Ο Κλαρινογαμπρός είναι ενα ξεχωριστό κεφάλαιο στη χαβαλεδιάρικη Ιστορία του Facebook.

Έφερε μία υπέροχη λέξη στην καθημερινότητά μας και όρισε μία κατάσταση πανηγυρτζίδικη που τη βλέπαμε παντού γύρω μας και δεν ξέραμε πως να την ονομάσουμε.

Τώρα ξέρουμε: ΚΛΑΡΙΝΟΓΑΜΠΡΙΛΙΚΙ.

Μιλήσαμε με τον άνθρωπο πίσω απ’ τη σελίδα και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε αν έχει συνειδητοποιήσει την προσφορά του στον πολιτισμό και στη νεοελληνική γραμματεία. Και ο ζωντανός “μύθος” άφησε να εννοηθεί ότι παραμένει ένας απλός και ακούραστος εργάτης της φορτωτικής τέχνης.

Εσύ έβγαλες τη λέξη «κλαρινογαμπρός», την πιο χαρακτηριστική λέξη της τελευταίας πενταετίας; Τη λέξη που όρισε μία γενιά;
Η λέξη προϋπήρχε, αλλά προσδιόριζε τον βλάχο επαρχιώτη που πήγαινε στα μπουζούκια με σκοπό να εντυπωσιάσει και να φορτώσει γκομενάκια, ντυμένος φυσικά χωρίς καθόλου γούστο. Επειδή κάτι αντίστοιχο συμβαίνει πλέον σε όλη την Ελλάδα με τους νεοέλληνες Κλαρινογαμπρούς, προσαρμόσαμε τη λέξη στα τωρινά δεδομένα. Ο ορισμός είναι ο εξής: “Ο βλάχος που κατέβηκε από το χωριό του και (προσπαθώντας αποτυχημένα να κρύψει την καταγωγή του) το παίζει γαμπρός, γκομενιζει, ντύνεται σαν το καρναβάλι κλπ. Κλαρινογαμπρός είναι ο ανήρ ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον υπέρτατο, cool, χλιδάτο και μουράτο γκόμενο, όχι για το image, αλλά με μοναδικό σκοπό να ρίξει στο κρεβάτι – έστω και για μια φορά – (να φορτώσει δηλαδή στην κλαρινογαμπρική διάλεκτο) μια συγκεκριμένη ωραία νεαρά κυρία, την οποία θεωρεί αρκετά άβγαλτη ή αρκετά χαλαρών ηθών, ώστε να έχει πιθανότητες να πάει μαζί του. ” Για εμάς, αν κάποιος πληροί ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, τον θεωρούμε Κλαρινογαμπρό.

Πότε την άκουσες για πρώτη φορά;
Όπως είπαμε, η λέξη υπήρχε στο ελληνικό λεξιλόγιο, και εμείς την ακούσαμε μια μέρα από ένα ψαρά στην αγαπημένη μας Νάουσα της Πάρου, όπου χρησιμοποιούν και τις λέξεις: “μπρούκλης” (από το Μπρούκλιν), “τσοπανοτραβόλτας” και “τσοπανοκαουμπόης” για να περιγράψουν αντίστοιχες καταστάσεις. Μια έρευνα στο www.slang.gr μας βοήθησε να μάθουμε περισσότερα γύρω από τη λέξη που άλλαξε τη ζωή όλων μας.

Γιατί οι Έλληνες απ’ άκρη σε άκρη την αγκάλιασαν έτσι αυτή τη λέξη; Τι πιστεύεις;
Αγκάλιασαν τη λέξη όχι μόνο επειδή ακούγεται ωραία και έχει πλάκα, αλλά κυρίως γιατί εμείς ως ιδρυτές του κλαρινογαμπρικού κινήματος τους δώσαμε να καταλάβουν πως το να είναι κάποιος κλαρίνο θεωρείται τιμή και όχι ντροπή. Δεν κοροϊδεύουμε όσους ανεβάζουμε στη σελίδα, τους αποθεώνουμε. Οι λίγοι κομπλεξικοί που έκραζαν, είτε άλλαξαν γνώμη, είτε βγήκαν από τη σελίδα.

Κώστας Σόμμερ ή Stan; Και γιατί;
Δε μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ιερόσυλη ερώτηση. Και Σταν και Σόμμερ, αποτελούν πυλώνες του κλαρινογαμπρισμού στη χώρα μας.

Περιέγραψε τον σύγχρονο κλαρινογαμπρό. Σε τι διαφέρει απ’ τον κλαρινογαμπρό του χθες;
Ο σύγχρονος Κλαρινογαμπρός έχει σίγουρα ακριβό κινητό, ρολογάρα σχεδόν πάντα, φοράει ό,τι επιβάλει η μόδα, έχει μούσια ή μαλλί κλαρίνο, έχει λογαριασμό σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ποστάρει παντού ασταμάτητα, κάνει καμάκι κυρίως μέσω ίντερνετ, βγαίνει σε μέρη που αποτελούν στέκια μαϊντανών και είναι πραγματικά μέσα σε όλα. Στο παρελθόν οι Κλαρινογαμπροί ενδιαφέρονταν για τη φορτωτική, πλέον οι τωρινοί βάζουν τη μόστρα και τη λεζάντα πάνω από όλα.. Ο Έλληνας Κλαρινογαμπρός της εποχής μας είναι ψαγμένος όσον αφορά τον κοινωνικό τομέα, αλλά σε θέματα πολιτικής το μόνο που κάνει είναι να πετάει σκόρπιες ατάκες που άκουσε σε συζητήσεις του καφενείου. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε πως εν μέρει ζει όντως για την ποζεριά, και πιο πολύ τον νοιάζει το αν θα φορτώσει, παρά το αν θα υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον. Δουλειά και λεφτά μπορεί να έχει, μπορεί και όχι. Μυαλό συνήθως δεν έχει, για αυτό και βασίζεται-όπως πολύ σωστά είπες και εσύ- στις μπλούζες με V, στο διάσημο πλέον “μαλλί κλαρίνο” και στα υπόλοιπα αξεσουάρ που διέπουν ένα ολοκληρωμένο Κλαρινογαμπρό.

Πότε την πρωτοέφτιαξες τη σελίδα και πόσες φορές σου την έχουν ρίξει;
Η σελίδα φτιάχτηκε το Πάσχα του 2012, έχει κλείσει 3-4 φορές, ίσως και παραπάνω. Μια φορά στα 70,000+ μέλη, μια στα 50,000, μία στα 20,000.

Έχεις δεχθεί απειλητικά μηνύματα από κάποιο κλαρινοθύμα σου, από κάποιον που έκραξες για το ντύσιμο και την ύπαρξή του γενικότερα; 
Ναι, μας έστελναν διάφοροι φαρμακωτοί Κλαρινογαμπροί, κάποιοι φλώροι, διάφοροι. Θα μας δέρνανε, θα μας καίγανε τα σπίτια κτλ. Όσοι μας είδαν από κοντά όμως άλλαξαν γνώμη και έκαναν κωλοτούμπα, γιατί άλλα περίμεναν και άλλα είδαν.

Μοίρασε εμπειρία στους αναγνώστες σου. Δώσε μια ατάκα για πέσιμο που να οδηγεί σε σίγουρη φορτωτική.
-Συγνώμη κούκλα, μήπως ξέρεις πόσο ζυγίζει μια πολική αρκούδα; 
-Όχι. Πόσο;
-Αρκετά ώστε να σπάσει ο πάγος. Μήτσος, χάρηκα. Να σε κεράσω ένα ποτάκι;

Ποιον Έλληνα ποδοσφαιριστή έχεις πραγματικά ζηλέψει για το κλαρινογαμπριλίκι του;
Νικόλα τον Παντίδο, ξεπέρασε και τον Γκαλίτσιο, αν και φάνταζε αδύνατον. 

Ποιος είναι ο νο 1 international κλαρινογαμπρός;
Από μεγάλους και έμπειρους, σίγουρα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Γέρασε και ακόμα παίζει μπάλα και κάνει ΤΑ ΑΙΣΧΗ. Από Ελλάδα ξεχωρίζουμε τον Πέτρο Κωστόπουλο, είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης του κλαρινογαμπρισμού.

Μήπως κατά βάθος ζηλεύεις τους γύπες γι’ αυτό τους κράζεις;
Οι γύπες αποτελούν προστατευόμενο είδος που τείνει να εξαφανιστεί, για αυτό όχι μόνο δεν τους κράζουμε, αλλά τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν και να ορμούν στα γκομενάκια σαν να μην υπάρχει αύριο.

Ευχαριστούμε πολύ, Α. και Κ. 

*Οι “Βιραλαίοι” είναι μία ενότητα που θέλει να αναδείξει τους viral ήρωες των social media που δίνουν νοημα στις διαδικτυακές ζωές μας με το πρωτότυπο περιεχόμενο που δημιουργούν. Ατακαδόροι του Twitter, χαβαλεδιάρικες Facebook σελίδες, photoshop junkies, τύποι που καίνε το ΥouΤube και το Ιnstagram με το υπέροχο μυαλό τους, όλοι αυτοί θέλουμε να βρουν φωνή εδώ. Και επειδή αποκλείεται να τους ξερουμε όλους και κάποιοι από αυτούς μπορεί να μας ξεφύγουν (ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ, ΠΡΟΣΟΧΗ), στείλτε μας τις πρότασεις σας για τον επόμενο “Βιραλαίο” στο info@provocateur.gr.