Από πέρυσι τέτοια εποχή όταν ακόμα ήμουν ζαμπονοκόπτης ήθελα σαν τρελός να παρακολουθήσω το “Μάρτυς μου ο Θεός” στο θέατρο Vault. Έχοντας απολαύσει το βιβλίο από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του ήμουν σχεδόν σίγουρος πως δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση, αυτή η παράσταση να με απογοητεύσει. Και ευτυχώς δεν έπεσα έξω!

Σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, η θεατρική μεταφορά του “Μάρτυς μου ο Θεός” του Μάκη Τσίτα, είναι η παράσταση που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Ο Ιωσήφ Ιωσήφιδης είναι συγκλονιστικός στον απίστευτα καλογραμμένο ρόλο του Χρυσοβαλάντη και το σκηνικό είναι όσο λιτό χρειάζεται. Ένα παγκάκι και ένα μικρό βαλιτσάκι με τα πράγματά του.

Ο Χρυσοβαλάντης είναι ένας κλασσικός αντιήρωας. Υπόδουλος του εργοδότη του, υποχείριό του, χωρίς κοινωνικές συναναστροφές, θρησκόληπτος, μισογύνης, επιλεκτικά ρατσιστής και συνεχώς αυτοανερούμενος. Με μια αλληγορική ματιά θα μπορούσε κάποιος να παρομοιάσει την πτώση του, με την πτώση της χώρας, ελέω κρίσης. Και μάλλον δεν θα έκανε λάθος. 

Για το βιβλίο τα έχεις διαβάσει και παλιότερα από το Provocateur. Η παράσταση είναι εξίσου καταιγιστική χάρη στην ερμηνεία του Ιωσήφ Ιωσηφίδη. Δεν τον είχα παρακολουθήσει ξανά στο σανίδι και οφείλω να ομολογήσω πως ήταν συγκλονιστικός. Ανέδειξε τις αδυναμίες του Χρυσοβαλάντη στο μέγιστο βαθμό και μαζί τις παθογένειες της Ελληνικής κοινωνίας συνολικά. 

Στην κορύφωση του έργου, προς το τέλος, η σκηνή ξεχειλίζει ταλέντο. Η κωμικοτραγική αφήγηση του Χρυσοβαλάντη σε πιάνει από το λαιμό και σε σφίγγει όλο και πιο δυνατά για να σε απελευθερώσει μετά το τέλος, και να αναπνεύσεις ξανά ατόφια Ελληνική παρακμή.

Ένα εργό που θυμίζει Ελλάδα περισσότερο από όλα τα τουριστικά σποτάκια μαζί. Αλλά όχι τη γαμάτη Ελλάδα του μουσακά, της Σαντορίνης, του ούζου στην Πλάκα, αλλά εκείνη την άσχημη της εκμετάλευσης, του ρατσισμού, της μεγαλομανίας, της οικογενειακής καταπίεσης και των κακών πολιτικών που εκλέγονται από καλούς ψηφοφόρους. Αυτή τη χώρα που το 2004 ανέβηκε στην “κορυφή” και από τότε βρίσκεται σε μια διαρκή ελεύθερη πτώση…

Το “Μάρτυς μου ο Θεός” παίζεται για δεύτερη χρονιά (έχοντας κάνει περιοδεία σε όλη σχεδόν την Ελλάδα) και όλα δείχνουν πως θα γίνει κλασσικό. Δε μπορώ να βρω άλλη λέξη για να το περιγράψω διαφορετικά. Το έργο αυτό είναι μια συνεχής ακροβασία ανάμεσα στο τραγικό και στο αστείο, ό,τι ακριβώς είναι και η χώρα στην οποία ζούμε. 

Για να το κλείσουμε… Τρέξε να το δεις γιατί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα παιχτεί και τρίτη χρονιά. Και θα είναι πολύ κρίμα να έχεις χάσει μια παράσταση που θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια ακόμα.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VAULT Theatre Plus
Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός
Τηλ: 213 035 6472
Facebook 

Τιμές Εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 10.00€
Μειωμένο: 8.00€  

Ώρες Παραστάσεων
Από το Σάββατο 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου 2016
Σάββατο 18:00 | Κυριακή 21:00

Tip: Για το πριν ή το μετά, στο μπαρ του θεάτρου θα πιεις εξαιρετικά κοκτέηλ.