Ως γνήσιο παιδί του όρους Αιγάλεω, η σχέση μου με τον απέναντι Υμηττό περιορίζεται στα απολύτως τυπικά και το πολύ-πολύ σε καμιά λοξή ματιά που θα του ρίξω από την ταράτσα. Το Σάββατο που μας πέρασε, είχα την ευκαιρία να αναθερμάνω τη σχέση μας, καθώς ανέβηκα επιτέλους να τον γνωρίσω απο κοντά. 

Την αφορμή μου την έδωσε το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων. Ένα πρόγραμμα που “τρέχει”από το μακρινό 1985 και σκοπό έχει να επανασυστήσει γνωστές (κυρίως) αστικές γωνιές στους κατοίκους της πόλης. Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και διάφορα άλλα σημεία ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος, μπαίνουν κάθε σαββατοκύριακο στο μικροσκόπιο έμπειρων ξεναγών, ενώ συνήθως η ανταπόκριση των επισκεπτών είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.

Το διαπίστωσα το Σάββατο που μας πέρασε όταν μαζί με καμιά 40αριά ανθρώπους ανηφορίσαμε στην κατάφυτη δυτική πλαγιά του Υμηττού για να γνωρίσουμε μερικές από τις ιστορίες που έχει να διηγηθεί η μονή Καισαριανής.

Ένα πρωινό στον Υμηττό και τη μονή Καισαριανής

Πήγαμε σε μία από τις ξεναγήσεις που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων, είδαμε, ακούσαμε, φωτογραφίσαμε, γράφουμε.Δες εδώ –>http://bit.ly/Moni_Kesarianis

Posted by Provocateur on Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015


Ή -για να είμαι περισσότερο ακριβής- μερικές από τις ιστορίες που έχει να μας διηγηθεί η Νόρα Παντελάκη, η οποία κουβαλά στην πλάτη της 35 χρόνια εμπειρίας ως ξεναγός και ως μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Μας περίμενε στις 10:30 στην είσοδο της Μονής. Άμεση, αναλυτική και μεταδοτική ξεκίνησε το καλωσόρισμά της κάνοντας μια αναδρομή στα του όρους Υμηττού. 

Το τρελοβούνι που απλώνεται από τη Βούλα μέχρι την Αγία Παρασκευή, το μωβ από το ανθισμένο θυμάρι βουνό . Εδώ οι γονείς του έφεραν τον Πλάτωνα ως νεογνό για να τον αφιερώσουν στις Νύμφες, εδώ η πηγή της Καλοπούλας για τις γυναίκες που ήθελαν να τεκνοποιήσουν, εδώ το ξακουστό τεφρογάλανο μάρμαρο, εδώ και το περίφημο το μέλι.

Στο βουνό αυτό, λοιπόν, με τις διάσπαρτες σε όλη την επιφάνειά του μονές, δεσπόζει και η αντίστοιχη της Κασαριανής -“Κιριανή”, “Σάνκτα Συριανή” κατά τη Φραγκοκρατία και “Κοτς Μπασί” κατά την οθωμανική κατοχή. Την περατζάδα μου σε αυτήν, αλλά και στον ανανεωτικό περιβάλλοντα χώρο του δυτικού Υμηττού, θα προσπαθήσω να αποτυπώσω μέσα από το φωτογραφικό άλμπουμ που ακολουθεί.

[gallery-61]

Αν σκοπεύετε να ζήσετε από κοντά μια από τις ξεναγήσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, καλό θα είναι να γνωρίζετε πως ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν ξεπερνά συνήθως τα 35-45 άτομα. Καλό, λοιπόν, θα ήταν να γνωστοποιήσετε έγκαιρα τη συμμετοχή σας στο 210 3313038, από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-13.00.