Την Αθήνα του δημοψηφίσματος ακολούθησε μια Αθήνα με πλούσιες αφίξεις σε κουζίνες, γεύσεις, cocktails και μπάρες. Έφαγα σε 5 νέα wannabe στέκια και αναφέρω:

1. Hops
Παρασκευή απόγευμα και ξεκινάω από το γραφείο (στο Μαρούσι) για να φτάσω στο Hops (στο Κουκάκι) με μποτιλιαρισμένη Κηφισίας. Το ήθελα πολύ! Έχω ζήσει στο Κουκάκι για 5 χρόνια, πάντα έλεγα ότι είναι το next big thing αυτής της πόλης και να που έγινε (ή γίνεται). To Hops έχει στηθεί στη λογική μπυραρίας, χωρίς να γίνουν μεγάλες αλλαγές από την εποχή της Βύνης (της μπυραρίας που βρισκόταν από πάντα σε αυτό το χώρο). “Δεν θα το κρίνω από τη διακόσμηση, ούτε από τους Αμερικάνους τουρίστες”,  σκέφτομαι και κάθομαι σε ένα μικρό τραπεζάκι έξω. Όταν κάθισα ήταν μέρα, εντελώς μέρα.

Η πρώτη σερβιτόρα που ήρθε έφερε τον κατάλογο και πολύ ευγενικά μου απολογήθηκε που δεν ήξερε τον κωδικό του wi-fi. Ήταν καινούρια. Περνάει η ώρα, έρχεται η δεύτερη σερβιτόρα. Παραγγέλνω ένα Greek Burger με μελιτζάνα και σάλτσα φέτας και μια Coca Cola Light. Περνάει η ώρα σηκώνομαι να πάρω την Coca Cola μόνος μου αλλά κάπου στράβωσαν με αυτή μου την κίνηση. Περνάει η ώρα έρχεται η Coca Cola Light. Περνάει η ώρα έρχεται το burger. Λέω ευχαριστώ, πάω να φάω, δεν έχω μαχαιροπίρουνο. Σηκώνομαι πάλι, με κοιτάνε στραβά, ζητάω μαχαιροπίρουνα, έρχονται τα μαχαιροπίρουνα. Είναι νύχτα, εντελώς νύχτα. Το burger μου είναι flat, αδιάφορο, ανάλατο, πολύ ψημένο, καθόλου ζουμερό. Οι πατάτες τηγανητές, υπέροχες.

Να Πας: Γιατί το Κουκάκι είναι μια ωραία εμπειρία από μόνο του, έχει έναν από τους πιο ωραίους μπυροκαταλόγους που έχω δει σε μπεργκεράδικο (με έμφαση σε ελληνικές ετικέτες) και υπέροχες τηγανητές πατάτες.
Να Μην πας: Γιατί το service είναι υποδειγματικά κακό και το burger είναι κάπου ανάμεσα στο αδιάφορο και το κακό.

.Info: Δράκου 10, Κουκάκι Tηλ: 2110136500 | Fb Page 

2. Buba
O Κωνσταντίνος Ζουγανέλλης επιχειρεί να γράψει το δεύτερο μέρος της ιστορίας τους Bar Guru Bar στο ιστορικό κτίριο του Μπενάκειου βρεφονηπιακού σταθμού στην Κηφισιά μεταφέροντας το κέντρο βάρους της χιπστερικής Αθήνας στα βόρεια προάστια. Για ακόμη μια φορά το τρίπτυχο κοκτειλάρες / thai γεύσεις / μουσικάρες ανατρέπει το χάρτη της πόλης. Ο χώρος δίνει την αίσθηση μιας prive λέσχης με πολύ δυνατή μπάρα. Το προσωπικό αγαπημένο μου coctail (και αυτό που προτείνει ο Κωνσταντίνος) είναι το Grapefruit Collins με gin, homemade infused rice vinegar soda και χυμό λεμονιού. Την καθημερινή επιμέλεια της κουζίνας έχει η κυρία Μαρία, η Ταϊλανδή chef με την οποία εισήχθη το αθηναϊκό κοινό στις thai γεύσεις.

Στα highlights αξίζει να δοκιμάσεις δύο παραλλαγές Vietnamese Rolls (vegan και μη -με πάπια στον ατμό- φρέσκα λαχανικά και vermicelli noodles τυλιγμένα σε rice paper), Duck Salad (αρωματική πάπια στη σχάρα, vermicelli noodles, lime, κολιανδρος & ξηροί καρποί) και Pok Pok chicken wings (τραγανές φτερούγες κοτόπουλο, μαριναρισμένες σε μυστική μαρινάδα με βάση τη fish sauce και παναρισμένες σε αλεύρι ρυζιού και μπαχαρικά).

Για τη μουσική, τέλος, θα πρέπει να ξέρεις ότι ο Κωνσταντίνος είναι ο ντράμερ των Burger Project πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καταλάβει πως αντιδρά ο κόσμος στη μουσική και τι χρειάζεται να ακούσει για να περάσει καλά.

Να Πας: Γιατί θα φας αληθινές, μαμαδίστικές thai γεύσεις
Να Μην Πας: Γιατί οι τιμές αγνοούν τα capital controls

.Info: Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά, τηλ.: 210 6231151 | Fb Page 

Info: Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά, τηλ.: 210 6231151
Info: Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά, τηλ.: 210 6231151

3. 7 Food Sins
Αν ανήκεις και εσύ στην κάστα των Αθηναίων που κάθε Κυριακή εγκαταλείπουν τη γαλήνη της συνοικιακής τους γειτονιάς προκειμένου να απολαύσουν τη φθινοπωρινή λιακάδα στα στενά της Πλάκας, σου έχω μια υπέροχη έκπληξη.

Το 7 Food Sins Gastro Pub κρύβεται σε ένα υπέροχο νεοκλασσικό στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της περιοχής. Το μενού με την υπογραφή του chef Τάσου Στεφάτου είναι πλούσιο (πολύ πλούσιο) και σερβίρει από ζουμερά κεφτεδάκια με βελούδινη cheddar sauce μέχρι αχνιστά μύδια. Το “viral πιάτο” όμως δεν είναι άλλο από το Crunchy Moussaka που περιλαμβάνει τις παραδοσιακές πρώτες ύλες σε μια διαφορετική εκδοχή σαν μπουρεκάκι. Την προσοχή μου κέρδισε το ποσέ αυγό σε σπανάκι και τρούφα που είναι η πιο πρωτότυπη ιδέα που έχω ακούσει/δει/δοκιμάσει μέσα στο 2015.

Να Πας: Γιατί οι Κυριακές στην Πλάκα με brunch έχουν πιο πολύ πλάκα από την υπόλοιπη Αθήνα.
Να Μην Πας: Γιατί ίσως χρειάζεται να του δώσουμε λίγο χρόνο ακόμα να τελειοποιήσει τα πιάτα και να επιταχύνει το service.

.Info: Πλ. Φιλομούσου Εταιρείας 1, Πλάκα, τηλ.: 210 7011108 | Fb Page 

4. Just Made 33
Λίγα μόνο βήματα από την ταλαιπωρημένη πλατεία Αγίας Ειρήνης, βρίσκεται η πλέον αγαπημένη μου είσοδος στο χάρτη της Αθήνας για το φετινό Σεπτέμβρη.

Ένας υπέροχος χώρος που έχει δουλευτεί σε κάθε λεπτομέρεια: από το design του εσωτερικού χώρου και την επιλογή του καφέ μέχρι το food styling, τις γλυκές και τις αλμυρές λιχουδιές. Το service είναι όπως πρέπει να είναι: ευγενικό και πλήρως ενημερωμένο για κάθε λεπτομέρεια στο μενού. Ξέρει να σου απαντήσει για τα υλικά που υπάρχουν μέσα στα γλυκά και για τις θερμίδες που έχει η σπιτική λεμονάδα με δυόσμο. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε melted και κλασικά σάντουιτς και burgers, λαχταριστές τάρτες, πρωτότυπες σαλάτες (όπως κινόα με κράνα, φακοσαλάτα με πλιγούρι, και πολλές άλλες), ενώ τέλος τα σφολιατοειδή και τα γλυκά είναι χειροποίητα.

Εγώ δοκίμασα υπέροχα αβγά Benedict (στις 6 το απόγευμα, γιατί είναι πάντα ωραίο να τρως brunch ως early dinner και λίγα μαγαζιά στο επιτρέπουν) και open melted sandwich με cheddar. Το μενού έχει επιμεληθεί ο Ανδρέας Λαγός και αυτό μάλλον εξηγεί πολλά, ενώ όλα τα γλυκά είναι χειροποίητα.

 

My new favorite spot down town #JustMade33 AT<3NS ❤️ love the #eggsbenedict

A photo posted by Better Faster Stronger Blogger (@gabnikolaidis) on


Να Πας: Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσεις το cheesecake με βάση από κορμό σοκολάτας
Να Μην Πας: Αν κάνεις δίαιτα που δεν σου επιτρέπει υδατάνθρακες.

.Info: Ευαγγελίστριας 33, Αθήνα, τηλ.: 215 5258062 | Fb Page 

5. The Egg Restaurant
Βγαίνοντας από το μετρό του Χολαργού θα το συναντήσεις στο δεξί σου χέρι. Απ’ έξω μοιάζει με καντίνα με φωτοσωλήνα, κίτρινα κάγκελα και πλαστικές καρέκλες. Το μενού του όμως περιλαμβάνει πιάτα υψηλών αξιώσεων σε crisis friendly τιμές.

Λάτρεψα τις μπρουσκέτες με αυγά ορτυκιού, κατσικίσιο τυρί και ροζ πιπέρι αλλά και το menemen, τη τούρκικη εκδοχή του καγιανά με πικάντικα πιπέρια και κύμινο. Το ψωμί που προσγειώνεται στο τραπέζι σου είναι ψημένο, λεπτομέρεια που μετράει όταν μιλάμε για κρόκο αυγού.

Επισκέφτηκα το συγκεκριμένο χώρο γιατί είχα δει μια φωτογραφία με φωλιά τριμμένης/ τηγανητής πατάτας και αυγά που όμως εκείνη τη μέρα ήρθε στο τραπέζι με προκάτ πατάτες. Με προκάτ πατάτες συνοδεύτηκε και το burger μου. Φάουλ.


Να Πας: Για να απολαύσεις το πιο value for money brunch της πόλης
Να Μην Πας: Γιατί ο καφές είναι νερουλός και η φωλιά πατάτας με αυγά δεν είναι φωλιά.

.Info: Λεωφόρος Μεσογείων 236, τηλ.: 210 6520326 | Fb Page

Για περισσότερες προτάσεις, ιδέες και συνταγές ακολούθησε τον Γαβριήλ Νικολαϊδη στο Cool Artisan