Ξέρετε τι εμπόδισε τα τραγούδια των ONE και του Βαλάντη να μείνουν διαχρονικά παρά τη μεγάλη καλλιτεχνική τους αξία;

ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ.

Γιατί μπορεί στην εποχή τους να λατρεύτηκαν ως σύγχρονη ποίηση, αλλά σήμερα θεωρούνται ξεπερασμένοι.

Δεν φταίνε οι ίδιοι φυσικά γι’ αυτό. Απλά η τεχνολογία και οι συνήθειες στις οποίες αναφέρονταν οι στίχοι, ανήκουν πια στο παρελθόν.

Εμείς βοηθάμε να επικαιροποιήσουμε αυτούς τους στίχους, να τους φέρουμε στο Σήμερα, χωρίς να χάνουν τίποτα απ’ το αρχικό τους νόημα.

1. Βαλάντης – Σε ένα χαρτάκι έγραψα


Σε ένα χαρτάκι έγραψες τι ρε Βαλάντη; “Ζω στις σπηλιές, έλα μαζί μου, ξέρω να ανάβω φωτιά και να γδέρνω αρκούδες“;

Γιατί να θέλει να ντύνεται με αρκουδοτόμαρα η κοπέλα; Εκσυγχρονίσου. Κάν’το “Στο what’s up σου’ γραψα, σε σκέφτομαι ακόμα, καληνύχτα” ή “Στο wall σου, σου πόσταρα καρδουλίνια για καληνύχτα” ή ακόμα χειρότερα “στον David Avramidis έστειλα, σε σκέφτομαι ακόμα, καληνύχτα”.

Και για να τα λέμε όλα, ποιος πάει έξω απ’ το σπίτι της άλλης και πετάει χαρτάκια κάτω απ’την πόρτα της; Πόσο τρομακτικά ήταν τελικά τα 90’s;

2. ONE – Μωρό μου


“Και ανυπομονώ, στο chatroom για να δω, τον πιο γλυκό κωδικό, “moro mou”.

Ποιο chat room ρε κακόμοιρε; Πού ζεις; Καλύτερα να έλεγες “και ανυπομονώ να πάμε στου Φλώκα για πάστα” παρά αυτό. Θα έδειχνες και λίγο χίπστερ. Αν ποτέ οι τεράστιοι ONE επανενωθούν και αρχίσουν πάλι τα εκρηκτικά τους live, προτείνω “Και ανυπομονώ, στο Viber για να δω, το πιο γλυκό emoticon” ή κάτι τέτοιο.

Τεσπά, σημασία έχει να επανενωθουν. Όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα.

3. Νotis Sfakianakis – Ένα Γράμμα & Αγάπη, τι δύσκολο πράγμα

Ο πλέον τεχνοφοβικός τραγουδιστής. Δες στίχους:

“Ένα γράμμα να μου στείλεις, να μου πεις πως νοιάζεσαι”. Γ Ρ Α Μ Μ Α… Σοκ; Και δες και το επόμενο:

“Κολλάει ο χρόνος, δεν πάει εμπρός, και συ δεν μου στέλνεις πια γράμμα, δεν θες να με ξέρεις, λες κι είμαι εχθρός, αγάπη, τι δύσκολο πράγμα”. Πάλι λέει για Γ Ρ Α Μ Μ Α.

Νότη, τα μόνα γράμματα που στέλνονται πια είναι αυτά απ’ τους απαγωγείς, με κομμένες λέξεις από περιοδικά, για να μην αναγνωρίζεται ο γραφικός τους χαρακτήρας, κάτι σαν “Έχω απΑΓαγΕι ΤΟν ΑετΟ σου. ΑμΑ ΔΕν ΘΕσ νΑ τΟΝ ΔειΣ νΑ πΕΘαΙνεΙ στΟΝ ΑερΑ, ΦΕρε τα ΛΕφτα ΣτΟ ΜεΡΟΣ πΟΥ θΑ σΟΥ πω “. Είσαι τυχερός που δεν σου στέλνουν πια γράμμα. Μείνε έτσι.

https://www.youtube.com/watch?v=w04CR7gp8e8

 

4. Πριν τελειώσουμε τελειώνει η τηλεκάρτα

Καταρχάς, τι είναι η τηλεκάρτα; Κι αν τελειώσει, γιατί δεν της βάζεις μονάδες; Ή δεν λες σε έναν φίλο σου να σου βάλει μονάδες; Ή να ζητήσεις απ’την εταιρεία σου λίγες μονάδες ακόμα, προκαταβολικά; Αλλά για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, πρέπει πρώτα να μάθουμε τι είναι η τηλεκάρτα. Ποιος ξέρει; Γιάννη;

5. Δημήτρης Σταρόβας – www.apisti.com

“Σε ψάχνω σε όλο το ίντερνετ, με 800άρι pentium”.

Δεν υπάρχουν πια pentium, Μήτσο. Πες “σε ψάχνω σε όλο το ίντερνετ με iphone 6s” ή “με i7 τσιπάκι”.

Αυτοί οι επεξεργαστές σταμάτησαν να κυκλοφορούν το 2009, σε αντίθεση με τις άπιστες που κυκλοφορούν ακόμα. Και τι κάνεις γι’ αυτές; Τίποτα. Περιμένεις από μας.  Βγες έξω και πάλεψε, γκαντάμνιτ!

6. Βαγγέλης Γερμανός – Κρουαζιέρα 

Εδώ είναι λεπτό το θέμα. Ειλικρινά τώρα: δελεάζει κανείς σήμερα γυναίκες τάζοντάς τους κρουαζιέρα;

Άσε που στη Μύκονο πας για να βρεις γκόμενα και στη Σαντορίνη για να της δείξεις ότι την βλέπεις σοβαρά. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΜΥΚΟΝΟ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ. ΚΑΝΕΙΣ!!! 

Τι μυαλά κουβαλούσαν τότε;

Με τους στίχους μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά μέχρι ενός σημείου. Σημασία έχει τι τύπος γυναίκας είναι η δικιά σου. Πχ αν την έχεις γνωρίσει στην Πλατεία Καρύτση θα της πεις “Αντίπαρο και Ικαρία, σαν ερωτευμένοι αλτέρνατιβ πιγκουίνοι”. Τι κάνει τους πιγκουίνους αλτέρνατιβ; Δεν έχω ιδέα.

Ωστόσο, πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι είχε οραματιστεί το Μετρό (“πάρε το Μετρό για Πειραιά”) απ’ το 1982. Πολύ μπροστά. Τόσο μπροστά που ακόμα περιμένουμε να βάψουν άλλο χρώμα τον ΗΣΑΠ του Πειραιά και να τον πουν Μετρό.