Αααααα όλα κι όλα, παιδιά, δεν είναι όλα τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια για πέταμα.

Πέρα από τα μαζικής κατανάλωσης σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί τόσα χρόνια και δεν λέει κάποιος να τα πετάξει, υπάρχουν και μικρά έπη που τα ακούς άνετα και εκτός εορταστικής περιόδου.

Κατανοούμε το αρχέγονο μίσος που ξυπνάνε τα στολισμένα με λαμπάκια τραγούδια του George Michael και της Δέσποινας Βανδή, αλλά ας μη γενικεύουμε. Υπάρχουν και “εορταστικά” τραγούδια, που, όχι απλά υποφέρονται, αλλά είναι εκπληκτικά.

Δες τα 10 πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

1. David Bowie&Bing Crosby – Peace on Earth/Little Drummer Boy
Ο Starman συναντήθηκε με τον Αμερικανό μύθο στην ειδική χριστουγεννιάτικη εκπομπή του δεύτερου, με τίτλο “Merrie Olde Christmas” και άφησαν πίσω τους μία συνεργασία υπερκλασική μέχρι σήμερα. Και αν το όνομα Bing Crosby δεν σας λέει και πολλά, ελπίζουμε να βοηθάει το γεγονός ότι έχει πουλήσει σχεδόν ένα δισεκατομμύρια δίσκους(!) μέχρι σήμερα και είχε χτυπήσει και ένα Όσκαρ Ά ανδρικού ρόλου. 

https://www.youtube.com/watch?v=MaVa0UuQ9Pg

2. Johnny Cash – The Christmas Spirit
Το Christmas Spirit είναι ένα χριστουγεννιάτικο άλμπουμ από τον Man in Black, αρκετά respected στον κόσμο της μουσικής για “εορταστικό” άλμπουμ. Εδώ ακούμε το Christmas as i knew it, όπου ο Cash εξιστορεί μια χριστουγεννιάτικη ιστορία όπως την έζησε μικρός. Ω, αυτή η φωνή.

3. Vince Guaraldi – A Charlie Brown Christmas
OK, ο Charlie Brown μπορεί να μη μας λέει και πολλά, αλλά στις ΗΠΑ είναι σημαντκό κομμάτι της ποπ κουλτούρας και αυτό το άλμπουμ είναι ένα απ’ τα πιο πολυπαιγμένα στην μακρινή ήπειρο. Το έχουν λιώσει στα ραδιόφωνα, στα mall, στο μετρό, οπουδήποτε, αλλά θεωρείται απ’ τα πιο άρτια καλλιτεχνικά του είδους.

 

4. Lou Rawls • Merry Christmas Ho! Ho! Ho!
Η cool soul φωνή του Lou Rawls έδωσε το 1963 ένα άλμπουμ instant classic για τα Χριστούγεννα. Ακόμα και αν δεν σου αρέσουν ΚΑΘΟΛΟΥ τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, την ερμηνεία του Rawls αξίζει να την ακούσεις και για την αυθεντικά “χαρούμενη” ατμόσφαιρα που δημιουργεί.

 

5. Elvis – Elvis Sings The Wonderful World Of Christmas
Αυτό το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ του Βασιλιά βγήκε το 1971 και κατέληξε στα αζήτητα. Όχι τόσο εξαιτίας της καλλιτεχνικής παρακμής του Elvis, όσο γιατί είχε να ανταγωνιστεί το “Blue Christmas” του ίδιου, το οποίο το 1957 πούλησε 20 εκατομμύρια δίσκους. Αλλά, έλα τώρα… Άκου εδώ τι blues ερμηνεία δίνει ο ΘΕΟΣ!

 

6. Patti LaBelle & The Bluebelles – Merry Christmas From Patti LaBelle And The Bluebelles
Όσο και να μην έχεις όρεξη να ακούσεις “χριστουγεννιάτικη μουσική ασανσέρ”, η φωνή της Labelle θα σε υποχρεώσει να κάνεις μία εξαίρεση. ΤΕΡΑΣΤΙΑ.

7. Various Artists – Gospel At Christmas
Αυτό το album δεν προκειται να το βρεις πουθενά ολόκληρο, αλλά ψάχνοντας ως καλός εργάτης, με επιμονή και υπομονή στο youtube, θα βρεις όλα τα διαμαντάκια ένα προς ένα. Γκόσπελ ύμνοι από τις καλύτερες φωνές των 60s. Αγνή μαγεία.

 

8. Stevie Wonder – Someday at Christmas
Ο άνθρωπος θα μπορούσε να πάρει ακόμα και τα τραγούδια του Justin Bieber και να τα φτάσει στον Θεό με την φωνή που έχει, τι να πούμε εμείς; Απλώς ακούστε την ερμηνεία του και ας παραδεχτούμε ότι θα μπορούσαμε να το ακούμε άνετα και εκτός γιορτών.

 

9. Tchaikovsky – The Nutcracker
Ποιος είναι αυτός;

 

10. Queen – Thank God It’s Christmas
“Ένα όμορφο τραγούδι που μπορεί επάξια να σταθεί δίπλα σε οποιοδήποτε άλλο δικό τους” είχε γράψει το Rolling Stone το 1984 και αν σου ακούγεται υπερβολικό, ρίξε μία ακρόαση πρώτα. Σοκάρει το πόσο δικό τους το έκαναν.