Κι αυτοί ακόμη που δεν γνωρίζουν την ιδιότητα ή λεπτομέρειες από το έργο του, κάτι έχει πάρει το αυτί τους για τον Ισπανό καλλιτέχνη που έμελλε να συνδέσει συνειρμικά το όνομά του με την τέχνη της ζωγραφικής όσο κανείς άλλος σύγχρονός του. 

Καιρός να μάθουμε και μερικές από εκείνες τις μικρές πτυχές της ζωής του που συνέθεσαν το ψηφιδωτό μιας προσωπικότητας αν μη τι άλλο εκκεντρικής. Το ίδιο εκκεντρικής όπως και το έργο του ιδρυτή της τεχνοτροπίας του κυβισμού…

 

1. Το πλήρες όνομά του ήταν Pablo Diego Jose Franciso de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Clito Ruiz y Picasso, μια σειρά από ονόματα αγίων και συγγενικών του προσώπων.

 

2. Σύμφωνα με τη μητέρα του, της οποίας το επώνυμο χρησιμοποίησε ως καλλιτέχνης, η πρώτη του λέξη ήταν “piz”, από την ισπανική λέξη “lapiz”, που σημαίνει μολύβι.

 

3. Υπήρξε πολύ κακός μαθητής, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που του επέβαλλαν τιμωρίες στο σχολείο.

 

4. Η πρώτη του έκθεση έγινε όταν ήταν 13 χρονών, στο πίσω μέρος ένός μαγαζιού που εμπορεύονταν… ομπρέλες.

 

5. Σε περιόδους οικονομικής ανέχειας έκαψε πολλούς από τους πίνακές του προκειμένου να ζεσταθεί.

 

6. Λίγοι γνωρίζουν πως είχε μεγάλο πάθος για την ποίηση. Στο διάστημα 1935-1959, μάλιστα, κατάφερε κι έγραψε περισσότερα από 300 ποιήματα.

 

7. Σε κάποια φάση της ζωής του, είχε δεσμό με την κατά 40 χρόνια μικρότερή του Francoise Gilot. Η ροπή του προς τις νεαρότερες γυναίκες ήταν βασικό χαρακτηριστικό της ερωτικής του ζωής.

 

8. Είναι ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα κλεμμένα (από άλλους) έργα. Σήμερα εκτιμάται πως λείπουν περισσότερα από 1000 κομμάτια του.

 

9. Όταν το 1911 εκλάπη η Μόνα Λίζα από το Λούβρο, ο Πικάσο ανακρίθηκε ως ύποπτος για την κλοπή ύστερα από καταγγελία που είχε κάνει εναντίον του γνωστό του πρόσωπο.

 

10. Μέσα από τις αναρίθμητές του σχέσεις, απέκτησε 4 παιδιά: τον Paul, τη Maya, τον Claude και την Paloma.

 

11. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ναζί του είχαν απαγορεύσει να εκθέτει έργα του.

 

12. Υπήρξε ο πρώτος καλλιτέχνης που είδε εν ζωή έργα του να εκτίθενται στο Λούβρο. Η έκθεση αυτή έγινε προς τιμήν του με αφορμή τα 90ά του γενέθλια.

 

13. Τα τελευταία του λόγια ήταν τα εξής: “Πιείτε για μένα, πιείτε στην υγειά μου, μιας κι εγώ δεν μπορώ να πιω”.

 

14. Μετά το θάνατό του, οι οικονομικές του οφειλές προς το γαλλικό κράτος αποπληρώθηκαν με έργα του.