Ήταν το 1979 όταν ένας άσημος σκηνοθέτης απ’ την Αυστραλία (με ελληνικές ρίζες) έφτιαχνε μια ταινία που εκ πρώτης όψεως δεν έδειχνε ικανή να αφήσει κανένα απολύτως σημάδι στον κόσμο του κινηματογράφου. Ήταν ο Tζορτζ (Μιλιώτης) Μίλερ και ήταν το Mad Max

Τι εστί Mad Max λοιπόν; Με λίγα λόγια, ένας μπάτσος που σε ένα απροσδιόριστο κατεστραμμένο μέλλον κυνηγά συμμορίες μηχανόβιων. Ένα κακότεχνο κράμα Ιππότη της Ασφάλτου, Bullit και Φονικού Όπλου. Μια ταινία και στη συνέχεια μια τριλογία τόσο καλτ, που θύμιζε έντονα ελληνικές βιντεοταινίες με Πάνο Μιχαλόπουλο! Πολύ απλά, δεν έλεγε και πολλά. Κι ωστόσο, καλτ ή όχι, το δημιούργημα του Μίλερ κάτι προσπαθούσε να πει!

Fury Road. Είναι πια 2015. Ο Μίλερ είναι αναγνωρίσιμος, έχει κερδίσει ένα Όσκαρ (για το “πιγκουινάτο” animation Happy Feet) και έχει όλα τα μέσα του σύγχρονου σινεμά στα χέρια του. Τότε είναι που παίρνει την απόφαση να δοκιμάσει ξανά τον παλιό του ήρωα. Να ξαναφτιάξει μια ιστορία με τον Max.

Το νέο Mad Max βγαίνει στις αίθουσες και ενθουσιάζει. Ο σκηνοθέτης βλέπει το πιο μεγάλο του στοίχημα να στήνει χορό στα όσκαρ (6 αγαλματάκια παρακαλώ!) με το δικό του, αυτοδημιούργητο, σύμπαν να αγγίζει λίγη απ’ τη μαγεία του Άρχοντα ή των Star Wars και πλέον εμάς να το περιμένουμε με αγωνία στα κανάλια Novacinema αυτή την Κυριακή 6/3 σε αποκλειστική πρώτη προβολή! 

Γιατί όμως έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία η τέταρτη αυτή συνέχεια μιας χοντροκομμένης τριλογίας; 

Έχουμε και λέμε: 

1. Τεχνικά Μέσα. Ο ίδιος ο Μίλερ έχει ξεκαθαρίσει, πως βασικοί πρωταγωνιστές σ’ αυτό το πρότζεκτ είναι τα αυτοκίνητα. Και εν έτη 2015, ο Αυστραλός μπορεί πια να έχει τα αυτοκίνητα που θέλει. Μπορεί να κατασκευάσει τα τέρατα που αρμόζουν στην ταινία του, να τα απεικονίσει σε μάχες που συναρπάζουν και να κάνει την υπερβολική δράση του πειστική και φαντασμαγορική. Για να κάνει τελικά την ταινία του α-κα-τα-μα-χη-τη!


2. Αισθητική. Παρά της δυνατότητας που του δίνεται πια για μια πιο “εκλεπτισμένη” έκδοση, ο σκηνοθέτης δεν πέφτει στην παγίδα να πουλήσει την αισθητική της ταινίας του. Το Fury Road συνεχίζει να είναι κιτς, μόνο που πια είναι έντεχνα και… καλαίσθητα κιτς! Δεν είναι τυχαίο το Όσκαρ Κοστουμιών, για μια ταινία που ντύνει τους ήρωές της με κουρέλια! Λαμπερή επιλογή, αποδεικνύεται επίσης η πίστη στη Μέταλ ατμόσφαιρα των πρώτων ταινιών. Ο ρυθμός της ταινίας τα σπάει και φυσικά αποκορύφωμα αυτού δεν είναι άλλος από τον ευρηματικό χαρακτήρα του “σύγχρονου τυμπανιστή”, του μεταλά με τη φλωγο-κιθάρα!

https://www.youtube.com/watch?v=1DcqnkzGEFQ


3. Προφητική Αλληγορία. Πάμε στο πιο σημαντικό κομμάτι. Σ’ αυτό που προσπαθούσαν να πουν τα περασμένα Mad Max αλλά δεν κατάφερναν να το φωνάξουν. H χορταστική περιπέτεια του Μίλερ, δεν είναι απλώς μια ταινία “οπαδικής” κατανάλωσης. Είναι μια Βιβλική “Έξοδος“, γεμάτη συμβολισμούς προσεκτικά τοποθετημένους (π.χ. η νέα ελπίδα, η επανάσταση, η αναγέννηση έρχεται από μικροκαμωμένες, αέρινες γυναίκες!), ενώ σε αυτό το μετα-ομηρικό περιβάλλον, έξοχα τοποθετεί και το οικολογικό της καμπανάκι (στη μεταποκαλυπτική εποχή του φιλμ, έλεγχος του νερού σημαίνει και έλεγχος των ανθρώπων).

https://www.youtube.com/watch?v=aBD30p1tUgg


4. Σκηνοθετική Βιρτουοζιτέ. Ίσως είναι λιγάκι υπερβολικός ο τίτλος, όμως η ικανότητα του Μίλερ με την κάμερα μπορεί να μη γίνεται εύκολα αντιληπτή αλλά υπάρχει. Και είναι εκπληκτική! Ο τρόπος με τον οποίο ο δημιουργός καταφέρνει να διαχειρίζεται την προσοχή σου, να κρατάει την ισορροπία στα πλάνα της γρήγορης δράσης και να φτιάχνει τελικά μια τόσο έντονη αλλά και τόσο ξεκούραστη ταινία, είναι μια επίδειξη σκηνοθετικής ιδιοφυίας και σπουδαίου ταλέντου. 

https://www.youtube.com/watch?v=6wCrdINidls


5. Αγνή Περιπέτεια. Κάτι τελευταίο. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Fury Road είναι πως παρά τα όσα γράφτηκαν παραπάνω, σε κανένα σημείο δεν πουλάει το βασικό του χαρακτηριστικό. Είναι μια γεμάτη περιπέτεια, ένα γρήγορο, χορταστικό κυνηγητό, μια ταινία με μηνύματα και υποσημειώσεις που πάνω απ’ όλα παραμένει ταινία δράσης. Απροπό, με τη Σαρλίζ Θερόν να κλέβει τις εντυπώσεις και τον Τομ Χάρντι να σβήνει απ’ τη μνήμη μας τον Max του κάποτε, Μελ Γκίμπσον.

 

Τα βραβεία. Το «Mad Max:Fury Road», απέσπασε συνολικά 6 Οσκαρικά βραβεία: Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Ήχου, Ηχητικών Εφέ, Μοντάζ, Μακιγιάζ και Κοστουμιών! 

Πλέον το περιμένουμε με αγωνία στα κανάλια Novacinema αυτή την Κυριακή 6/3 σε αποκλειστική πρώτη προβολή.

Ακόμη, η πλειοψηφία των φετινών υποψήφιων για Oscar ταινιών θα κάνουν πρεμιέρα στα κανάλια Novacinema, ένα χρόνο πριν προβληθούν σε οποιοδήποτε άλλο κανάλι. 

Μάλιστα, θα μπορεί κανείς να τις δει live και στο tablet, laptop ή smartphone μέσω του Nova GO χωρίς καμία πρόσθετη χρέωση ενώ οι περισσότερες από αυτές θα διατίθενται και on demand, μέσω του Nova GO, για να τις βλέπει κανείς όποτε επιθυμεί στο tablet, laptop ή smartphone, επίσης χωρίς καμία επιπλέον χρέωση