Είμαστε διαβαστεροί εμείς οι προβοκάτορες, οφείλουμε να το ομολογήσουμε. Και επειδή είμαστε τίμιοι διαβαστεροί και όχι τίποτα κωλοπαιδαράδες που τα κρατάνε για την πάρτη τους, μία φορά την εβδομάδα (το λιγότερο) σας παρουσιάζουμε το βιβλίο που μελετήσαμε για να μοιραστούμε τη γνώση μαζί σας. 

Η περίοδος που διανύουμε είναι η πλέον εορταστική του χρόνου (ντάξει δεν πιάσαμε και Ιούλιο) και χαρακτηρίζεται από την ανταλλαγή δώρων. Ίσως αν κάναμε μια λίστα με τα πιο συνηθισμένα δώρα, τα βιβλία να έπαιρναν δικαιολογημένα την πρώτη θέση. Αυτό φυσικά ουδόλως μας ενοχλεί, για να λέμε την αλήθεια. Είναι ίσως η πιο σίγουρη επιλογή για κάποιον βιβλιόφιλο.

Αν ψάχνεις τι βιβλίο θα κάνεις δώρο στους δικούς σου (ή στον εαυτό σου), έχεις έρθει στους σωστούς ανθρώπους.  Μέσα από τη στήλη Διαβα.Ζουμε έχουμε προβάλλει τις καλύτερες λογοτενικές δημιουργίες που διαβάσαμε τον τελευταίο καιρό. Συνολικά είναι πάνω από 20 και γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο ένα ξεδιάλεγμα.

Αυτές είναι οι 7 προβοκατόρικες βιβλιοπροτάσεις για δώρο (είτε σε κάποιον άλλον είτε στον εαυτό σου).

1. Ζοζε Σαραμάγκου – Περί τυφλότητας

Σε αυτό το αριστούργημα, ο μεγαλύτερος Ζοζέ που έβγαλε ποτέ η Ιβηρική χερσόνησος (ακούς Μουρίνιο;), δίνει ρέστα δημιουργώντας μια τυφλή κοινωνία. Εξαιρετική μυθοπλασία, αρρωστημένες σκηνές και το κλασσικό ιδιαίτερο στυλ γραφής του Πορτογάλου νομπελίστα, εγγυώνται ένα μαγικό λογοτεχνικό ταξίδι.

2. Τζον Στάινμπεκ – ‘Ανθρωποι και ποντίκια

Για τους μερακλήδες που γουστάρουν κάτι πιο κλασσικό, υπάρχει πάντα ο Στάινμπεκ! Η φιλία, η αφοσίωση, η αυτοκυριαρχία και η αλληλεγγύη είναι οι κεντρικοί άξονες ενός εκ των κορυφαίων λογοτεχνικών κειμένων του περασμένου αιώνα. Η μαεστρία του Στάινμπεκ θα σε ταξιδέψει σε άλλες, πιο αγνές εποχές. 

3. Μάκης Τσίτας – Μάρτυς μου ο θεός

Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, τόσο επίκαιρο, τόσο διαχρονικό, τόσο γαμάτο. Ο -πιο αντιήρωας πεθαίνεις- Χρυσοβαλάντης σε κάνει ταυτόχρονα να γελάς και να κλαις, να θλίβεσαι, να ταυτίζεσαι. Βραβείο μυθιστορήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικά ΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ, ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ!

Και πού ‘σαι; Η παράσταση είναι εξίσου συγκλονιστική.

4. Βλαντίμιρ Πόλτσι – Έξω οι ξένοι

Ίσως το πιο επίκαιρο βιβλίο αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας. Περιγράφει με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο, ποια θα ήταν η κατάσταση σε μια χώρα, αν εξαφανίζονταν μεμιάς όλοι οι μετανάστες. Δεν ξέρω τι σκεφτήκατε, αλλά η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη από όσο φαντάζεστε, τόσο οικονομικά όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Αν το διαβάσετε (να το κάνετε!) θα αλλάξετε τρόπο σκέψης.

5. Joe Abercrombie – Ο πρώτος νόμος

Υπάρχετε κι εσείς που γουστάρετε κάτι Game of Thrones και άλλα τέτοια περίεργα με ζόμπια και τέρατα και μαγικά. Και για εσάς έχουμε βιβλίο κύριοι! Η τριλογία του Joe Abercrombie, “Ο Πρώτος Νόμος”, είναι για κάτι άρρωστους σαν εσάς. Περισσότερα μη ρωτάτε, ο Μανιάτης τα διαβάζει αυτά. Με απείλησε ότι αν δεν το βάλω στις προτάσεις, θα με ξεφωνήσει στο τουίτερ.

6. Δημοσθένης Παπαμάρκος – Γκιακ

Σύσσωμη ομάδα του Provocateur ψηφίζει το Γκιακ ως το καλύτερο Ελληνικό βιβλίο για το 2015. Οι εκπληκτικές ιστορίες του Παπαμάρκου με επίκεντρο την επέλαση των Ελλήνων στην Μικρά Ασία λίγο πριν την καταστροφή της Σμύρνης, θα σε ταξιδέψουν σε κόσμο όχι και τόσο μακρινό που μπορεί με ευκολία να σε συγκινήσει. Θα γίνει κλασσικό. Μην κάνεις το λάθος και το χάσεις. 

7. Χρήστος Ξανθάκης – Βερολίνο

Έπρεπε να βάλουμε και μια ποιητική συλλογή στη λίστα μας. Επειδή μας εκβίασε αυτός που το έγραψε Για πολλούς λόγους. Ο Χρήστος Ξανθάκης, που μας τιμά συχνά πυκνά στο Provocateur, έχει γράψει χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ποιητικές συλλογές της χρονιάς, με το Βερολίνο του.

Αν διαβάσατε κάτι καλύτερο μέσα στο 2015, μπορείτε να μας το παρουσιάσετε στα σχόλια.