρες στο κανάλι του National Geographic. Ή με τα γεννητούρια του γιγάντιου χταποδιού filmed by Ζακ Ίβ Κουστό (τα οποία αμφότερα σέβομαι απεριόριστα, αλλά να μωρέ, με κάνουν να ψιλοχασμουριέμαι…). 

Στην πραγματικότητα, αν ξεκινήσω να ρίχνω στο τραπέζι παραδείγματα του είδους που πραγματικά άλλαξαν τον κόσμο μας, δεν θα τελειώσουμε ούτε αύριο. “Banksy”, “Salt of the Earth” (μια απ’τις καλύτερες δουλειές του Wim Wenders), “Searching for Sugar Man”, “Maradona” (του Εμίρ Κουστουρίτσα, παρακαλώ), ή το φετινό “Amy” που κατέκτησε το Όσκαρ της κατηγορίας.

Και για να μην σε κουράζω άλλο χωρίς λόγο, ναι! Υπάρχουν 10 πολύ καλοί λόγοι για να πας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Και θα τους αφήσω να σε πείσουν από μόνοι τους.

1. Είναι Φεστιβάλ! | Όποιοι έχουν πάει σε φεστιβάλ, ξέρουν τι εννοώ. Δεν έχει σημασία αν το θέμα είναι μουσική, κινηματογράφος, θέατρο, λογοτεχνία ή κατασκευές με πλαστελίνες. Τα φεστιβάλ τα σπάνε γιατί έχουν αυτήν την ατμόσφαιρα που θυμίζει λίγο έκθεση, λίγο πάρτι, κάτι από μουντιάλ με μια γερή δόση παιδικής κατασκήνωσης που όποτε θες πας, όποτε θες φεύγεις και όποτε θες επιστρέφεις και πάλι! Και δυστυχώς δεν έχουμε πολλά στην Ελλάδα.

2. Πολλές Ενότητες | Διάλεξε και πάρε: Περιβάλλον έχω, Ανθρώπινα Δικαιώματα έχω, Προσφυγικό έχω, Μουσική έχω, Τέχνες έχω, Παιδικό Ντοκιμαντέρ έχω, Καζαντζάκη (εκπληκτικό!) έχω, Στάλιν, Αλιέντε… Και τι δεν έχω! Δεν μπορεί, σίγουρα θα βρεις κάτι να σου ταιριάζει.

3. Η Ωμή Πραγματικότητα | Ίσως είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να επισκεφθείς αυτό το δεκαήμερο τις αίθουσες της Θεσσαλονίκης. Σίγουρα δεν είναι ο πιο διασκεδαστικός. Η ευκαιρία ωστόσο, την εποχή που ο κόσμος αλλάζει πιο ορατά από ποτέ στη σύγχρονη ιστορία, είναι μοναδική και έρχεται μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών. Ωμή, σκληρή και αληθινή, όπως τη θες και τη χρειάζεσαι για να σε αλλάξει και να σε βάλει να κάτσεις προβληματισμένος στο κεφαλόσκαλο του κινηματογράφου. 

4. Χαμηλό Εισιτήριο | Συμφωνώ. Όταν μπαίνουν χρήματα στη μέση ευτελίζεται το θέμα. Όμως, ρε αδερφέ, κρίση έχουμε! Να μην το αναφέρω; Η συντριπτική πλειοψηφία των προβολών κοστίζει 4€. Μη ξεχνάς όμως πως υπάρχουν και άπειρες προσκλήσεις που μπορείς να κερδίσεις στα 25 επιλεγμένα σημεία Fischer wink

5. Μπύρα Fischer | O καιρός φτιάχνει -λέμε τώρα- και η μπύρα τραβιέται. Βασικά, πάντα τραβιέται. Κι εδώ έρχεται η Fischer, που δυναμικά στηρίζει τον θεσμό τα τελευταία 10 χρόνια, να σου κεράσει τη δεύτερη μπύρα με κάθε εισιτήριο που αγοράζεις. Μη σε τρομάζει αυτό το “επιλεγμένα”. Τα μαγαζιά είναι μαγαζάρες. Ενδεικτικά αναφέρω το δικό μου αγαπημένο Hemingway, το βγαλμένο απ’ το Μανχάταν Δωμάτιο με Θέα ή το -πόσο πιο κινηματογραφικό πια;- Otto e mezzo!

6. Συζητήσεις – Εκθέσεις | Είπαμε, φεστιβάλ δεν είναι μόνο οι προβολές. Ένα 10ήμερο για να ακούσεις, να συζητήσεις και να διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Στα plus οι φωτογραφικές εκθέσεις σε ρόλο αγαπημένου αναπόσπαστου στοιχείου. 

7. Masterclasses | Παραδέξου το, πάντα ήθελες να γυρίσεις τη δική σου ταινία. Και ‘συ και ‘γω και όποιος λατρεύει τον κινηματογράφο. Τι καλύτερο λοιπόν απ’ το να μάθεις μερικά από τα βασικά “κόλπα” της κινηματογράφισης από πολύ μεγάλους δασκάλους όπως η Σίνγκριντ Ντάιεκγιερ και ο Μπαγκ Κάρλσεν; Μην ξεχνάς πώς οι πιο μεγάλοι σκηνοθέτες ξεκίνησαν με ντοκιμαντέρ. Ποτέ μην το ξεχνάς αυτό! 

8. Πάρτι | Εντάξει, στη Θεσσαλονίκη είμαστε, μεγάλε, Πάρτι δεν θα ΄χει; Πάρτι για να γνωρίσεις συντελεστές, να κάνεις networking και να πιεις στην υγειά της συμπρωτεύουσας. Α, και… μεταξύ μας, το καλύτερο: Meet ‘n Mingle πάρτι (στις 15 του μήνα)! Γιατί ποιος δεν θέλει να γνωρίσει το άλλο του μισό σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου; Εμ, Θεσσαλονίκη είσαι. Δεν βγάζουνε Μπουτάρη χωρίς λόγο…

9. Βραβεία Κοινού | Φανταστείτε έναν κόσμο όπου Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες, Φοίνικες και κάθε λογής βραβείο θα το έδινε το κοινό; Ε ναι, λοιπόν, εδώ το δίνει! Γι’ αυτό, βάλε σμόκιν και τουαλέτα, παπιγιόν και ψιλοτάκουνα και δες σοβαρά το ρόλο σου. Η γνώμη σου μετράει και η Fischer είναι επίσημος Χορηγός Βραβείων Κοινού στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Win-Win που λέμε. 

10. Σ’ αρέσει ο Κινηματογράφος | Στο τέλος τέλος, αυτό είναι το πιο δυνατό επιχείρημα απ’ όλα. Σ’ αρέσει το πανί, σ’ αρέσει η μπομπίνα, και δυστυχώς ζεις σε μια χώρα που έχει από καιρό χάσει την ποιοτική επαφή της με το αντικείμενο. Πρέπει να στηρίξεις τις προσπάθειες που γίνονται. Όχι γιατί στο λέω εγώ ή όποιος άλλος. Αλλά γιατί θέλεις να δεις το ελληνικό σινεμά να ξαναγίνεται σημαντικό και τις μεγάλες διοργανώσεις που το αφορούν, να κατακλύζουν τη χώρα. 

Εδώ θα μάθεις το πρόγραμμα και ό,τι άλλο συμβαίνει και θα συμβεί αυτό το μαγικό 10ήμερο. Ραντεβού στα παγκάκια του θερμαϊκού αγαπημένοι! 

Εισιτήρια
Εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους και Λιμάνι
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-24:00
Τιμή εισιτηρίου: 4€

Κουπόνια προβολών αξίας €25
10 κουπόνια ανταλλάξιμα με 10 εισιτήρια. Διαθέσιμα στα ταμεία και στο πωλητήριο του Φεστιβάλ. Για την είσοδό σας στις προβολές είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου στα ταμεία του Φεστιβάλ. Τα εισιτήρια που έχουν εκδοθεί με κουπόνια προβολών δεν επιστρέφονται και δεν ανταλλάσσονται.

Ελεύθερη είσοδος
Οι φοιτητές, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, οι άνεργοι και τα άτομα άνω των 65 ετών δικαιούνται ελεύθερη είσοδο – εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις – στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:30. Απαραίτητη είναι η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας / Κάρτας Πολιτισμού / κάρτας ανεργίας / αστυνομικής ταυτότητας, αντίστοιχα. Εκδίδεται εισιτήριο μόνο την ημέρα της προβολής. Δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής ή αλλαγής του εισιτηρίου.

​Προσβάσιμες Αίθουσες
Οι αίθουσες Ολύμπιον, Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές είναι προσβάσιμες σε άτομα με κινητικά προβλήματα.