Η γειτονιά της Καλλιθέας, χαμηλά προς τις Τζιτζιφιές είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να ταξιδέψεις στη Μόσχα. Παραδοσιακά οι γειτονιές ανάμεσα στο Μοσχάτο και τη Νέα Σμύρνη προσέλκυσαν τις οικογένειες από τη Ρωσία και τον Πόντο που μετανάστευσαν τη δεκαετία του ’90 προς τη χώρα μας. Μαζί τους έφεραν στα μπαγκάζια τους και όλες τις γεύσεις και τα αρώματα της χώρας τους. 

Δεν ξέρω ποιες είναι οι απόψεις σου για τον Πούτιν, τα πυρηνικά, το Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και γενικά ότι συνδέεται με τη Ρωσία. Εγώ πάντως λαχταρώ κάθε φορά να ανακαλύπτω και κάτι νέο, πέρα από όλες τις ταλιάτες και τα ριζότα που σερβίρει αυτή η πόλη σε καλογυαλισμένα σερβίτσια. Κάπως έτσι, κατεβαίνω μέχρι την Καλλιθέα και χάνομαι μέσα στα στενά, μόνο και μόνο για να πάρω μια εξελληνισμένη γεύση της ρωσο-ποντιακής κουλτούρας.

Θα πρέπει να έχεις κατα νου ότι οι Ρώσοι κάτοικοι Ελλάδας έχουν μείνει στη ακριβή χρονολογία που εγκατέλειψαν την χώρα τους. Κάπως σαν τους Έλληνες μετανάστες που έχουν να πατήσουν ποδί στην Ελλάδα 40 χρόνια και νομίζουν ότι είμαστε ακόμα στο 1970. Σε αυτή την ακριβή χρονολογία παραμένουν ανέγγιχτα και τα ρώσικα πιάτα τους, οι κονσέρβες ρέγγας, οι βότκες και τα φτηνά μπισκότα σοκολάτας.

 
Πρώτη Στάση: MOCKBA

Aπό τα πρώτα βήματα στους διαδρόμους του Mockba καταλαβαίνεις πως όχι μόνο έχεις φτάσει στη Ρωσία αλλά έχεις κάνει και ταξίδι στο παρελθόν, καθώς όλα γύρω σου συνιστούν ανέπαφη ναϊντίλα. Δεν είναι ντελικατέσεν, ούτε κρύβει τους πιο healthy-eating θησαυρούς. Περισσότερο μοιάζει με ένα ξεχασμένο από τα 90s supermarket με έμφαση στις κονσέρβες, τη βότκα, βαζάκια κάθε λογής και χωρίς μεγάλες αξιώσεις ποιότητας.στο μεγαλύτερο ποσοστό των ραφιών. Υπάρχουν όμως και κάποια προϊόντα που δεν θα βρεις πουθενά αλλού και τα οποία δίνουν ένα πολύ μεγάλο πλούτο ποικιλίας στο ντουλάπι της δικής σου κουζίνας ενώ σε φέρνουν πιο κοντά στη ρώσικη κουλτούρα. 
 
Tα πιο ωραία κομμάτια κρύβονται στον καταψύκτη. Θα βρεις τέλεια γεμιστά μακαρόνια με τυρί, μοσχάρι, μανιτάρια ή σπανάκι τα παραδοσιακά μαντί. Τα μαγειρεύεις βράζοντας τα σε αλατισμένο νερό και τα συνοδεύεις απλά με σμετάνα, μια ρώσικη κρέμα ελαφρώς όξινη και πολύ βαριά με 20% λιπαρά! Το μοσχάρι είναι κάπως δυνατό για τα δικά μου γούστα αλλά το τυρί είναι καταπληκτικό.
 
Η επόμενη σημαντική ανακάλυψη έρχεται στο κομμάτι των κατεψυγμένων φρούτων: δηλαδή φράουλες, βατόμουρα και ό,τι άλλο θα χρειαστείς για ζαχαροπλαστικούς πειραματισμούς τα οποία είναι στη μισή τιμή από ότι τα βρίσκεις στο super market της γειτονιάς σου. 
 

Οι περισσότεροι πελάτες είναι Ρώσοι που έχουν μεγαλώσει με αυτές τις γεύσεις. Τελευταία όμως (ίσως, και λόγω της κρίσης) έχουν αυξηθεί και οι Έλληνες, οι οποίοι αγαπούν πολύ το κόκκινο χαβιάρι και τον καπνιστό σολομό που ομολογουμένως εδώ το βρίσκουν πολύ πιο φτηνά από το συνοικιακό τους delicatessen.

Τα τυριά και τα αλλαντικά είναι επίσης ένα πολύ καλό σημείο του ταξιδιού προς τη Ρωσία. Στα ράφια με τις μαρμελάδες θα βρεις πολλές επιλογές από τις κλασσικές φράουλες μέχρι και πιο εντυπωσιακούς συνδυασμούς όπως μήλο με σταφίδες.

.Info: Λεωφόρος Θησέως 223, Καλλιθέα, 17673

Δεύτερη Στάση: Βαλεντίνα

Κρυμμένη σε μία γειτονιά της Καλλιθέας κοντά στη Λεωφόρο Θησέως, η Βαλεντίνα είναι μια Ρώσικη ταβέρνα που λειτουργεί αρκετά χρόνια. Η ιδιοκτήτρια, από την οποία το εστιατόριο πήρε και το όνομα του, έχει καταγωγή από την (πρώην) ΕΣΣΔ και πιθανότατα είναι και αυτή μία από τους παλιννοστούσες Πόντιες που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Πλέον, η ίδια έχει πάρει σύνταξη και το μαγαζί λειτουργούν τα παιδιά και οι συγγενείς της.

Το δείπνο ξεκινά οπωσδήποτε με παραδοσιακά ψωμάκια λιπιόσκα, τα οποία κοστολογούνται 0,80€ έκαστο και φτάνουν στο τραπέζι καυτά με τραγανή κρούστα σαν αλμυρός λουκουμάς. Άκρως απαραίτητα για το dipping της σαλάτας ή για τη σούπα (αν πάρεις).

Αξίζει να δοκιμάσεις την τετραλογία από σαλάτες που περιλαμβάνει ρώσικη, καρότο, βινιγκρέτ και μανιταροσαλάτα (8,50 ευρώ). Οπωσδήποτε θα πάρεις μπλινί, δηλαδή κρέπες γεμιστές είτε με τυρί είτε με κιμά (4,50 ευρώ). Είναι κάπως διαφορετικό από το μπλινί που μπορείς να φας σε εστιατόρια τύπου New Taste στο κέντρο της πόλης, αλλά έχει value for money και για εμένα προσωπικά ήταν το πιάτο που παρήγγειλα και δεύτερη φορά.

Από τα μαγειρευτά μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε μαντί (ζυμαρικά ατμού με κιμά στα 6,50 ευρώ με έντονο άρωμα κρέατος), πιλμένι (ζυμαρικά βραστά με γέμιση κιμά στα 6,50 ευρώ) και βερενκί (ζυμαρικά βραστά με τυρί ή πουρέ πατάτας στα 6 ευρώ). Για να δικαιολογήσεις το ταξίδι στη Ρωσία θα πάρεις οπωσδήποτε Στρογγάνοφ, το παραδοσιακό ψιλοκομμένο μοσχάρι με σάλτσα και σπιτικό πουρέ (9 ευρώ) ή μπορς δηλαδή σούπα με λαχανικά και μοσχάρι. Εξαιρετική ποιότητα μοσχαρίσιου κρέατος, πεντακάθαρο, τρυφερό, σωστά κομμένο και χωρίς χόνδρους ή λίπη.

Στην πρώτη μου επίσκεψη δοκίμασα και πλοφ, πιλάφι κατσαρόλας με μανιτάρια και καρότο, ένα τίμιο, μαμαδίστικο φαγητό, πολύ απλό και σωστά δουλεμένο (6 ευρώ). Για τους δεινούς κρεατοφάγους υπάρχει καταπληκτικά τρυφερό αρνίσιο σουβλάκι, το σασλίκ (9 ευρώ).  Για τους πιο maisntream, το σασλίκ, φτιάχνεται επίσης με κοτόπουλο και χοιρινό. Η τιμή θα φτάσει μέχρι τα 15 ευρώ το άτομο με ρώσικη μπύρα και κερασμένο κορμό σοκολάτας.

Θα πας σπίτι ευχαριστημένος, όχι γιατί έφαγες το πιο ωραίο δείπνο της ζωής σου αλλά γιατί μπορείς ακόμα να ζήσεις μια αληθινή εμπειρία σε αυτή την πόλη, που και που. Ανάμεσα σε πολυκατοικίες και super market.

.Info: Λυκούργου 235, Καλλιθέα, Τηλέφωνο: 210 9431871

Για περισσότερες προτάσεις, ιδέες και συνταγές ακολούθησε τον Γαβριήλ Νικολαϊδη στο Cool Artisan