Δεν έχει περάσει χρόνος καλά καλά, από τότε που στο top 5 των ειδήσεων έσκασε η βόμβα… “Κλασική μουσική στους σταθμούς του μετρό“. Πάτε καλά μωρέ; Στον δικό μου Άλιμο, Mozart; Στην δική μου Ομόνοια να αντηχούν μελωδίες του Bach;

Τα αυτιά μου κουράστηκαν στο πήγαινε έλα καθημερινά κι έτσι έπρεπε να κάνουμε κάτι. Φωνάξα λοιπόν το crew μου (το οποίο ακούει στο όνομα 5 Προβοκάτορες), ώστε να ετοιμάσουμε παρέα την ιδανική playlist, που θα έπρεπε να παίζει στον εκάστοτε σταθμό του μετρό. 

Και ξέρεις ποια είναι αυτή;

ΓΡΑΜΜΗ 2

Περιστέρι: Κατερίνα Στικούδη (Τακούνια ψηλά)
Μία χώρα, η οποία έχει πρωτεύουσα το Μπουρνάζι. Αυτό και μόνο αρκεί, για να καταλάβεις ότι η Κατερίνα είναι γεννημένη για να παίζει σε αυτήν την περιοχή.

Σταθμός Λαρίσης: Ελένη Λεγάκη (Ήθελα να ‘μαι στο χωριό)
Όλοι όσοι ερχόμαστε από Επαρχία, πρώτα μαθαίνουμε τον Σταθμό Λαρίσης κι έπειτα το Μετρό. Χειμώνας-Άνοιξη-Καλοκαίρι-Φθινόπωρο, με την βαλίτσα της επιστροφής στο χέρι. Τα δάκρυα τρέχουν στην απαγγελία της Ελένης και βαγόνια τρίζουν στο: “Όταν θυμάμαι το χωριό, κλαίει η καρδιά μου πάντα, ο νους μου γίνεται θεριό, Χριστέ μου και μα γιάντα (…)”

Μεταξουργείο: Βασίλης Τερλέγκας (Πόρνες)
Για ευνόητους λόγους…

Ομόνοια: Ζωντανοί Νεκροί (Π.Ρ.Ε.Ζ.Α)
Μία περιοχή, η οποία φημίζεται για τα ντράγκια της σε κάθε βαγόνι. Με το που ακούγεται η στάση, λοιπόν, ο Μεγάλος Ήρωας παρέα με τον Τυμβωρύχο αρχίζουν να σκορπάνε ρίμες και το Μετρό αποκτάει το 18μπαρο που του αξίζει.

Πανεπιστήμιο: Φοίβος Δεληβοριάς (Αυτή που περνάει)
Ο σταθμός-καψούρα. Εκεί όπου ο Φοίβος κυνηγάει το κοριτσόπουλό του, σε όλη την Σταδίου και την Πανεπιστημίου. Όλα κυλάνε όμορφα και ωραία, μέχρι να φτάσουμε στο Σύνταγμα.

Σύνταγμα: Κων/νος Βήτα (Το κύμα)
Όπως λέει και μια αρχαιοελληνική παροιμία: “Χίπστερ γεννιέσαι, δεν γίνεσαι“. Φτάσαμε, λοιπόν, στην γενέτειρα του Χιπστερισμού.

Νέος Κόσμος: Τρύπες (Στον Παράδεισο)
Απλά ένα κακό λογοπαίγνιο. Επόμενη στάση, παρακαλώ…

Άλιμος: Βασίλης Καρράς (Έχω ανάγκη να βγω)
Παραλιακή, ουίσκι και του Καρρά οι δίσκοι. Η βόλτα στη γραμμή 2, δεν θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο. Με τον ΕΝΑΝ, τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ, τον Βασίλη.

ΓΡΑΜΜΗ 3

Αεροδρόμιο: Βασίλης Καζούλης (Άννα)
Το μοναδικό τραγούδι που θα μπορούσε να συντροφεύσει αυτούς, που την κάνουν πετώντας. Ο άλλος Βασίλης, ο ιμιτασιόν, ψιθυρίζει “Άννα, δεν ήμουνα εγώ για αεροπλάνα“, καθώς εκατομμύρια πολίτες αποβιβάζονται για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Νομισματοκοπείο: Stan feat. Nivo (Αν μου φτάναν τα λεφτά)
Εφόσον έχεις ξοδέψει όλα τα χρήματά σου στο Αεροδρόμιο, ο Στράτος βρίσκεται εκεί για να σε καλμάρει λίγο. 

Αμπελόκηποι: The White Stripes (Seven Nation Army)
Η περιοχή πρασινίζει, καθώς περνάς έξω από το γήπεδο του Παναθηναΐκού “Απόστολος Νικολαΐδης”. Τότε ακούγεται το εκκωφαντικό σύνθημα: “Σας γαμάει ο Λέτοοοοοο“, σε έναν ρυθμό γηπεδικά γνώριμο για τα ακούσματά σου.

Ευαγγελισμός: Γρηγόρης Μπιθικώτσης (Ο Κυρ Θάνος πέθανε)
Θλίψη, στεναχώρια και η πενιά να ανεβοκατεβαίνει πάνω κάτω στις χορδές του μπουζουκιού. Και ο λόγος δεν είναι άλλος, απ’ το ότι ο Κυρ Θάνος πέθανε στον Ευαγγελισμό. Παραπονεμένος…

Κεραμεικός: Pitbull (Give Me Everything ft. Ne-Yo, Afrojack, Nayer)
Ο τύπος σύμβολο για τον Κεραμεικό σου αποδεικνύει, ότι μόλις έκανες το μεγάλο λάθος να πατήσεις το πόδι σου στα στενά του. Βλέπετε, ο ήχος πρέπει να συμβαδίζει και με τα γύρω μαγαζιά. 

Αιγάλεω: Γιώργος Μαζωνάκης (To gucci φόρεμα)
Τα ηχεία πρέπει να δυναμώσουν και το κάνουν αυτομάτως. Ο Μαζώ παίρνει το μικρόφωνο κι ετοιμάζεται να ραπάρει. Οι γραμμές 2 και 3 ενώνονται και το Περιστέρι-Αιγάλεω γίνονται μία. “Μπουρνάζι, Αιγάλεω, Περιστέρι, ξέρω ζόρι τραβάς μέρη που εσύ κι οι φίλες σου τα θεωρείτε μπας κλας“.

Αυτό ήταν το μουσικό ταξίδι μας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η playlist είναι έτοιμη. Κι αν ξεχάσαμε κάποιο κομμάτι, ρίξτο στα comments, μήπως ετοιμάσουμε και Part 2 για τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.