Aν είναι ένα πράγμα που με εκνευρίζει αφάνταστα, αυτό είναι οι συμβουλές. Ο κάθε πικραμένος αρχίζει να σου λέει τι να κάνεις και τι όχι, λες κι έχει πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα στη δική του τη ζωή. Αυτό είναι σωστό, εκείνο είναι σωστό… Μπούρδες! Λοιπόν εγώ (που το μόνο “αυτό είναι σωστό” που ξέρω, είναι το “…πρωτάθλημα και κύπελλο στον Ολυμπιακό”), θα σ’ αφήσω φίλε αναγνώστη στα χέρια του σινεμά. Eκείνο ξέρει τι να σε κάνει.

1. Whiplash
Σε γενικές γραμμές δεν είμαι απ’ αυτούς που στηρίζουν το: “θυσίασε ΤΑ ΠΑΝΤΑ για το στόχο σου”, γι’ αυτό και δεν πολυσυμπάθησα τον πιτσιρίκο ντράμερ (Μάιλς Τέλερ). Αυτό που του παραδέχομαι ωστόσο, είναι ότι δεν “μάσησε” στο ρεζιλίκι που του ‘στησε ο μαέστρος (δυνατός καριόλης και άξιο Όσκαρ για τον Τζ.Κ.Σίμονς). Κι αυτό είναι το ζουμί, μη μασάς! Μην αφήσεις κανέναν να σε πείσει ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Στο κάτω κάτω, όσες φορές κι αν αποτύχεις, πάντα υπάρχει επιστροφή αν είσαι νέος.

 

2. Invincible
Κι αν δεν είσαι; Λοιπόν, ο Βινς Παπάλι δεν ήταν. Τριαντάρης, αποτυχημένος, πήγε στα δοκιμαστικά των Φιλαδέλφια Ίγκλς σχεδόν για πλάκα. Τελικά το πάλεψε, το πίστεψε, (είχε και ταλέντο) και χωρίς πλάκα, έγινε σύμβολο της ομάδας! Κι ακόμα έγινε απόδειξη πως ποτέ δεν είναι αργά, φτάνει να πιστέψεις στον εαυτό σου. Κατά τα άλλα, κλασική “αθλητική” συνταγή για τα στούντιο της Ντίσνεϋ, αλλά και μια απ’ τις ταινίες που το “βασισμένη σε αληθινά γεγονότα” έχει πραγματική σημασία.

3. Intouchables
Ένα από τα πιο ανάλαφρα διαμάντια του πρόσφατου γαλλικού σινεμά, φέρνει αντιμέτωπους δύο εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους. Ο φτωχός, με νομικά μπλεξίματα αλλά υγιέστατος μετανάστης, κι ο πάμπλουτος Γάλλος που μπορεί να κουνήσει μονάχα το στόμα του. Η αλληλεπίδραση μεταξύ τους, οδηγεί με σφάλεια στο συμπέρασμα: όσο χάλια κι αν είναι η ζωή σου, βρες ένα καλό φίλο και γέλα! Όλα θα δείχνουν καλύτερα ύστερα από αυτό. 
 

 
4. Groundhog Day
Ένας μετεωρολόγος βλέπει τη χειρότερή του μέρα να επαναλαμβάνεται στο διηνεκές. Ο εξυπνάκιας Μπιλ Μάρεϊ των ’90ς (σε ρόλο αντι-Τάσου Αρνιακού) και η αγέρωχη δροσιά της Άντι ΜακΝτάουελ κουμπώνουν τέλεια πάνω στην πανέξυπνη ιδέα του Ντάνι Ρούμπιν. Μια ιδέα που χτυπάει καμπανάκια, μιας και στην πραγματικότητα καμία μέρα δεν επαναλαμβάνεται. Γι’ αυτό ζήσε την κάθε σου μέρα, μεγάλε, και ψάξε όσα αξίζουν στ’ αλήθεια τον κόπο. “Πιάσε τη μέρα απ’ τα μαλλιά!” που θα ‘λεγε κι ο από κάτω.
 

5. Dead Poet’s Society
Διάλεξε δουλειά με πρεστίζ, λεφτά και ασφάλεια. Βρες γυναίκα ήσυχη, όμορφη και να ‘χει και κάνα σπιτάκι. Ονειρέψου όσο θέλεις στον ύπνο σου! Βρε δε μου πάτε στο διάολο! Ο Τζον Κίτινγκ μπαίνει ανάμεσα στα συντηρητικά “θηρία” για να διδάξει με απίθανο στυλάκι ανήκουστα πράγματα όπως το: “Ο,τι κι αν σας λένε, οι λέξεις και οι ιδέες αλλάζουν τον κόσμο!“. Ή ακόμα, το: Ρούφα το μεδούλι απ’ τη ζωή σου και κάνε αυτό για το οποίο νιώθεις φτιαγμένος. Βαθιά υπόκλιση και “Oh captain, my captain!”…  

 
6. Temple Grandin
Το αδικημένο ερμηνευτικό ταλέντο της Κλαιρ Ντανς, βρίσκει την ευκαιρία του στην τηλεταινία του Μικ Τζάκσον για τη ζωή της Τεμπλ Γκράντιν. Μιας αυτιστικής γυναίκας που μέσα απ’ το πρόβλημά της, κατάφερε να φέρει σε επαφή τον κόσμο των ανθρώπων με τα ζώα. Μια έξοχη απόδειξη πως το κάθε εμπόδιο ανοίγει νέους δρόμους αν ψάξεις να τους βρεις. Και φυσικά μια απίθανη απεικόνιση του αυτισμού απ’ τον ιδιοφυή Τζάκσον!
 
  
7. Silver Linings Playbook
Η καλύτερη ταινία του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ, μπόρεσε να μαζέψει μια ντουζίνα ψυχολογικά προβλήματα στην οθόνη της, και να παραμείνει αισιόδοξη. Μπορούν δυο θεότρελες περιπτωσάρες (o Mπράντλεϊ Κούπερ και η απίθανη Τζένιφερ Λόρενς) να βοηθήσουν η μία την άλλη; Με λίγη καλή θέληση όλα θα πάνε καλά, υποστηρίζει με απολαυστικό τρόπο το φιλμ. Γι’ αυτό κάνε ο,τι μπορείς και μείνε αισιόδοξος. Το μισογεμάτο ποτήρι είναι πάντα ευκολότερο να γεμίσει!