Φέτος είναι το Spotlight κόντρα στο The Big Short. Ή ο Ντικάπριο κόντρα στον Ρέντμεϊν (τη στήριξη και τις ελπίδες μου ωστόσο, στον Τράμπο του Mπράιαν Κράνστον!). Πέρσι ήταν το Birdman απέναντι στο Boyhood. Ή ο Κίτον απέναντι στον Ρέντμεϊν (απίθανος είναι αυτός ο κερατάς!). Γενικότερα, ντέρμπι στα Όσκαρ: κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια! Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές “κολόνιες” που ακόμα θυμίζουν πως αυτά τα βραβεία είναι πάνω απ’ όλα… κινηματογραφικά!

1961 | Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Psycho vs The Apartment
Ίσως η μεγαλύτερη μάχη που δόθηκε μέχρι σήμερα στο κεφάλαιο “σκηνοθεσία”. Η Γκαρσονιέρα, η σπουδαιότερη κατά πάσα πιθανότητα κoμεντί όλων των εποχών, απέναντι στο “Ψυχώ” που (ξανα)γέννησε τον όρο θρίλερ. Ή, αν προτιμάτε, ο μετρ Μπίλι Γουάιλντερ, απέναντι στον Σερ (του σασπένς) Άλφρεντ Χίτσκοκ! Ζόρικο ε;

1973 | Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας: The Sting vs The Exorcist
Κοίτα τώρα πλάκες! Οι “σατανάδες” Πωλ Νιούμαν και Ρόμπερτ Ρέντφορντ (χιλιόμετρα μπροστά από το σημερινό δίδυμο Κλούνεϊ – Πιτ) διδάσκουν στυλάτη απάτη, την ώρα που ο παπα-Μαξ Φον Σίντοφ τα βάζει με κανονικούς σατανάδες. Εδώ σε θέλω… ακαδημία! 

1975 | Όσκαρ Ά Αντρικού Ρόλου: Michael Corleone vs Lenny Bruce vs J.J. Gittes vs Hercules Poirot
Τι γίνεται όταν έρχονται αντιμέτωποι ένας Νονός, ο πρώτος βρωμόστομος stand-up κωμικός, ο κλασικότερος νεο-νουάρ ντετέκτιβ του σινεμά κι ο… Ηρακλής Πουαρώ; Ή αλλιώς, ο Αλ Πατσίνο, ο Ντάστιν Χόφμαν, ο Τζακ Νίκολσον κι ο Άλμπερτ Φίνεϊ; Αυτό που φαντάζεστε. Χαμός γίνεται! Την πεντάδα έκλεινε ο συμπαθητικός γερο-Αρτ Κάρνεϊ για το (εξίσου συμπαθητικό) Χάρι και Τόντο.

1990 | Όσκαρ Ά Αντρικού Ρόλου: John Keating vs Christy Brown
Ο καλύτερος από κάθε άποψη ρόλος του Ρόμπιν Γουίλιαμς κονταροχτυπήθηκε ευθέως με την πρώτη οσκαρική υποψηφιότητα του Ντάνιελ Ντέι-Λούις. Κι αν ο πρώτος υπήρξε ο απίθανος καθηγητής των χαμένων ποιητών, ο άλλος έφτιαχνε ολόκληρους πίνακες κουνόντας μονάχα το αριστερό του πόδι. Κι άντε μετά να βγάλεις νικητή!  

1996 | Όσκαρ ΄Β Αντρικού Ρόλου: Verbal vs Jeffrey Goines
Ο συνήθης ύποπτος Κέβιν Σπέισι βρέθηκε για πρώτη φορά υποψήφιος για το αγαλματάκι, την ίδια χρονιά που ο Μπραντι Πιτ (“12 Πίθηκοι”) μας απέδειξε πόσο καλός ηθοποιός είναι στ’ αλήθεια. Κινητικά προβλήματα, ψυχολογικά προβλήματα και γενικότερα δύο ερμηνείες απολαυστικά “προβληματικές”, και μια επιλογή εξαιρετικά δύσκολη.

1999 | Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου: Shakespeare in Love vs The Truman Show
Το πρώτο παρακολουθούσε τον Σέξπηρ να γράφει (και να ξαναγράφει) τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, βασισμένος στη δικιά του ερωτοδουλειά! Το δεύτερο έπαιξε ιντριγκαδόρικα με το μέλλον της κοινωνίας που γεννούσε τότε τα περίφημα… reality shows! Και τα δύο ήταν πανέξυπνα, και τα δύο ήταν φρέσκα, μόνο ένα μπόρεσε δυστυχώς να κερδίσει…

2001 | Όσκαρ Ά Αντρικού Ρόλου: Maximus vs Marquis de Sade vs Chuck Noland
Ο Ράσελ-μονομάχος-Κρόου, ο Τζέφρι-αμαρτωλός Μαρκήσιος-Ρας κι ο Τομ-ναυαγός-Χανκς, ήταν οι τρεις που αποτέλεσαν το μεγάλο ντέρμπι που άνοιξε τη νέα χιλιετία. Νομίζω πως δεν υπάρχει λόγος να πω άλλα. Και οι τρεις είναι γνωστοί, και οι τρεις ήταν απίθανοι (απλώς ο Τζέφρι Ρας ήταν λίγο καλύτερος)!

2005 | Όσκαρ ΄Β Γυναικείου Ρόλου: Alice vs Katharine Hepburn
Η ερμηνεία έκρηξη της Νάταλι Πόρτμαν (“Closer”) βρήκε μπροστά της την Κέιτ Μπλάνσετ να ερμηνεύει… Κάθριν Χέπμπορν (“The Aviator”)! Τα όσκαρ της μεγάλης κυρίας Χέπμπορν έδωσαν τη νίκη στη μεγάλη κυρία Μπλάνσετ, ή μήπως κέρδισε τις εντυπώσεις το μελαγχολικό δάκρυ και το προκλητικό στριπτίζ της Νάταλι;

2008 | Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας: No Country For Old Men vs There Will Be Blood
Η χρονιά του “εναλλακτικού”, βρήκε αντιμέτωπα το στοχαστικό γουέστερν των αδελφών Κοέν με το αριστοτεχνικό βιογραφικό δράμα του Πωλ Τόμας Άντερσον. Δύο υπέροχες ταινίες, δύο σινεφίλ διαμάντια, δύο νικήτριες έτυχε να πέσουν η μια πάνω στην άλλη! Τι να πεις; Γκαντεμιά…

2015 | Όσκαρ ΄Β Αντρικού Ρόλου: Prof. Fletcher vs Judge Palmer vs Dad vs Mike vs David Schultz
Δεν μπορώ να πω τίποτα! Όποιος και να κέρδιζε θα ήταν αδικία για τους άλλους τέσσερις! Η καλύτερη αναμέτρηση που έχω δει, από πέντε πολύ σπουδαίους κυρίους. Μπράβο τους!

Μπες εδώ και δες ζωντανά την 88η τελετή απονομής των Βραβείων Oscar αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 03.30 μετά τα μεσάνυχτα. Η τελετή είναι διαθέσιμη στο Nova GO, τόσο live όσο και On Demand, και μάλιστα εντελώς δωρεάν για τους συνδρομητές των καναλιών Novacinema. Και μη ξεχνάς, ότι τα Novacinema προβάλλουν πρώτα και αποκλειστικά βραβευμένες οσκαρικές πρεμιέρες λίγο μετά τις κινηματογραφικές αίθουσες και 1 χρόνο πριν από οποιοδήποτε άλλο κανάλι.