“Χριστούγεννα στην πόλη”, σημαίνει συνήθως και αηδίες στην τηλεόραση. Κι επειδή είμαι απ’ αυτούς που δεν αντέχουν άλλο τις σαχλοκωμωδίες με ξωτικά και την 25η επανάληψη του “Μόνος στο Σπίτι”, θα το γράψω κι όποιος θέλει ας το ακούσει: Κύριοι, κι αυτά εδώ Χριστουγεννιάτικα είναι! Και σε αυτά ηθοποιοί παίζουν!

1. Leathal Weapon
H ταινία που γέννησε την κατηγορία: “αντρίκεια περιπέτεια με σενάριο!”. Καταπληκτική σκοτεινή παλαβομάρα απ’ τον Μελ Γκίμπσον, άψογο το στόρι (και το στιλάκι εν γένει), έλατα, φωτάκια, βιτρίνες, πυροβολισμοί και συνωμοσίες. Τρίγωνα κάλαντα

2. Die Hard
Η ταινιάρα που έκανε θρύλο τον Μπρους Γουίλις και κόντραρε “στα ίσια” το Φονικό Όπλο στην παραπάνω κατηγορία, ξεκινάει και τελειώνει παραμονή Χριστουγέννων! Βγήκε λιγάκι αιματηρό το ρεβεγιόν (ο Άλαν Ρίκμαν μπορεί να το επιβεβαιώσει), όμως άξιζε τον κόπο. 

3. Eyes Wide Shut
Η τελευταία ταινία του μάστορα Στάνλεϊ Κιούμπρικ, είναι μια σεξουαλική αλληγορία, γεμάτη απ’ τη χαρακτηριστική, πανταχού παρούσα, καλά κρυμμένη ειρωνεία του. Τομ Κρουζ και Νικόλ Κίντμαν ραγίζουν το τζάμι του “ευτυχισμένου” γάμου τους, μια καθωσπρέπει κοινωνία οργιάζει τις νύχτες με κόκκινους μανδύες, κι όλα αυτά με στολισμένα έλατα σχεδόν σε κάθε πλάνο

4. Twelve Monkeys
Ο “Μόντι Πάιθον” Τέρι Γκίλιαμ σκηνοθετεί ένα απίθανο sci-fi νουαράκι, και στέλνει τον Μπρους Γουίλις απ’ το 2027 πίσω στο 1996 για να αποτρέψει την εξάπλωση θανατηφόρου ιού. Ωραία ιδέα για δώρο Χριστουγέννων η σωτηρία της ανθρωπότητας, ωραίος κι ο Γουίλις  που συναντά έναν Μπραντ Πιτ για όσκαρ!  

5. Kiss Kiss Bang Bang
Κλάσικ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ! Γρήγοροι διάλογοι και ιστορία εγκλήματος αντίστοιχη των κλασικών του είδους, σ’ ένα κωμικό νεο-νουάρ που ψιλοαδικήθηκε γενικότερα. Να μην ξεχάσω: χάρμα οφθαλμών η Μισέλ Μόναγκαν με σκουφάκι του Άη Μπίλη!

6. Brazil
Καφκικό μέλλον, b-movie αισθητική, πικρό χιούμορ και ονειρική ατμόσφαιρα. H κρατική… “ασφάλεια” (μέρες που ‘ναι), το σύστημα και η γραφειοκρατία του, δέχονται ξανά ένα γερό, αρτιστίκ, Τέρι Γκίλιαμ χτύπημα. Τσάμπα οι ευχές του υπουργού για: “Α very Merry Christmas to you all…” 

7. L.A. Confidential
Βία και διαφθορά στην αστυνομία του Λος Άντζελες, σ’ ένα απ’ τα θρυλικά νεο-νουάρ των 90’ς. Ράσελ Κρόου, Κέβιν Σπέισι, Κιμ Μπάσιντζερ, κι ο καημένος ο Γκάι Πιρς να μουρμουρίζει μπροστά σε αγριεμένους αστυνομικούς: “Come on, it’s Christmas!”. Η εφήμεριδα την επομένη μιλούσε για: “Bloody Christmas“, κι έτσι άρχισαν όλα…
 

8. The Hunt
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα στήνεται το υπέροχο δράμα του Τόμας Βίντερμπεργκ. Ένα αθώο ψέμα, μια μεγάλη παρεξήγηση, ο Μαντς Μικκέλσεν να προσπαθεί “χρονιάρες μέρες” να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας και η καλύτερη σκηνή της ταινίας, μέσα στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία!


9. Batman Returns
H αγάπη του Τιμ Μπάρτον για το χιόνι και τα φωτάκια, επιβεβαιώνεται και στο κομίστικο, εξπρεσιονιστικό διαμαντάκι του. Εκεί που ο Ντάνι ΝτεΒίτο μας χάρισε έναν “πιγκουίνο” που δεν νομίζω πως θα προσπαθήσει ποτέ κανείς να τον φτάσει, και η Μισέλ Φάιφερ μια “κατγούμαν” που δεν θα μπορέσει ποτέ καμία να τη φτάσει. Κάποιοι μίλησαν για υπερβολή, εγώ λάτρεψα την πάπια… 
 
https://www.youtube.com/watch?v=2SsSEaRPmr8

10. Psycho
Χιόνι δεν έχει, κάλαντα δεν έχει, από πού κι ως πού Χριστούγεννα; Πρώτον, οι άνθρωποι ξεκαθαρίζουν νωρίς νωρίς πως όλα ξεκινάνε στις 11 Δεκέμβρη (και τελειώνουν κάπου στις 20). Δεύτερον, τα opening πλάνα του εμβληματικότερου θρίλερ όλων των εποχών έχουν χριστουγεννιάτικο ντεκόρ! Κατά λάθος, επίτηδες, δεν ξέρω, πάντως ο Χίτσκοκ δεν ενοχλήθηκε. Εγώ, θα του πάω κόντρα;

11. The Appartment
Η ταινία που έκλεψε το Όσκαρ απ’ το Ψυχώ και μια απ’ τις καλύτερες σκηνοθετικές στιγμές του Μπίλι Γουάιλντερ. Η “γκαρσονιέρα” του είναι αστεία, σαρκαστική και βαθιά χωρίς να το προσπαθεί. Τζακ Λέμον και Σίρλει ΜακΛέιν σε ρεσιτάλ στιλάτης ατάκας και το καλύτερο; Ξεκινάει Χριστούγεννα και σε πάει ως την Πρωτοχρονιά!   
 

12. The Lion in Winter
Χριστούγεννα, έτος 1183 μ.Χ. και ο Βασιλιάς Ανρί ΙΙ προορίζει για διάδοχο τον δεύτερο γιό του, Ιωάννη. Η φυλακισμένη του σύζυγος Ελεονόρα της Ακουιτανίας, προτιμά τον πρωτότοκο (μετέπειτα… διάσημο) Ριχάρδο. Κι εμείς παρακολουθούμε ένα αληθινό Game of Thrones, μια γενιά πριν την ιστορία του Ρομπέν των Δασών. Πήτερ Ο’ Τουλ και Κάθριν Χέπμπορν ζωγραφίζουν στους κύριους ρόλους, ενώ ντεμπουτάρει κι ο νεαρός Ριχάρδος, Άντονι Χόπκινς!