Πρώτη φορά είχα δει τον Φοίβο Δεληβοριά στην τηλεόραση. Τον έβλεπα να πανηγυρίζει επειδή η Τατιάνα Στεφανίδου τον ανέφερε στην εκπομπή της ως κακό παράδειγμα για τη νεολαία εξαιτίας ενός τραγουδιού που ονομαζόταν “υβρεοπομπή” (ένα από τα αγαπημένα μου). Εκεί μου έκανε το κλικ. Ένας τύπος που χαίρεται δημόσια γιατί τον κράζουν στην τηλεόραση δε μπορεί παρά να γίνει ο αγαπημένος μου τραγουδοποιός.

Μεγαλώνοντας δεν του έδωσα ιδιαίτερη σημασία (ήμουν αρκετά μικρός για να αντιληφθώ τα περί μουσικής) ωστόσο υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου το όνομά του, παραμονεύοντας για την κατάλληλη στιγμή. Αυτή ήρθε όταν ήμουν 21, σε ένα Live στο άλσος Βεΐκου όπου τον είδα πρώτη φορά. Δεν ήξερα ούτε τα μισά του τραγούδια αλλά απήλαυσα αυτή τη συναυλία όσο καμία άλλη μέχρι τότε. 

 

Ψιλοφαίνομαι σε αυτό το βίντεο…

Γυρίζοντας στο σπίτι μετά τη συναυλία, το YouTube πήρε φωτιά.  Έψαξα σχεδόν όλη του τη δισκογραφία, άκουσα διάφορα τραγούδια του που ούτε γνώριζα την ύπαρξή τους πριν, και σάστισα ακούγοντας τον Θανάση Βέγγο να ραπάρει μαζί με τον νεαρό τότε Φοίβο Δεληβοριά. Όχι, δεν κάνω πλάκα…

https://www.youtube.com/watch?v=lcpF2_5aPXo
 

Λίγα χρόνια μετά, μπορώ να πω με σιγουριά πως ο Φοίβος Δεληβοριάς σίγουρα συμπεριλαμβάνεται στους 3 πιο αγαπημένους μου τραγουδοποιούς. Οι λόγοι προφανείς, τουλάχιστον σε εμένα. Η μουσική του είναι απίστευτα πρωτότυπη για τα στενά ελληνικά πλαίσια ενώ η στιχουργική του ικανότητα θεωρώ πως είναι η κορυφαία συγκριτικά με τους νεότερους Έλληνες δημιουργούς. Εκτός από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου φυσικά, ο οποίος δε λογίζεται ως κανονικός άνθρωπος, αλλά ως κάτι πολύ ανώτερο. 

“Τα τραγούδια που γράφω, σπάνια έχουν ρεφραίν” λέει…

 

Και φτάσαμε στον Σεπτέμβρη που είναι μακράν η καταλληλότερη εποχή για να παρακολουθήσεις μια συναυλία του Φοίβου. Λίγο ο καιρός που φοράει τα φθινοπωρινά του, λίγο η διάθεση που γίνεται πιο “αγαπησιάρικη” είναι σημάδια για να τον δεις από κοντά. Για να (ξανα)ερωτευτείς το κορίτσι σου ή το αγόρι σου που θα πάτε μαζί, για να σταματήσεις να σκέφτεσαι εκλογές, για να γελάσεις με τις άθλιες χορευτικές ικανότητες του Δεληβοριά (το λέει κι ο ίδιος) και για να ρίξεις τα μπινελίκια σου στην “υβρεοπομπή” χωρίς ενοχές.

Μόνο το νου σου, μη γίνεις χάλια.

 

 INFO

“O ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΣ ΓΙΟΣ”
Ημερομηνία : 26/09/2015
Έναρξη : 21:00 
Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30
Τιμές εισιτηρίων: 11€ προπώληση, 13€ στην είσοδο.
Πειραιώς 100, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων